32,928    17    2  

Fuktig kjeller

 25     1
Kjøpte et hus fra 1964 for et par år siden, der det var konstatert fukt i kjeller, og det var saltutslag på enkelte yttervegger. Grunnmuren er såkalt Vibrostein, en slags uthullet betongstein. Men det som undrer meg mest er at det på den ene innvendige murveggen også var betydelige saltutslag like over der gulvets fuktsperre var avsluttet. Denne veggen er en bærevegg som går på tvers av huset, og jeg fant saltutslag langs hele veggen nede ved gulvet der gulvets fuktsperre var avsluttet. Fant ingen tegn til fukt på andre innvendige vegger som er satt opp i teglstein. Er dette fordi denne veggen er støpt til gulvet og ytterveggene og "trekker" vann fra ytterveggen og gulvet, mens de andre lettveggene ikke gjør det? Noen som kan gi meg en fornuftig forklaring?

Har nå ordnet ny drenering med utvendig isolasjon (10cm). Har dere noen gode tips til hva jeg skal gjøre med gulv/vegger når jeg skal innrede kjellerrommene på nytt...

   #1
 318     0
Jeg er ikke helt sikker på om jeg skjønner hva du mener, men jeg prøver likevel :)

Det du beskriver kan skyldes fuktoppsug fra bakken, såkalt kapillærsug, dvs at muren står direkte på fuktig grunn uten fuktsperre/kapillærbrytende lag eller drenerende lag mellom. Om den innvendige støttemuren også står direkte på bakken så er det ikke usannsynlig at denne også trekker opp fukt. Dette var ikke uvanlig å gjøre i hus tidligere.

Det at de andre innerveggene ikke viser tegn til fukt kan være fordi disse er støpt oppå selve gulvet, mens bæreveggen går helt ned i bakken.

Ny drenereing utvendig vil hjelpe på, spesielt for yttervegger, men det vil nok uansett være fare for fuktopptrekk fra bakken.

Om du er usikker på om det fremdeles vil være fukt i veggene/gulvet etter dreneringen så kan muligens Isola sine løsninger for innvendige kjellervegger og gulv være noe å vurdere.

http://www.isola.no/produkter/grunnmursplater/platon_xtra_innvendig_kjellervegg

http://www.isola.no/produkter/fukt_og_radonsperrer/platon_gulv

Eller så må du unngå kontakt mellom organiske materialer og fuktige vegger, dvs sette opp med et lite mellomrom mellom ny og gammel vegg, eller bruke materialer som tåler litt fukt, f.eks Leca Isoblokk/Rehab etc.

   #2
 22,342     Akershus     1

Ny drenereing utvendig vil hjelpe på, spesielt for yttervegger, men det vil nok uansett være fare for fuktopptrekk fra bakken.

Det er ikke sikkert ny drenering vil hjelpe mot fuktopptrekk. Dreneringen skal ikke ligge under bunnen av fundamentet. (viktig ved leiregrunn og annen "jordaktig"masse.) Går dreneringen for dypt kan man få setninger. For å hindre fuktoptrekk pleier man å legge feks takpapp mellom fundament og vegg. Hvis denne mangler, eller det er nontakt mellom fundament og vegg vil det kunne suges opp fukt. Å fikse dette er en komplisert affære.
   #3
 318     0

Nå var det ikke først og fremst fuktopptrekket jeg tenkte på når jeg skrev at ny drenering ville hjelpe på, men det var med tanke på saltuslagene på ytterveggene, som jeg også skriver...fuktopptrekket vil det fremdeles være fare for. Men en bedre drenering rundt huset kan gjøre grunnen under huset mindre fuktig og således minske fuktopptrekk.
  (trådstarter)
   #4
 25     0
Takk for gode svar. Skal se på Isola's løsninger. Foreløpig kommer jeg ikke til å kle inn noen vegger, før jeg ser hvordan tilstanden blir etter at jeg er ferdig med gulv.
   #5
 2     0

Har lest om flere som har brukt et stoff som heter Betongtett med bra resultat nettopp mot kapillærsug.

Sjekk deres nettside for mer info, kanskje det hjelper deg. Løsningen er i alle fall godt beskrevet der...
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 25     0
Et og et halvt år etter utført drenering ser det fint ut i en del av kjelleren, men har ett rom som det fremdeles vokser mugg(?) opp fra gulvet i. Min kjeller er altså én halvpart av en tomannsbolig, og naboen har ikke drenert rundt sin halvpart. Kan det være så stort fuktopptrekk at hans manglende drenering fører til at "hans" fukt "tørker ut" i mitt "tørre" rom nærmest ham? Har jeg noen rettigheter i så måte til å pålegge ham å utføre  drenering. Har et veldig godt naboforhold, og vil trå varsomt for å bevare det.


  (trådstarter)
   #8
 25     0
Vel, si det. I det siste har det kommet saltutslag på flere steder i kjelleren, og jeg lurer nå fælt på om det kan være manglende dreninering hos naboen, eller om det eventuelt kan være en mindre vannlekkasje fra vannledningen min under gulvet...???

Har i dag slått hull i gulvet på to steder i ett av rommene, for å se tilstanden under gulvet. Det ser ikke så ille ut, da det er ca 20cm fra undersiden av betonggulvet og ned til leire, og i mellom er det til dels store steiner og grus, som burde ta unna en del vann. Grusen er kald og muligens litt fuktig, og leira er ikke stein hard, så litt fuktighet i grunnen er det jo, men kan ikke skjønne at dette skal gi store fuktutslag gjennom muren. Nå tenker jeg å vente på høstregnet, og se om det er mulig å se vann i de hullene jeg har laget. Disse hullene er i rommet mot naboen, og ikke så nært vannledningen. Mulig jeg ordner et hull til nærmere vannledningen, just in case.

Lurer på om jeg virkelig må pigge opp og legge fuktsperre, isolasjon og nytt betonggulv i hele kjelleren... Hadde jo vært kjekt, men det blir nok en dyr og tidkrevende jobb. Noen som kan gi et grovt tids- og kostnadsoverslag på en slik jobb på 90 kvm kjellergulv?
   #9
 2     Bergen     0
Hei!
velkjent problem dette med fuktige  i innervegger i kjellere.  Holder selv akkurat på å innrede leilighet i kjeller.  I mitt tilfelle var det også slik at det kom fuktighet på begrenset plass i kjelleren.  Det viser seg imidlertid at fuktigheten kommer fra ett takavløp som er brukket nede i grunnen.  Så spørsmålet blir om din nabo eller du hatr takavløp som går ned i jorden langs ytterveggen.  Isåfall kan det være lurt å sjekke om dette er inntakt fremdeles.  Kjente meg godt igjen i forklaringen din så man vet aldri.
   #10
 318     Bergen     0
Utfordringen din er at fuktighet uansett vil trekke opp gjennom betongen så lenge denne er støpt rett på grunnen uten fuktsperre.

Det selges diverse stoff som kan smøres på betongen og som da skal virke som fuktsperre.  Hvor godt dette fungerer i praksis har jeg ingen formening om.

Vi valgte den løsningen du skisserer - bryte opp, grave og legge fuktsperre, isolasjon og i samme slengen vannbåren varme.  Vi har over hodet ingen problemer med fukt etter dette, men det er jo en omfattende jobb...

Vi hadde imidlertid flaks.  Det var en hybel i kjelleren.  Når vi rev opp tregulvet i denne så viste det seg at man hadde bygget et hulrom under nær sagt hele ybeldelen, nettop for å unngå fuktighet fra gulvet.  Hullet var ca en meter dypt, og mesteparten av massene vi gravde opp fra andre deler av kjelleren gikk rett ned i dette hullet :D

Vi startet arbeidet 15. november - husker ikke helt året...  Nytt gulv ble støpt i romjulen.  Ila den tiden hadde vi gravd opp gulvet, lagt ned nye rør, revet himling og alle innvendige vegger samt fjernet tre meter bærende vegg.  Det var en h***etes drittjobb, bokstavelig talt, og det var umulig å holde støvet vekke fra resten av huset - det finner veien mellom alle de sprekkene du ikka ante du hadde mellom etasjene...