18,694    12    0  

Flassende maling på yttermur - er problemet muren eller malingen?

 241     Jar     0
Vi har en 1. etasje i huset som er mur (leca + puss).
Dette ble bygget for 5-6 år siden av en murmester, og jeg så (og tok bilder av, se vedlegg) at det ble lagt membran og at en blikkenslager var inne og gjorde sin del.
Malejobben er det min svigerfar som har gjort, han gikk til en faghandel for maling (Martinsen på Stabekk) og fikk anbefalt både grunning og maling, men han er i dag ikke i stand til å huske hva som ble brukt og vi har heller ikke klart å finne tomme malingspann.

Problemet er synlig på bildene - malingen flasser av i store flak, og har gjort det nesten siden det var nymalt slik at muren, som vi senere har forsøkt å male over (kanskje ikke så lurt), nå framstår både som sårete etter tidligere avskallinger og fortsatt flassende.
Det som vi i dag legger merke til, er at flassingen nå kun (omtrent) skjer i det øverste partiet, her vender muren ikke inn mot innsiden av 1. etasje, men er bare en slags murkant for terrassen i 2. etasje, så det er luft både over og på inn- og utsiden.
Oversiden er belagt med skifer, men det er membran under denne.

1000-kronersspørsmålet er: hva er problemet? Er det dårlig mur-, membran-, eller blikkenslagerarbeid, eller er det dårlig/feil grunning/maling, eller en kombinasjon?

Dersom svaret er malingen/grunningen er det kanskje ingen vei utenom full sandblåsing og så begynne på nytt med riktig produkt? Er da Jotun Mur Silikonemulsjon det beste produktet for å unngå tilsvarende problemer?

Er det murarbeidet er jeg redd for hva løsningen er... :-(

Jeg legger ved diverse bilder både av nåsituasjonen og fra underveis i byggingen, kanskje noen ser noe "graverende"?

Mvh
Christopher
Flassende maling på yttermur - er problemet muren eller malingen? - Treo009_19Nov03.jpg - grenness
Flassende maling på yttermur - er problemet muren eller malingen? - Treo011_19Nov03.jpg - grenness
Flassende maling på yttermur - er problemet muren eller malingen? - Treo092_26Nov03.jpg - grenness
Flassende maling på yttermur - er problemet muren eller malingen? - PIC_0444.jpg - grenness
Flassende maling på yttermur - er problemet muren eller malingen? - PIC_0445.jpg - grenness
Flassende maling på yttermur - er problemet muren eller malingen? - PIC_0474.jpg - grenness
Flassende maling på yttermur - er problemet muren eller malingen? - PIC_0485.jpg - grenness
Flassende maling på yttermur - er problemet muren eller malingen? - PIC_0486.jpg - grenness
Flassende maling på yttermur - er problemet muren eller malingen? - PIC_0487.jpg - grenness
Flassende maling på yttermur - er problemet muren eller malingen? - DSCN0298.jpg - grenness
Flassende maling på yttermur - er problemet muren eller malingen? - DSCN0299.jpg - grenness
Flassende maling på yttermur - er problemet muren eller malingen? - DSCN0300.jpg - grenness
Flassende maling på yttermur - er problemet muren eller malingen? - DSCN0301.jpg - grenness
Flassende maling på yttermur - er problemet muren eller malingen? - DSCN0302.jpg - grenness
Flassende maling på yttermur - er problemet muren eller malingen? - DSCN0303.jpg - grenness
Flassende maling på yttermur - er problemet muren eller malingen? - DSCN0331.jpg - grenness
Flassende maling på yttermur - er problemet muren eller malingen? - DSCN0390.jpg - grenness
Flassende maling på yttermur - er problemet muren eller malingen? - DSCN0599-1.jpg - grenness
Flassende maling på yttermur - er problemet muren eller malingen? - DSC00849.jpg - grenness
Flassende maling på yttermur - er problemet muren eller malingen? - DSC00851.jpg - grenness
Flassende maling på yttermur - er problemet muren eller malingen? - DSC00852.jpg - grenness
Flassende maling på yttermur - er problemet muren eller malingen? - DSC00853.jpg - grenness
Flassende maling på yttermur - er problemet muren eller malingen? - DSC00854.jpg - grenness

   #1
 602     oppland     0
Det er alltid en risiko for flassing i forbindelse med betong og himling.

- Problemet er at hvis gulvet over ikke er tett, vil vann bevege seg ned i betongen, og resultatet blir at malingen flasser av i himlingen under, forteller Chresten Nielsen hos Beckers.

Det første man må gjøre dersom man skal male himlingene i bygget er derfor å sørge for at alle gulvene er tette. Dette kan for eksempel gjøres ved å male med en epoxymaling eller å flislegge. Fliser i seg selv er ikke tette, så da er det viktig å benytte membran/fuktsperre, som hindrer innsig av vann i muren.

Maling av himling 

Når dere har sørget for at gulvet er tett, kan dere begynne å tenke på å male himlingen.

- Det lønner seg å grunne først, og man skal da benytte en grunning beregnet på mur, en såkalt seis, anbefaler Ragnar Birkenes i Steen-Hansen Maling.

Etterpå kan man påføre en vanlig, diffusjonsåpen murmaling. En diffusjonsåpen maling betyr at malingen ”puster”, og at den altså ikke er helt tett.

Fritt avløp 

Foruten det som er nevnt ovenfor, er det også en annen ting man kan gjøre for å forhindre flassing. Birkenes påpeker nemlig også at man bør sørge for at avløpet er i orden. Som regel er det noen form for sluk eller avløp fra en slik balkong, og da er det viktig å passe på at dette ikke blir tett. Hvis blader og lignende tetter igjen her, vil vannet bli liggende på gulvet, og sjansen for at det trenger gjennom øker.

- Som regel går det helt fint å male disse murhimlingene så lenge man tar disse forholdsreglene. Men det er naturligvis aldri noen garanti for at det ikke vil flasse etter hvert, sier Birkenes.

Tenk på gulvet over før du maler taket under
 
Fant denne på google, gir en grei forklaring på hvorfor og hva du bør bruke Smile
  (trådstarter)
   #3
 241     Jar     0

Fant denne på google, gir en grei forklaring på hvorfor og hva du bør bruke :)


Takk, for å ta det siste (og enkleste) først, så er det god helling på terrassen over og doble nedløpsrør på hver side av de store vinduene i etasjen under, så jeg har aldri sett at vann har blitt stående.

De andre tingene du tar opp (eller refererer til, er vel riktigere...) er jo selvsagt riktige og viktige når man skal i gang med et slikt prosjekt, men i mitt tilfelle er altså skaden skjedd - men det jeg trenger hjelp til å finne ut er nøyaktig hva skaden skyldes.
Som du ser på bildene 4-9 (dersom rekkefølgen er lik hos meg som hos deg) så virker det som at det ble lagt ordentlig membran på gulvet (du ser jo den gule membran-duken ligge klar - for det /er/ membranen, er det ikke? jeg er ikke veldig god på disse tingene...), og så ble senere den siste muren, som fungerer som gelender på terrassen over, satt opp, også den med membran oppå (synlig på bilde 10-17), så var blikkenslageren innom og "blikket" i overgangen mellom terrassegulv og mur (bilde 17), før det til slutt ble lagt skifer på toppen (synlig på bildene 19-20, tatt i går).

Som sagt er jeg en amatør på disse tingene, men i utgangspunktet virker det på meg som at det er en viss fornuft i selve byggearbeidet som er gjort, og jeg heller litt mot at det kan ha blitt brukt feil grunning/maling.
Men samtidig stusser jeg over at det, ihvertfall i år, virker å kun være et problem i den delen av muren som er bygd oppå taket til 1. etasjen, altså leca'en som ikke vender inn mot bopel men bare er en "pyntemur" på terrassen. Dette er særlig synlig på siste bildet, men man ser jo av merkene lenger ned på muren at det har vært alvorlige avskallinger lenger ned tidligere.

Men takk for tips!

Mvh
Christopher
   #4
 1,545     Sørlandet     0
Dette er da intet problem med hverken himling eller avløp? Vet ikke hvorfor Flisa blander inn dette.

Så vidt jeg kan se av bildene, er problemet ditt flassing innvendig og utvendig på det som danner rekkverket på terrassen i 2. etasje, Dessuten litt nedover fra underkant av rekkverket. Det betyr at membranen gjør jobben sin og at problemområdet i hovedsak er der du ikke har noen membran: I rekkverket av leca.

Flassing skyldes at mer fuktighet vil ut av rekkverket enn det malingen klarer å slippe gjennom. Da blir det alt for høy fuktighet i lecaen over tid og malingen flasser på begge sider.

Løsningen på problemet er enten å sørge for at mindre vann havner inn i rekkverket og vil ut eller å sørge for at det vannet som havner der lettere kan komme ut. Aller helst begge deler.


Du kan jo vurdere om du absolutt må ha maling på innsiden av rekkverket.
Maling på begge sider blir jo en form for membran på hver side som gjør det vanskelig for fukten å komme ut, og så trekker den videre nedover i et desperat forsøk på  å finne en annen vei ut.
Så kan du jo fintenke på hvorfor det havner så for mye fukt ned i rekkverket. Er det noen form for fuktsperre under toppflisene på rekkverket?

Lecaen er jo veldig porøs og blir som en svamp som holder på fuktigheten lenge.

Uansett: Den malingen som er så diffusjonsåpen at den LETT slipper ut fuktigheten er ennå ikke oppfunnet. Maling av mur er å be om trøbbel i større eller mindre grad.
Signatur
   #5
 602     oppland     0
Poenget var at de anbefaler silikat maling i tak, fordi den er den best på diffusjon. Her da satt i det mest problematiske plassen man kan male på. Hvis det er fukt i veggen, kommer fukten ut, og vanndråper kommer ikke inn. Men man må jo pusse muren på riktig måte først. Skal vel være en grovere puss i bunn, så en finpuss, før grunning og maling. Ble forklart dette på et kurs for en tid tilbake, fordi vanndråpene minsker fra grovpussen til finpussen til overflata som transporterer fukten helt ut. Ligger vel noen illustrasjons blider på jotun .no. Kan sammenlignes med goretex systemet.

  (trådstarter)
   #6
 241     Jar     0
(...) problemområdet i hovedsak er der du ikke har noen membran: I rekkverket av leca.


Takk for fyldig svar, men i følge bildene, f. eks. det under, så er det jo membran også over Leca-rekkverket, pluss skifer oppå membranen igjen (skiferen heller litt, så regnvann renner lett av).

Men dette med at det der oppe er maling på begge sider vil jo stille enda strengere krav til malingens egenskaper og spesifikt evne til å slippe ut fuktighet, hvis ikke er jeg enig i at fuktighet inne i lecaen vil være et problem.
Men dersom bildet under er bevis på at det faktisk er membran på toppen av rekkverket, hvordan har så fuktighet kommet inn til lecaen? Er det malingen som oppfører seg omvendt av hva den burde, ved å slippe inn fuktighet uten å la den slippe lett ut igjen?

Mvh
Christopher
Flassende maling på yttermur - er problemet muren eller malingen? - DSCN0390.jpg - grenness
   #7
 38,250     Lillestrøm kommune     0
Jeg tror ditt bilde som ender på 301-303 viser problemet, er det ikke her trukket vann gjennom muren akkurat der dekket ligger på innsiden ?  Jeg tror at det trenger vann inn i muren fra flisdekket (er oppkanten vikelig tett her ?)  I tillegg så kommer det kanskje vann bak denne oppbretten når vannet renner nedover muren (den har kun membran på "toppen" av rekkverkmuren så langt jeg forstår).
Når fukten først er inne i muren så gir vel all overflatebehandling opp selv om den er aldri så diffusjonsåpen.Usikker på hva løsningen egentlig bør blir.



  (trådstarter)
   #8
 241     Jar     0
Ny vår, og problemet er tilbake med full styrke...

@HSt (eller andre),
langs gulvet på innsiden av terrassen så er det en "blikk-kant" som jeg er usikker på hvordan er montert og hvordan fungerer/er ment å fungere.
Det er kanskje den som HSt omtaler som oppbretten?
Jeg legger ved et oversiktsbilde samt nærbilder av denne blikk-kanten på undersiden, oversiden og fra siden.
Når jeg spyler terrassen og retter strålen mot undersiden av denne blikk-kanten så kommer det alltid masse sorte biter/flak ut igjen sammen med vannet som finner veien inn.
Så er spørsmålet mitt: er det noe poeng å tette under hele denne kanten med noe Tec7 eller slikt, eller vil det ikke ha noen effekt - kanskje tilogmed ha negativ effekt?

Er en potensiell "løsning" å banke ned hele lecamuren fra terrassegulvet og opp, og bygge den på nytt? Hvordan skal den isåfall da bygges?
Merk at det er brukt en norsk murmester og en norsk blikkenslager her tidligere, men nye håndverkere her bør tydeligvis få forklart med teskje (murerskje?) hvordan en slik løsning skal lages skikkelig...

Christopher
Flassende maling på yttermur - er problemet muren eller malingen? - IMG_20130611_215755.jpg - grenness
Flassende maling på yttermur - er problemet muren eller malingen? - IMG_20130611_215824.jpg - grenness
Flassende maling på yttermur - er problemet muren eller malingen? - IMG_20130611_215834.jpg - grenness
Flassende maling på yttermur - er problemet muren eller malingen? - IMG_20130611_215855.jpg - grenness
   #9
 164     Bergen     0
Hei,

Har samme problemet med en betongmur som ikke er direkte bærevegg til huset (Står "uavhengig"). Den nærmest spytter malingen av seg. Helt utrolig. Det jeg tenkte å gjøre var å anta at malingen som er på fra før er akrylmaling, og fjerne den med malingfjerner. Når muren er helt bar tenkte jeg å male på nytt med silikatmaling og se om den fungerer bedre. Jeg trodde ikke at problemet var at muren fikk fukt fra en bestemt kilde, men at mur og fylling rett og slett var så kalde at de fikk fukt fra kondensasjon. Men det er jo bare en teori. Uansett så foreslår jeg at du gjør det som jeg skrev over og viser oss andre hvordan det fungerte ;-)

  (trådstarter)
   #10
 241     Jar     0
(...) og fjerne den med malingfjerner

Har du noe forslag her?
Jeg forsøkte meg for noen år siden med en eller annen form for sitrus-greie som jeg var i Drammen og hentet (såvidt jeg husker), sprayet på, lot virke, gikk på med høytrykkspyler, men det hadde ikke særlig effekt...