12,507    24    5  

Fuktig kjeller - hvorfor?

 163     Hedmark     0
Hei alle.

Vet det er mange tråder som handler om dette emnet, men jeg blir alikevel ikke helt klok på det.
I kjelleren min er det saltutslag på gulvet. Det lukter vondt, og er generelt lite hyggelig å oppholde seg der nede.
Jeg klarer ikke å se noen steder der fuktigheten kommer inn, altså jeg aner ikke hva som er grunnen til fuktproblemene. Vurderer sterkt å få gravd opp rundt huset, hele kjelleren ligger forøvrig under bakken, men klarer ikke helt å slå meg til ro med å bruke så mye penger om det ikke vil gi effekt.

Derfor: Hvordan finner man ut hva som er grunnen til fuktproblemene?
Pr i dag er det bare noen lufteventiler som står åpne, forrige eier(2 år siden) hadde stappet glava i disse, aner ikke hvorfor. burde jeg ha satt inn en vifte i luftekanalene i stedet?
Vil en avfukter gjøre miljøet bedre der nede som en midlertidig løsning?
Er det noe skadelige gasser forbundet med denne "kjellerlukten"?

Og sist, men ikke minst, kan noen komme med tips/anbefalinger om hva en burde gjøre??


Taknemmelig for alle svar Smile

jaf
   #1
 6,310     tromsø     1
Er huset ditt eldre, 1960?. Da kan murer blitt støpt først og gulvet til slutt. Kan være 1,5cm tynn puss som er veldig damp åpen. (fukt kommer opp og kondenserer mot kalde murer. Drenering trenger ikke fikse slikt, da fukt altid er 100% i jord. En nytt gulv kan være 150mm isopor, gerne med plast mellom isopor laga og den reflekterer fukt ned igjen... Smile
  (trådstarter)
   #2
 163     Hedmark     0
stemmer, er fra 1950.
Så du tenker da på å pigge opp gulvet, og så lege det på nytt med fuktsperre og isolasjon?
jaf
   #3
 6,310     tromsø     1
Ja, ta et hull og se hva gulvet er laget av. Det kan være råtten puss av 95% og 5% sementpulver. Tar du ett hull ned så ser du mer. Mitt gulv var 1cm på det tynneste og 30cm på det tykkeste......Et nytt gulv på 300mm i forskellige matrialer har andre egenskaper en det du har nå... Smile
   #4
 62     0


Vil en avfukter gjøre miljøet bedre der nede som en midlertidig løsning?



Jeg har også hus fra 50-tallet med fuktig kjeller.
Blir drenering etterhvert, men må få tegnet påbygg først.
Tok hull midt i gulvet på det ene rommet, solid betong på ca 15 cm og tørr fylling under, ingenting annet. Godt å vite før oppussing ;D
Billig avfukter (ca 1000,-) fra Clas har senket fuktigheten fra 74% til nå 54%  på ca en uke, men regner ikke med å få det lavere pga lav temp. Merker stor forskjell på disse 20%
jaf
   #5
 6,310     tromsø     1
Mitt gulv hadde forskellig tykkelse overalt. Puss/betong var brukt for å få rett over overkant gulv..Vann kan være ut mot yttervegg og mot jordband. Det er bare takstmenn som måler mitt ute på gulvet..(da slipper de å påvise vann). ;D
   #7
 7     norge     1
Hei.

Som hovedregel finnes det 2 typer fuktighet. :o

1) Innsig/oppsug av fuktighet gjennom mur, dvs vann utenifra.
Symptom: saltutslag, maling som buler, murpuss som løsner

2) Kondens, dårlig ventilasjon / fuktig inneluft; dvs fuktighet innefra.
Symptom: Svertesopp / dugg på vinduene

Begge tilfeller kan gi "kjeller"lukt.


Disse må som oftest løses på forskjellige måter!  ???

Med drenering / eller andre løsninger, som det sto i brosjyren i innlegget over, elektroder + +
Disse løser i hovedregel problem1.

Avfukter / flere ventiler - god lufting løser i hovedak problem2.

Har du saltutsalg så kommer dette av at fuktugheten kommer innefra muren, fuktigheten "drar" med seg saltene. Lukt og evt fukt i inneluften KAN bli boret med avfukter, men du har fremdeles et problem.  :'(


   #8
 10     Vestfold     0
Hei!

Dette blir mitt første innlegg her inne. Har lenge sittet og lest, men nå er det på tide å bli litt mer aktiv :)

Jeg overtok et hus fra 1932 i juli i år. Jeg visste det var fukt i kjelleren, og vi fikk med en liten avfukter på kjøpet. Denne tok ikke unna spesielt mye, så kjellerlukten var der konstant og jeg følte meg litt rar i toppen om jeg var der nede og drev med noe fysisk over lengre tid.

I sommer regnet det mye når det først regnet, og jeg fikk bekreftet at dreneringen fortsatt hadde en viss funksjon da det aldri kom vann inn i kjelleren selv om det regnet rimelig heftig over lengre tid og over flere dager. Jeg fant etterhvert ut at det først og fremst var kapillært, dvs fukt fra grunnen under huset. Huset ligger tilsynelatende på leire, og via en kum i kjelleren ser jeg at det ikke akkurat er langt ned til grunnen.

Videre begynte jeg da å tenke på hvordan jeg skulle angripe dette. Jeg fant ut at jeg hadde følgende alternativer;

1. Drenere på nytt, i håp om at jeg da ville få full kontroll over hvor dreneringskummer lå, hvor dreneringen ble lagt osv. Siden det er kapillærfukt ville ikke dette hjulpet mye, og jeg slår det fra meg, hvertfall frem til den dagen det eventuelt vil komme vann inn fordi dreneringen ikke orker mer.
2. Pigge opp kjellergulv og legge fuktsperre etc. (DYRT).
3. EPS.
4. Rotoravfukter med ventilasjonsrør.
5. Mikropol Murtørking.

Jeg valgte å tilkalle en entrepenør ift å se på eiendommen, samt for å sparre litt ift pigging av kjellergulvet, og i tillegg tilkalte jeg Mikropol og Tørt Bygg AS ift rotoravfukter. EPS valgte jeg å styre unna.

Valget havnet til slutt på et avfukteranlegg installert av Tørt Bygg AS. Det var det rimeligste alternativet med den mest logiske funksjonen. Drenering ville kommet på 105000 kr (uten overraskelser), å pigge opp hele kjelleren og å få lagt fuktsperre og full pakke ville kommet på 200-500.000 kr, alt etter hvor mye jeg ville gjort selv. Mikropol skulle ha 50.000 kr for noe jeg er skeptisk til, og Tørt Bygg kom billigst ut på rett under 40.000 kr. Jeg vet jeg betalte mye for at de skulle installere anlegget, men for meg var det verdt det. Se forøvrig link til F-Tech tidligere i denne tråden.

Kjelleren vår var en typisk "potetkjeller", og er forsåvidt det fortsatt, men nå med et klima det går an å oppholde seg i. Vi har vaskerommet der nede, og nå tørker klærna på en drøy dag mot ca to og en halv dag tidligere. Vi slipper også å få med kjellerlukt "på kjøpet" etter at klærna er tørket. Jeg har hatt noen små saltutslag på veggene i enkelte rom, men saltutslaget holdes foreløpig i sjakk av anlegget og har ikke vokst frem igjen etter at jeg pusset det vekk dagen etter anlegget ble installert.

Mitt fuktproblem er når løst og holdes i sjakk, men det er ikke fikset. Det er verdt å merke seg at fukten og kjellerlukta vil komme tilbake umiddelbart dersom anlegget mister strømtilførselen. Anlegget bruker 1 kWh pr time, og vil i starten gå stort sett kontinuerlig. Jeg fikk også beskjed om at jeg måtte bytte filter ca en gang hvert år.

Jeg har vel ikke klart å gi deg svar på spørsmålene dine direkte, men gutta fra Tørt Bygg ga meg klar beskjed om at det var viktig å ha en TETT kjeller for at anlegget skulle fungere 100%. Hadde jeg hatt ventilasjonsluker i min kjeller hadde de tettet dem.

Anbefaler deg å få en del forskjellige folk på gratis befaring. Det hjelper en god del, men husk at alle som kommer innom forsøker å selge noe..

Mvh,
Geir

   #9
 302     Akershus     0
Mabbutt - det du sier er altså at hvis du har avfukter kjørende i kjelleren så bør man ikke ha ventilasjon overhodet?
Signatur
   #10
 10     Vestfold     0

Mabbutt - det du sier er altså at hvis du har avfukter kjørende i kjelleren så bør man ikke ha ventilasjon overhodet?


Det er det jeg fikk beskjed om, ja. De som installerte anlegget sa at kjelleren bør være så tett som mulig for at et slikt anlegg skal fungere best mulig.

Jeg tror dog at dette gjelder spesielt for anlegget jeg har fått installert, da dette sender kondensen ut av huset, samtidig som det sender tørr luft inn i alle rommene i kjelleren samtidig. Fuktig luft utenfra ville jo da motarbeidet den tørre luften anlegget serverer.

En frittstående avfukter fungerer jo ikke på samme måte, og jeg har ikke kompetanse til å uttale meg bestemt om hvordan ventilasjon påvirker en frittstående avfukter.