5,040    7    0  

Gjenoppbygging av kjellergulv

 23     Randaberg     0
Hei

Jeg har gravd ut en del av kjelleren som skal bli hybel. Vi gravde oss ned ca 50 cm i leiren og støpte halveis under grunnmuren.

Som mange andre her på forumet har opplevd av utfordring, er at det siger vann ut av leira som gjør grunnen ustabil. Men her tenker jeg at det er viktig å ikke fjerne for mye vann, da dette vil få store konsekvenser for massen som ligger ellers rundt huset. Fjerner en vann vil ting synke i volum. det virker som vannivået stabiliserer seg på ca 3cm over leiren.

Måten jeg vil bygge opp igjen det er følgende:

1: Fiberduk
2: 30cm Leca lettklinker 10-20
3: 5cm Jackon XPS
4: Fuktsperre
5: 10 cm støp med armeringsmatter i bunn og topp, hvor det festes varmekabler.

Det som dukker litt opp i hodet er om jeg muligens kan gå ned til 8cm støp for så å legge varmekabler i en 2cm flytstøp. Vil en 8cm plate bli for svakt her? Dett er et gammelt hus hvor hver cm i kjelleren teller.

Også sitter jeg også litt med valgets kval om jeg skal legge ned noe drensrør i lecamassen til en kumme. Å få det helt tørt i bunnen vil jeg aldri gjøre uansett. Mulig det er en billig forsikring?

Vegard

   #1
 6,426     tromsø     0
Min erfaring at en uten videre kan senke vannstand 50cm. Har selv ingen setning av det. Skulle det bli 1mm setning så tar eg sjangsen for å bedre "miljø". Min erfaring er at grunnvann ikke er stabilt,men går opp og ned i tele løsning og høstregn.Når det er 20 minus ute er grunnvann 1 meter lavere en i tele løsning. Vannet renner letteste vei og i mangel på drenering legger det seg på topp av kjeller. Ville kun understøpt mur (25cm bredde?). Isolert 15cm og parkett..Strømmen koster snart 1,5 per kwh. 5cm er lite isolering. Gulvet bærer ikke huset. http://tjenester.byggforsk.no/prosjekter/klima2000/portals/0/gulvp%C3%A5grunn.pdf
http://www.glava.no/naeringsbygg/konstruksjoner/gulvkonstruksjoner/overgulv-direkte-pa-polystyren/
1)duk-2)10cm singel-3)20cm isopor-spon og parkett=35cm
Senker en grunnvann 2meter i en myr synker det, men 20-30-50cm går ofte bra på hard grunn.
Siste redigering: Monday, February 6, 2012 11:11:39 AM av jaf
  (trådstarter)
   #2
 23     Randaberg     0
Hei

Ja, ok, jeg er ikke redd for tele, da huset er i stavanger, hvor tele ikke er et problem, eller vil aldri nå ned i den dybden jeg er på for øyeblikket.

Når du sier at 5cm er lite, så har jeg jo 30cm med leca og. Så skal faktisk være i nærheten av tilsvarende 20cm isolasjon.

Men når det kommer til vannet, så er jeg tilbørlig å høre på dine argument, Jeg kommer nok mest sannsynlig å legge drensrør innvendig i bånn av Leca, med en kumme som jeg putter en pumpe i.

Håper noen kan gi meg litt svar på betongtykkelsen og.
   #3
 6,426     tromsø     0
Mente at grunnvann går opp og ned etter som det er frost ute(tele)senker tilsig til grunnvann (ikke tele under hus). Leca kan miste isolasjonsegenskaper når de  oppnår 100% fukt. Fukt i grunn er alltid 100%...Leca med isopor og plast over vil kunne bli fuktig, fukt blir reflektert ned av det som ligger over(plast og isopor). Det er bare blå styrofoam som tåler så fuktig miljø og fremdelse isolere....Den skal kunne senkes i vann uten å ta opp vann. Leca kuller som er fuktige isolerer ikke,ikke fuktig rocwoll, eller markplate...Støpte selv nederst og la isopor over betong..
  (trådstarter)
   #4
 23     Randaberg     0
Ja, ser jo fornuften i argumentasjonen din.

Mitt mål med gulvet er jo å få en betongsåle med varmekabler som jeg kan legge parkett oppå.

Den skal ikke bygge mer enn 45 cm.

Så derfor var planen som beskrevet i første innlegg.

Men da er det kanskje et alternativ å legge et tynnere lag med leca, og tykkere lag med isolasjon da.

Planen var jo å bruke vannfast styrofoam men bare 5cm. Siden 30cm med leca skulle være opp imot en isolasjonstykkelse på 20cm med styrofoam.

   #5
 6,426     tromsø     0
Jeg la duk, singel, armering og bare tømte betong fra bil med pumpe over. Vil ha tre på topp, betong er et "vanskelig" matriale å holde varmt (dyrt)...20cm isopor, parkett og panelovner (siemens). Tror det fungerer og blir "billig" å drifte over tid..Uansett det viktigste er mye isolering... Smile Blir isolering under gulv fuktig kan gulvet begjynne å bruke 2-3 ganger så mye strøm. Mest problem på gamle gulv med kun 5 cm isopor og varmekabel, det blir da lite skille (5cm) mellom varm og kald flate...Kondens oppstår under 12 grader....
Siste redigering: Tuesday, February 7, 2012 1:10:53 PM av jaf
  (trådstarter)
   #6
 23     Randaberg     0
Snakket med en teknisk rådgiver av LECA.

Han sier at de i sine beregningsgrunnlag legger til grunn at de nederste 7,5cm er fuktig/våte, og derfor har en dårligere "lambda-verdi" Tørr: 0,011 , våt: 0,015. (er ikke sikker på hva akkurat dette betyr, eller om det er en null for mye) men poenget hans var at våt leca også isolerte, men ikke like godt. Leca kulene er også kapilærbrytende og ikke fuktabsorberende (keramikk). Så han kunne trygt anbefale den løsningen jeg beskrev. Men som en forsikring mot høy vannstand, så er det greit å legge drensrør til en kumme, og lensepumpe.

Så jeg satser på at dette holder!

Er jo et alternativ å senke lecadybden med 5cm og gjøre plass til 10cm xps. Må se hvor mye jeg har liggende...

Setter pris på dine innspill JAF! :)

Vegard
   #7
 6,426     tromsø     0
Takk, men stol ikke på en som selger "leca". Han vil jo ikke anbefale noe annet en leca i enhver konstruksjon.  :)Vil påstå at isolasjonsverdien av bløt leca og alle andre fuktige isolasjoner er lik vann. Til og med glava sier at "glava er vannavisende" i egenreklame. Glava er jo smeltet glass, ikke fuktabsorberende men får isolasjonsverdi lik vann når det er fuktig. Legg glava ute i regn en helg...Til og med hvit isopor kan ta opp så mye vann at du kan vri den som en svamp hvis den ligger i vann. Det er tørr luft som isolerer i isolasjonsmatrialer. Det er så mye vanndamp som ligger under plasten i kjeller at hvis du ikke legger noe over så kan du se kondensen på kjellergulv. På vinterdager kan en se vanndamp kondensere i lufta hvis du lager lufting på drens. Ved -10 blir det hvit røyk på lufting på drens. Hvis du har prøvd å få opp tempraturen i et hus som har blitt "rått" av å stå kalt så kjenner du effekten. Spør teknisk rådgiver hvorfor bare de nederste 7,5cm er fuktige, når det ligger isopor (som er tett) og plast over (som er tett). Hvordan skal de 22,5cm over tørke? I virkeligheten går damp fra grunn opp til plast og blir reflektert/kondenserer til dråper og renner tilbake ned...fukt i grunn er alltid 100%..