12,928    11    1  

Fuktmerker i Steni Terra plater

 5     Tønsberg     0
Hei alle sammen,

har i forbindelse med oppussing av en mur i innkjørselen, lagt på Steni Terra plater i stedet for å pusse opp muren på nytt. Resultatet ble meget bra, men etter 3 uker så har det dukket opp fuktmerker på platene. Fuktmerkene viser klart og tydelig lektene som ligger bak, noe jeg finner veldig rart ettersom jeg trodde Steni Platene skulle være tette. De er montert dønn etter anvisning, og det er brukt både fugebånd på lekter, og orginale Steni-skruer. Fukt synes også veldig tydelig rundt de fleste skruehull, men det er mer logisk enn at fukten skal trenge gjennom platen ved alle lektene.

Legger ved et bilde som viser hvordan det ser ut. Noen som har noen erfaringer med dette? Vurderer å ta kontakt med Steni direkte, da det hele er litt merkelig og ikke akkurat etter boken. Var interessert i å legge disse på grunnmuren rundt huset, men er nå veldig i tvil om det er en god idè Smile.
Fuktmerker i Steni Terra plater - Untitled-1.jpg - Myzt

   #1
 1,768     Østlandet     0
Det er vel ingen vei for den fuktige luften bak platene å ta veien ettersom platene stikker nedi jorda, og toppsteinen tetter for godt på toppen? Hva om du tar bort noen toppsteiner og ser om problemet forsvinner på et felt?
  (trådstarter)
   #2
 5     Tønsberg     0
Toppsteinen ble satt på først etter at problemet dukket opp. Toppsteinen har en klaring før platen, samt at den har luft i alle sprekker etc. Fukten burde egentlig gå ned i jorden, da Steni-plater jo er ment til å legge på grunnmur, hvorav de jo stikker litt ned i jorden på undersiden og oppunder kledningen på topp.

Det som overrasker meg er at de ikke er fukttette.
   #3
 318     Bergen     0
Steni-platene skal også ha klaring nede slik at luft kan sirkulere bak platen.
  (trådstarter)
   #4
 5     Tønsberg     0
For å sikre mot sopp og råte, sant? Det som er merkelig er at de ikke er vanntette. Kanskje bare jeg som synes det, men ble forsikret at de skulle være tette av forhandler, derfor jeg føler det ikke når helt opp til forventningene. Det er ikke så nøye ettersom dette ikke er en grunnmur, men en gammel og falleferdig mur ved en innkjørsel.
   #5
 305     Spydeberg     0
Har endeveden på lektene dine kontakt m jorden også?
Det kan jo også være kapilæroppsug på den gamle muren din som lektene suger til seg.
Steni hevder vel ikke at de er 100% vanntette. Som jeg har forstått det skal de holde slagregn ute, men bygge båt m platene er nok ikke noen god idé.
I og med at arbeidet ikke er utført i tråd m Stenis anvisning (manglende luftespalte) tror jeg ikke du klarer å få gjennomslag for evt. reklamasjon, men det var kanskje ikke det du hadde i tankene.
Interessant å se bildene dine  Smile
  (trådstarter)
   #6
 5     Tønsberg     0
Bunnlektene har ikke kontakt med bakken, men det er et en hekk bak buren, så muren trekker nok litt vann etc som blir sugd opp av lektene. Jeg har ikke vært så nøye med dette prosjektet ettersom det kun var for å prøve en kjapp løsning i stedet for å pusse opp eller flislegge muren. Skal derfor ikke halshugge Steni, men må si jeg er overrasket over at de er så lite mottakelig for vann. Når det regner så ser man også veldig godt at platene er våte, og de er ikke særlig pene med mindre de er 100% tørre.

Jeg kommer nok ikke til å benytte Steni-plater i noen fremtidige prosjekter, og vi får se hvor lenge dette får stå før jeg får tiden til overs å legge naturstein.

Andre som vurderer Steni-plater får tenke nøye gjennom hva de skal brukes til om det er annet enn på bunn av grunnmuren Smile.
   #7
 318     Bergen     0
Vel, jeg har Steni på tre av fire vegger på huset og er veldig fornøyd.  Og det er i hvert fall ikke antydning til fuktgjennomslag noe sted, men i så fall ville jeg jo også blitt ganske bekymret over tilstanden bak platene...

Platene er montert ihht anvisning, med 10cm+ luftespalte nede og god utlufting oppe under gavlsteinen.

   #8
 1     Oslo     0
Hei!

Jeg har satt på steni plater på min grunnmur og opplever samme problem som deg. I den anledning er jeg nysgjerrig på om du fant en årsak og løsning på problemet?


Mvh
Steffen
   #9
 3,955     0
Du har ikke brukt impregnert trevirke vel?

Har sett dette på et par hus i nabolaget, og der var problemet at det ble brukt impregnerte lekter......
HSt
   #10
 36,612     Lillestrøm kommune     0
Er det mulig at dere får kondens på platene grunnet avkjøling fra kaldere lekt (festet på kald mur ?). På andre fasadesystemer så skal det brukes en gummistrimmel utenpå lektene før platene legges på, noen som vet om disse skulle hatt dette også (det står vel i leggeansvisningen, men dette kun ment som mulige alternative forslag). Jeg ville umiddelbart hevde at trykkimprengerte lekter vel måte være tingen men ser kommentaren over.