14,591    17    0  

Garasje i betong, skrånende terreng.

 78     oSLO     0
Hei!, Vi skal bygge en garasje i veldig skrånende terreng. Hvilket betyr at garasjen vil få igjenfylling på 3 av veggene.. Åpningen skal være 6 m bred utvendig og garasjen skal være ca 8 meter dyp og standard 2,4 m høyde innvendig. Jeg har innhentet priser på dette og foruten noe som helst utstyr altså kun vegger,gulv og tak så har prisene variert mellom 260` og 400`. Kan dette være så dyrt?

Uansett så blir det litt mye utenfor vårt budsjett og alternativet er diy metoden. Altså gjøre selv. Er litt fingernem og kan få litt hjelp men er til daglig en kontorrotte. Garasjen blir stående nær en fjellvegg og få igjenfylling på de andre veggene. Hva bør man velge til vegger og tak? Det frister veldig å velge thermomur da de er lette å stable kontra leca. Forskaling er jeg litt redd for å begynne med da det blir såpass høyt som det blir. Leca er jeg redd for at ikke vil tåle tilbakefyllingen. Planen med thermomuren er at jeg setter opp vegger først og så fyller igjen til gulvet i etterkant. Taket tenker jeg lecaplank eller liknende. Til info så er taklast kravet der jeg bor ca 450 kg per m og vi må ha flatt tak. Planlegger platting eller gress på taket etterhvert.

Hadde vært veldig takknemlig for tilbakemeldinger på dette prosjeket og evt alternative metoder.


   #1
 533     Romerike     0
Vil anbefale thermomur, kan f.eks bruke Jackon 250 her. Men vil også anbefale å få på plass hulldekkene før tilbakefylling. Ellers er samvirkeplater ala Alsvåg + støp kurrant å bruke på et såpass lite areal.
   #2
 4,110     Akershus (Follo)     0

Det frister veldig å velge thermomur da de er lette å stable kontra leca. Forskaling er jeg litt redd for å begynne med da det blir såpass høyt som det blir.

Jeg hadde probelm med å få tilbud på termomur. Prøvde de som er på markedet, men det ble enten intet svar eller bare mumle...mumle..
Til slutt spurte jeg en av selgerene om problemet var at de ikke anbefalte produktet for gjørdetselv bruk. Da virket det som jeg hadde løst hans dilemma og han bekreftet ganske klart at dette er for folk med betongerfaring. Problemet er nok at ingen uten videre vil si at det er fare for at forskalingen sprekker. Ja, for det er jo en isoporforskaling det er snakk om.

Og etter å ha støpt muren i forskaling og sett hvor stort trykket er, så er jeg sjeleglad jeg ikke prøvde termomur! Tidligere har jeg støpt opp i 1m70, men forskjellen opp til denne muren på 2m20 var mye større enn jeg hadde tenkt meg.

Signatur
  (trådstarter)
   #3
 78     oSLO     0
Snekkeren som bygde huset mitt satte opp med Thermomur og samme høyde, men han fylte opp bare halveis med betong først og lot dette tørke for så å ta resten i neste omgang. Vil ikke dette gjøre at trykket ikke blir så stort? For ja det er jo bare isopor.... Alternativt kan en jo bruke betongblokker av ulike art, men tåler de det samme ? Finner ikke tilsvarende dokumentasjon på de på nett. Hvordan er prisen på slikt?

Planen var å leie inn samme snekker for å la han gå over før jeg bestiller betongbilen.  Jeg har også tenkt Thermomur 250, men synes det står noe om at det ikke tåler så langt strekk uten støttevegg? Helt enig i at taket skal på plass før tilbakefylling ja.
   #4
 22,342     Akershus     0
Jeg har støpt en del slikt og ville gått for vanlig støp med støpt dekke da det blir mye krefter på dette. Da holder det ihvertfall.
  (trådstarter)
   #5
 78     oSLO     0
Når det snakkes om krefter her, er det da under støping det snakkes om eller er det tilbakefyllingen som er problemet. Jeg kan nemlig la vær å fylle inntill den ene langveggen da den er inntill fjell. Jeg kan la taket på garasjen gå inn i fjellet og blende av foran. Dermed blir det bare et hulrom der. Bakveggen på 6m vil få full tilbakefylling mens den andre langveggen vil få en skrånende steinmur ned til gulvplan i garasjen.

Ser for meg at jobben med forskaling er ganske mer krevende både teknisk og fysisk enn tilsvarende thermomur, stemmer det? Å gjøre hele jobben selv er nemlig eneste måten det kan bli garasje på... Betongblokker finnes jo også. Hvordan er de?pris og bruk?
   #6
 419     0
Fikk nettopp satt opp garasjen med forskaling.
2 og en halv side + en vegg mot huset.
Høyde 230. Tot 45 kvadratmeter, ca 20 meter med betongvegg.
Kom ut på 270' tot for hele garasjen, så er det pluss tilbakefyllingen som jeg tipper en 10 til 15.
Tilbakefylling på 2 vegger.
Jeg hadde tilbakefylling på det høyeste ca 2 meter, og deretter skrånende ned til 1 meter på den lange siden (9,5 meter vegg).
Forskaling var av de jeg kontaktet for pris og råd nevnt som eneste fornuftige løsning.
De sa at jeg kunne bruke annet hvis jeg brukte leca tilbakefylling.
Problemet var på lang siden der jeg ikke ønsket en støttevegg i front inn i garasjen.
så jeg satte den på utsiden.
   #7
 4,110     Akershus (Follo)     0
Du kan leie Malthuskassetter til forskaling. Planlegg så godt du kan for at leietiden ikke skal bli lang. Og få en forskaler til å se over. Da går det også med endel 2x4 / 2x6 men det er jo kurante materialer.

Når det gjelder støpt dekke ville jeg ikke gitt meg ut på det uten kyndig hjelp. Men om du stiller med mye egeninnsats så er det jo mye sjauing involvert. Sikkert mye å spare på egen og evt. dugnads innsats om nevnte kyndige hjelp går med på det.

Ellers kan du jo spare noen kroner på å si opp medlemskap i treningsinstitutt og hobbyklubb et års tid da. Du sparer jo litt der, og har nok av begge under byggingen.
Signatur

   #8
 80     0
Har bygd noe tilsvarende i leca med vegglengder på 6.2 meter og tilbakefylling på bakveggen på ca l 2,5 meter. For avlaste lecaveggen bygde jeg to søyler av konstruksjonsblokker med istøp (søylene stikker da 50 cm inn i rommet) med fugearmering inn i veggen og søylearmeringen som går ned i både såle og opp i toppdekket (lecaplank med påstøp). For å fordele trykket ytterligere la jeg på gamle bølgeblikk takplater inn mot platon før tilbakefylling.
Dette er stabilt og sterkt hos meg; har ikke fått noen sprekker i puss eller noe selv om faktisk lastebiler i etterkant har kjørt inn på tilbakefyllingsmassen ganske tett inn mot veggen. (P-plass)
   #9
 9,677     Kysten     0
Trykket mot veggen kan du resdusere mye med å fylle med løs leca. Det koster jo litt men da murer du det også i lecablokker. Det er som lego dersom du er nøyaktig med komprimering og avretting før du begynner. Leca leverer med pumpebil, men det koster endel å fylle opp, så du kan gjerne få en maskin som kan stable stein ett stykke mot muren sånn at det ikke blir så mye løs leca du trenger.
  (trådstarter)
   #10
 78     oSLO     0
Lest meg litt opp på forskalingsteknikken. Kanskje ikke så avskrekkende allikevel.. hvor går man får å få vite hvor tykk veggen bør være og hvor mye jern en trenger? Alternativt er det noen enklere regler på dette som en lesekyndig kan finne ut av(Internett er flott slik)? Hvordan gjøres gulvet? bare tetter man inngangen og fyller opp inni?(med jern så klart)