178    7    0  

Gammel krypkjeller og dårlig bæring - hva bør jeg gjøre?

 14     0
Huset vi kjøpte var mye eldre enn det som kom frem i salgspapirene, og nå har jeg åpnet opp mot en del av krypkjelleren som ikke hadde inspeksjonsmulighet tidligere. Her er jordmasse på gulv, stein er bæring for yttervegger (men støpt mur på utsiden). I tillegg har jeg en bjelke som bærer, og denne er kun understøttet av stein. Hva bør man gjøre? Dersom alt skal gjøres etter boken bør jeg vel strengt tatt grave ut for å ha minst 50 cm avstand til bakken, få inn drenerende masse, 0,2 mm plast og evt påstøp. Men det frister ikke noe særlig akkurat nå. Vil en grei nok løsning være 0,2 mm plast, litt grus oppå for å holde den på plass, og B20+ 2*4 for å støtte opp bærebjelken? Altså skrudd inn i bærebjelken med støtte fra steinhelle+B20. Gjør et forsøk med forsikringen samtidig. Huset skulle være fra 1968, men jeg har nå funnet foto fra 1937Gammel krypkjeller og dårlig bæring - hva bør jeg gjøre? - E587C032-E044-4EE6-B757-0C8B0803DDE8.jpeg - Slowmo

   #1
 46     0
Skal dere gjøre andre endringer eller har dere et annet bruksmønster enn de tidligere eierne som skulle tilsi at fukt eller bæring vil komme til å bli et problem, eller har dere funnet andre symptomer på problemer? Det ser tilsynelatende tørt ut på bildet og selv om det er et potensielt problem så kan det kanskje vente hvis det har klart seg fint i nærmere 100 år.

Er trevirket solid hvis du stikker litt i det?
TSt
   #2
 9 670     0
Er det like knusk tørt som bildet viser her hele året så er jo ikke fukt forholdene noe problem.  Det TS skriver om er ting en kan gjøre for å forbedre krypekjellere som er våte fra før.  Men en kan selvfølgelig lage noe bedre fundamenter for bjelken.  Men det som er viktig er at hvis ting har vært bra over mange år så lønner det seg ikke å gjøre store endringer siden det er vanskelig å vite konsekvensene av det en gjør. F.eks. kan det være litt kaldt i krypekjelleren og da lønner det seg ikke å lufte inn noe mere luft om sommeren så tilgangen TS har fått til dette rommet bør lukkes igjen annet enn når en skal inspisere.

Det som gjør det enkelt her er jo at en kan sette opp fundamenter mellom de eksisterende.  Tre på plass en justerbar stolpesko, legg en ramme rundt og fyll med betong. Riv forskalingen så det ikke er noe organisk på bakken.  Skru stolpeskoen godt oppunder etterpå skru fast kontramutter og fest de til bjelken.  Bedre kan det ikke bli i allfall.  Enkelt og billig også når det er en slik streng en skal holde oppe.  Mot endene lager en ny midlertidig understøttelse så en kan ta bort støtten midlertidig mot enden mens en setter opp den nye.  Alternativt stabler en noe som er mye bedre som er her ben benytt heller / stein i allefall til å begynne med.  Noe papp e.l. mellom stein og tre ved denne løsningen.  
  (trådstarter)
   #3
 14     0
Takk for tips. Jeg må nok gå for en sånn løsning ja. Hvor stort fundament bør jeg ha til en sånn justerbar stolpesko? Bør kanskje grave vekk litt jord også? Høyden varierer, alt i fra 10-40 cm mellom Bakke og bjelkelag.

Jeg må nok få inn lufting. Før lå det papp brettet over grunnmur, men denne var hullete, og mus og rotter kom seg rett inn i bjelkelaget. Etterisolerte, så da lektet jeg meg ut og ned for å dekke glipen mellom grunnmur og bjelkelag. Var sikkert bra lufting før, så tanken var 4 ventiler her. Legger nok ned et trådløst Hygrometer så jeg kan overvåke inntil jeg får på plass en inspeksjonsluke.
  (trådstarter)
   #4
 14     0
Grunnmuren ser forøvrig slik ut. Støp på utsiden. Vurderer å støpe litt fra innsiden også så jeg reduserer faren for bevegelseGammel krypkjeller og dårlig bæring - hva bør jeg gjøre? - 67220F6A-A1A6-445B-A4D2-A1BECA7B7E41.jpeg - Slowmo
TSt
   #5
 9 670     0
Men igjen så er det dette å endre på så mye.  Hvis alt er "perfekt" i dag så har du en passe balanse mellom lufting og ikke.  Murer en igjen så kan det endre seg men ser jo en har noen andre ønsker en vil ha løst med dette også så det blir en avveining.  Hvor store fundamenter avhenger av hvor mye last det er over samt hvor fast underlaget er.  Et annet alternativ er å sette ned støperør.  

Jeg hadde en kjeller nå for noen uker siden som hadde for stor lufting, da ble det fuktig inne, uteluft som kondenserer.  Vegger er isolert utvendig men gulvet er fortsatt kaldt. Når det ble redusert lufting så ble det bra igjen, satte på avfukter noen dager.  
  (trådstarter)
   #6
 14     0
Ja, det er jo stort sett tørt og fint, bortsett fra nederste halvdel av bunnsvillen som er temmelig råtten. Tror jeg ender opp med å gjøre minst mulig nå, med unntak av justerbare stolpesko, ventiler og plast. Så får jeg heller ta et eventuelt større inngrep senereGammel krypkjeller og dårlig bæring - hva bør jeg gjøre? - C4A4FD74-99C1-41AB-BDBB-7F0639FF9159.jpeg - Slowmo
  (trådstarter)
   #7
 14     0
Tenker forøvrig ventiler som kan lukkes på sommeren, så reduserer jeg faren for kondensering