5,477    12    1  

Flomvann i kjeller

 3     Rogaland     0
Noen som har erfaring amed hvordan leve med ekstremværet vi har for tiden. Får vann (ikke kloakk) i kjelleren ved ekstrem flom. Rommene er innredet med gulv i isopor/spon/laminat og vegger i reisverk/isolasjon/huntonitt. Tenker å støpe alle gulv i betong med varmekabel og lage en sokkel i betong for alle vegger på 20 cm opp fra gulv. Alt flises og vil tåle vann. Med varmekabel er det enkelt å tørke opp etter en flom.
Noen som har tips i denne forbindelse??

   #1
 103     Oslo     0
min første tanke, som jeg ikke vet er korrekt, er badgulv.

Lager du gulvet som et badgulv med sluk og lignende burde dette være bra.

Fliser er ikke vanntette, men membranen under.

Spørst om det blir vond lukt av vannet om det trekker ned i flisfuger og du "tørker" det før du evt skyller med vanlig rent vann først?
  (trådstarter)
   #2
 3     Rogaland     0
Vet ikke om det er fornuftig å ha det tett, ta man må tillate vannet å komme inn og å renne ut igjen. Gulvene er grovstøpt. Er det nok med 3cm isopor, varmekabler og toppstøp. Er rett for oppdriften i et tykkere lag isopor, når det står vann kjelleren.
   #3
 4,110     Akershus (Follo)     0
Egenvekten på betong er ca. 2,4 og om du setter egenvekten på isopor til 0,02 så vil det si at om isoporlaget er 2,4 ganger tykkere enn betongen så vil den ikke klare å løfte den. Dette tar utgangspunkt i at betongen ikke er festet i kantene, noe den jo vanligvis er.

Dette er teori. I teorien stemmer teori og praksis over ens. I praksis stemmer den ikke overens.
Men jeg ville ikke vært nervøs før jeg passerer dette forholdet.

En helt annen ting er at du burde vurdere å gripe ondet ved roten. Altså dreneringen. Vann inn i kjelleren er høyst uønsket, og bare å tørke den ut med varmekabler virker ikke som noen god idé. Vannet vil jo da gå over i luftfukt som igjen skader huset. I ekstreme tilfeller må man bruke pumpe i dreneringskummen. En bekjent av meg har det, og er godt fornøyd. Kommer vannet på overflaten så tenk over om du kan drenere den vekk før den kommer nær husveggen. Det er kanskje ikke så stilig med "vollgrav", men du bør strekke deg langt for å holde vannet unna.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 3     Rogaland     0
Takk for teorien om tykkelse på isopor kontra betong. Drenering er ikke så lett når saken er at vannet utenfor og i grunnen er som i dette tilfellet 40 cm høyere enn gulvnivå. Jeg hadde 3 pumper som holdt vannet ca 20 com lavere enn utenfor, men når det stiger klarer ikke pumpene å holde unna. Dette var en såkalt 20 årsflom, men de synes å komme tettere og tettere, derfor tør jeg ikke satse på at det er 20 år til neste flom og heller lage en kjeller som kan tåle vann. Vannet gikk raskt tilbake når nivået sank utenfor, så jeg har tro på min løsning med å ha kabler i gulvet som tørker opp gulvet etter en flom.
   #5
 219     0
du har allerede pumper men de klarer ikke å ta unna? Høres vel ut som for svake pumper? Hvis ikke vannmengden er enorm da. Selv bruker jeg en pumpe som tar 6 l/s til dreneringen. En får pumper som virkelig svelger unna, men kanskje dette ikke går hos deg?

Å få vann inn i kjelleren og tørke dette vha varme må vel gi enormt med fuktighet som igjen trekker inn i hele kjelleren din. 1 liter vann gir nesten 2000 l med vanndamp, så det blir store mengder damp utav det.

HSt
   #7
 36,614     Lillestrøm kommune     0
Hvordan plast og isopor ligger under støp vil påvirke mye hvordan vann magasineres i konstruksjonen.  Ser det ligger fritt vann under isoporen (plast i bunn) på et prosjekt jeg er borte i, her har det vært vannlekkasje i kjeller (for mer enn 10år siden).  Ville gått for XPS isolasjon hvis jeg visste at isolasjonen ville bli god og våt (men støtter de andre her om at vannet bør dreneres, men det virker jo som du har et vanskelig prosjekt).

slt
   #8
 699     0
Egenvekten på betong er ca. 2,4 og om du setter egenvekten på isopor til 0,02 så vil det si at om isoporlaget er 2,4 ganger tykkere enn betongen så vil den ikke klare å løfte den. Dette tar utgangspunkt i at betongen ikke er festet i kantene, noe den jo vanligvis er.


Du har ikke glemt en gammel greker ved navn Arkimedes her da?
Stiger vannet over betongen bør en vel ta hensyn til at oppdriften er lik vekten av fortrengt væskemengde.
slt
   #10
 699     1
Vel, mulig jeg tar feil, men når jeg regner med 10cm EPS/XPS med 4.17cm betong vil dette ligge på plass hvis vannstanden går opp til EPS overkant.
Stiger vannet over betongen får en løft.