#11
 318     Bergen     0
Jeg har jobbet en del som forskalingssnekker.  Til en 20cm høy mur er det vanlig å bruke 2x8, som andre foreslår.

Når det gjelder armering så er det viktig at denne blir korrekt utført.  Du burde be arkitekten / husleverandøren om en armeringstegning.

PS:  Vær nøye med å avrette forskalingen.  Jo bedre arbeid du gjør nå, jo mindre problemer får du senere.  Glem hobbylasere, lån eller lei en proff rotasjonslaser med mottaker.
Siste redigering: Wednesday, February 15, 2012 12:04:58 AM av Smurf

  (trådstarter)
   #12
 943     0
De bøylene som er med thermomuren er for 2"4" på begge sider, så får nok ikke brukt 2"8" der. Men skal jo bygge garasje etter muren er ferdig så regner med jeg får brukt opp alt 2"4" der, og en del 2"8".

Skader jo ikke å ha litt materialer liggende heller :)

Har kikket på Leica Rugby 50, jobben har avtaler med AEO så får greie rabatter der. Tror denne laseren ska duge til jobben.

blir vel 2"8" med en 2" over for å oppnå 25cm høyde, skal ha 5cm xps under banketten så en 2"8" blir ikke høy nok.

Husleverandør hadde ikke armeringsdetaljer da grunnarbeidet faller utenfor deres ekspertiseområde, men vil tro det går ann å få noen gode tips av noen på hvordan den skal armeres.
   #13
 318     Bergen     0
Jeg jobbet med en bankett av omtrent tilsvarende dimensjoner i høst.  Men dette var til et bulklager i Sveagruva på Svalbard, med en meget spesiell konstruksjon pga utfordringene med permafrost, og dimensjonert for en gulvbelastning på 10 tonn/m2.  Jeg vil tro du kan gå litt ned på armeringen...

Jeg trodde XPSen skulle gå utenfor forskalingen?  Hvis den skal ligge innenfor så blir det jo litt annerledes.  Uansett så er det viktig at forskalingen forankres skikkelig i grunnen slik at den ikke kan forskyve seg.  Det enkleste og greieste er å bruke 98mm forskalingsbord som du kapper i passende smålengder, dvs bredden på forskalingen + 30-40cm på hver side for en såpass lav forskaling.

Legg ned bordene med 1,5 - 2 meters mellomrom.  Bor gjennom planken og ned i grunnen på hver ende med Hilti e.l. og slå ned 20-30cm lengder med 8-10mm kamstål.  Forsåvidt ingen ting i veien for å bruke 12mm kamstål heller, hvis det er det du har, men tynnere stål kan du enkelt bøye ned for å unngå å snuble i oppstikkende ender og få bedre fiksering.  Hvis forskalingen skal stå oppå XPSen så legger du den ut først og borer gjennom forskalingsbord og plate for å forankre alt samtidig. Hvis du ikke gidder å slå med steinhammer og slegge på alle jernene, så finnes det SDS-max verktøy som kan brukes til å drive ned kamstålet.  Skulle ønske vi hadde hatt noe slikt i Svea...

Sett opp kun en side av forskalingen først.  Da blir det enklere å jobbe med armeringen.

Inni forskalingen legger du to rader med 35mm overdekningslist langsetter forskalingen.  Så må du enten kappe og bøye selv (slitsomt hvis du ikke har bøyemaskin) eller bestille ferdigbøyde (mye greiere) 10mm U-bøyler.  Siden muren din skal være 20cm høy, og det går vekk 35mm til overdekning oppe og nede, skal du ha bøyler som er 13cm høye og max 53cm brede, men det gjør ikke noe om de er litt kortere.  Bøylene skal bindes sammen to-og-to til "ovaler", og du bør vel beregne én "oval" pr meter bankett.  Det er veldig greit å leie eller låne en bindemaskin til denne jobben.

Jeg aner virkelig ikke hvor mye armering du bør ha i banketten din, og dette kommer jo også an på hvor mye belastning som kommer oppå, men jeg vil anta at du klarer deg med 3 stk 12mm jern nede og 2 stk 12mm jern oppe.  Tar du 4 jern nede og 3 oppe så burde du ihvertfall være sikker.  Jernene skal tres inn i bøylene og bindes fast.  Overlappet i skjøtene skal være 50 ganger diameteren, dvs 60cm for 12mm jern.  Hvis du har tilgang til sterke menn eller løfteredskap så er det greieste å binde ferdig hele lengder og løfte dem ferdig på plass, siden det da er enkelt å komme til på alle sider.  Ellers er det bare å plassbygge armeringen rett i forskalingen. I hjørnene skal det være 90 graders bøyler som skal plasseres på en litt spesiell måte.  Jeg skal se om jeg klarer å finne en illustrasjon på dette senere.  Igjen, veldig greit å bruke bindemaskin hvis du ikke har teknikken riktig inne med jernbindertang eller snurrekrok.

Jeg kommer tilbake med mer, og forhåpentligvis et par illustrasjoner...
  (trådstarter)
   #14
 943     0
Skal legge XPS utenfor også ( mark isolasjon ) ihht frostmengdetabell. Men ihht spesifikasjoner fra husleverandør skal det være XPS under og på siden av banketten i tillegg.

Tror vi skal bygge tilnærmet på fjell så blir sikkert litt overkill, men overkill av frostsikring kan vel ikke skade :)

Supert med god forklaring, gleder meg på mer med illustrasjoner, til stor hjelp
   #15
 318     Bergen     0
Her er en prinsippskisse for forskaling og armeringen.  Merk at overdekningen skal være minimum 35mm.  Det gjør ikke noe om du har mer overdekning, men du bør ikke ha mindre.  Du bør øke overdekningen til 50mm hvis det er spesielt fuktig i grunnen eller du bor i kystnære strøk.

Du må vel også sette ned skjøtejern etter leverandøren av grunnmuren sine anvisninger?

Spalten under forskalingen kan du tette med småbiter av forskalingsbord eller rett og slett sprøyte inn byggskum.  Ser også at jeg tegnet inn en armeringsstol på hver side, men det holder strengt tatt å sette den på den ene siden.  Poenget er jo bare å sikre at armeringen ligger riktig og ikke forskyver seg når du begynner å støpe.  Bøylene skal seff bindes til stolene med bindetråd.  Det er normalt ikke nødvendig å binde stolene til overdekningslistene.
Forskaling, bygge eller leie - Forskaling - snitt.jpg - Smurf
   #16
 318     Bergen     0
I hjørnene fører du armeringen helt ut, minus overdekning, slik at den krysser.  I tillegg kan du legge ned tre armeringsbøyler i hvert hjørne, i henhold til denne prinsippskissen.  Men det er mulig at en slik hjørnearmering er litt overkill for en vanlig enebolig...

Forskaling, bygge eller leie - Hjørnearmering.jpg - Smurf
  (trådstarter)
   #17
 943     0
Supre skisser! Meget forklarende.

overdekning, dette er bare for å få armeringen litt opp i betongen ja ? Og bøylen er bare for å gjøre det enklere å holde øverarmeringen på plass ?



Hvor tett anbefaler du å legge forskalingsbordene da ? cc30/cc60?

   #18
 318     Bergen     0
Ja, overdekning er avstanden fra armeringen til overflaten på betongen.  Hvis armeringen ligger helt i overflaten på betongen så begynner den ganske fort å ruste.  Og bøylene er der for å holde den øvre armeringen i riktig posisjon, i tillegg til at de seff bidrar med styrke på tvers av muren.

Det holder å legge forskalingsbordene med cc på 1,5 - 2 meter.
  (trådstarter)
   #19
 943     0
Okey, dette er jo super info, bratt læringskurve her gitt :)

Er disse bøylene noe som kjøpes ferdig eller er bøyes de til selv ? Hva med de armeringsstolene som sitter på siden, spikres de fast i forskalingsbordene ?

Hvilken cc på bøylene da ?

Forskalingsbordene dekkes bare med pukk før man legger ut markisolasjonen da regner jeg med ?

Enn forankringen, bare å slå ned kamstål ned i bakken ? og ta dem opp igjen når det har herdet ?

Det er når man skal bygge hus man angrer på at man ikke tok en slik  utdanning Smile
  (trådstarter)
   #20
 943     0
Er det greit å legge XPS inne i forskalingen ? og heller øke høyden på den ?

Tenker i forhold til at markisolasjonen skal ligge i toppen av banketten, så går det med så mye mer XPS enn nødvendig under..

Armeringen på toppen, skal den også ligge 35-50mm under betongtopp ?