1 379    68    3  

Fjerne fjell, valg av borhammer. Luft eller bensin?

 488     0
Hei,

Skal fjerne en hel del fjell fra tomtem bak huset. Tenkte å borre en del hull og benytte ekspanderende mørtel.
Ser at noen leier ut bensinborhammer på finn.no, men vurderer også luftdrevet. Jeg har en parkeringsplass like ved så kan plassere en kompressor der.

Er bensin noe tess, eller vil luft være veien å gå?

  (trådstarter)
   #1
 488     0
Som dere ser så har jeg knekket av en del løse biter av fjellet allerede med et spett og slegge. Det er masse sprekker her og der, og noen partier virker mer råttent en andre.

Fjerne fjell, valg av borhammer. Luft eller bensin? - 20200315_140525.jpg - tipetu
TDJ
   #2
 1 144     Nye Asker kommune     0
Kun brukt elektrisk borhammere og meiselhammere og er ikke ekspert, men sjekket litt opp på bensin og luft. Mener at bensin og el ligger omtrent i samme nivå på samme slagenergi; opp til ca 20 kJoule (borhammer) og ca 70 kJoule (meiselhammer). Luftutgavene har jeg forstått ligger i en helt annen klasse over både bensin og el.

Dersom hurtig boring er saken så har jeg forstått at bare er luft som gjelder. Både luft, bensin og el er dyrt å leie og hvor lang tid "prosjektet" skal strekke seg over betyr mye for valg av utstyr. Jeg leide både borhammer og meiselhammer (el) hver helg i en periode. Sluttet fort med dette og kjøpte utstyr selv. Dyrt, men meiselhammer ble solgt ett år etter til ca 70% av nypris. Borhammer (19 kJoule) er så anvendelig at den blir beholdt.

Ellers ser berget ut til å ha mange parallelle riss og sprekker, egner seg bra for bruk av fjellkiler Smile. Med en 19 kJoule meiselhammer bores hull med dia på 32 mm. Disse passer godt både til ekspanderende mørtel og til fjellkiler av riktig dimensjon. Min erfaring er at å kombinere begge tilnærminger er effektivt.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 488     0
Ja, mistenker at luft er betydelig mer effektivt en bensin, men har ikke erfaring med noen av de hittil.
Jeg har lekt meg litt med min 9Joule borhammer og splittet noen store steiner med noen 22mm fjellkiler. Dette fungerte supert og var artig å prøve. Men jeg orker ikke å stå i flere år med denne "lille" maskinen og bli gal. Det går ikke fort noe synes jeg.
jaf
   #4
 4 612     tromsø     0
Det er litt forskjell om en skal 25cm ned eller 1,5 meter ned. Luft går gjerne 1 meter ned på 15 min. Luft blåser og rent hullet, mens en borer. El og bensin, bare maler opp fjellet til lim som bremser bor. Det hjelper å vaske fjell med høytrykks vasker. Da ser du naturlige sprekker.
   #5
 3 254     0
Luft er helt klart best, særlig med skikkelige borkroner. Endte med å kjøpe borkrone/stang og leie drill, meiselhammer og kompressor.

Luft borrer opp mot 1cm/sek i 40mm diameter, alt annet blir leketøy i forhold. Særlig med ekspanderende mørtel er det en fordel med stor diameter på hullene, ville ikke gått for mindre enn 30mm i alle fall.
   #6
 3 254     0
Hvis du kan definere dette som jord og skogbrukseiendom så kak du også bruke simplex, brunkrutt I patroner med elektrisk tenning.

Mye av samme effekten som ekspanderende mørtel, men tar tideler og ikke døgn før man ser resultatet.
   #7
 41     Hvaler      0
Jeg har en atlas combo bensin. Går greit å borre 40-50 cm, men hadde valgt luft. Fordelen med ekspanderende masse er den tar sypere enn kiler. Forestiller meg at jeg hadde festa et armeringsjern på betongvibratoren så den ekspanderende massen hadde lagt seg godt i hullet.

HSt
   #8
 23 952     Lillestrøm kommune     0
Så du har ikke startproblemer ?

En bekjent har bensindrevet og bruker mesteparten av tiden på ikke å få start på maskinen

(Jeg leide en bensindrevet diamant sag en gang, samme problemet der)
   #9
 61     0
Jeg fjernet mye fjell i fjor sommer. Entrepenør ville ikke ta det da det var for nært husvegg. Begynte med en Cobra bensin maskin men gav meg vel på hull 5 eller noe da dette tok for lang tid. Maskinen er også tung om du skal borre mye. Jeg leide en kompressor med borremaskin. Du verden for en forskjell. Jeg borret vel 250hull på 80cm dybde på 38mm og brukte fjellsprekk. Dette var STOR suksess. Entrepenør kom etterpå og hentet ut 4 lastebillass med stein. Skal du borre mye så leig deg en kompressor, det vil du ikke angre på. For å få full utnyttelse av maskinen så også allier deg med noen kompiser. Dette er slitsomt uansett. Tips: husk å ikke holde fast i håndtaka på borremaskinen når du holder på!
  (trådstarter)
   #10
 488     0
Takker for gode tips og innspill her Smile Jeg tror ikke dette kan bli definert som jordbrukseiendom. Det ligger i fortetningssonen i Bergen med småhusbebyggelse rundt. Men det er alltid gøyt med smell hehe

Jeg har også hørt at disse Atlas maskinene kan være et mareritt å få start på. Merkelig hvorfor det er en gjenganger.
Det fristet så mye med luftmaskin at jeg ringte til et utleiefirma og booket en borhammer med en 5m3 dieselkompressor til onsdag i neste uke. Prisen var overraskende bra synes jeg! 1077,- pr døgn for en komplett borepakke og full tank diesel!

Men over til et annet spørsmål.
Jeg forsøkte meg med kiler på fjellet, men klarte bare å sprekke av noen biter her og der.
Hvilken vinkel vil være best å bore? Se på de røde strekene.
Maskinen veier 25kg, og det følger med lodd som kan hektes på for mer vekt. Det kan bli litt tungt å holde den i en vinkel da.

Fjerne fjell, valg av borhammer. Luft eller bensin? - 20200317_164113.jpg - tipetu