8,099    11    0  

Grunnarbeide før oppføring av ferdighus

 31     Østlandet     0
... Når det gjelder å forberede grunnen før ferdighuset kommer? Dvs: hva må gjøres med bakken, og hva må komme oppå?  ;D Jeg er som dere skjønner helt grønn, og skulle gjerne hatt litt hjelp så det blir lettere å vurdere de ulike tilbudene. Vi har en nokså flat ´fjelltomt´og ser på et modulhus av typen Hetlandhus/Smålandsvillan. Skjønner at det er vårt ansvar å ha alt klart til huset kommer. Hva betyr det? Sprenging, fjerning av masse, ny masse, duker, mur, plate på mark, ringmur, leca... ? Hva er generelt den rimeligste, men OK løsningen? Som dere skjønner av spørsmålene har vi ikke tenkt å gjøre noe selv, prøver bare å forstå hva det er vi er på jakt etter... Tusen takk! Smile

   #1
 44     Østlandet     0
At alt er klart betyr at når folka som skal sette sammen byggesetthuset ditt kommer, har de et stabilt fundament å montere huset ditt på

Det du må gjøre er å grave ut tomta di.
Har du fjell hele veien der huset skal stå rensker du ned til bart fjell.
Har du fjell i dagen (synlig fjell før du begynner å grave) må dette mest sannsynlig sprenges bort.

Når du er ferdig med å renske vekk gamle masser er det på tide å ta et valg om hvordan huset skal fundamenteres.

Du kan bygge en ringmur rett på fjellet og så bygge huset med krypkjeller. Fordelen er at du ikke trenger å fylle tilbake masser under hele huset. Ulempen er at du får en trekonstruksjon relativt nære grunnen, noe som øker risken for råte og fuktskader.  Det er derfor viktig at kryprommet er godt ventilert for å hindre fukt og eventuell radon å trenge inn i overliggende kostruksjoner. Dette er antagelig det billigste alternativet.

Du kan også bygge en ringmur rett på fjellet, fylle tilbake masser innenfor muren, isolere og støpe et gulv på grunnen. Dette eliminerer problemt med fukt fordi betong ikke råtner. Her må ringmuren isoleres.
se f.eks. www.leca.no og www.jackon.no for detaljer og snitt og ulike løsninger.


Om det ikke er fjell under hele huset må den delen som ikke står på fjell fundamenteres ned på frostfritt nivå (ca 1m under terreng er tilstrekkelig når du fyller tilbake med pukk/grus/løs leca). Det er viktig at den delen av huset som eventuelt ikke står på fjell er stabil slik du ikke får setningsskader på huset.

Husk at det nå er krav til radonsperre i alle hus ment for varig opphold
http://www.lovdata.no/cgi-wift/ldles?doc=/sf/sf/sf-20100326-0489.html#13-5
Det kan være lurt å kontakte lokale myndigheter for å høre om spesielle tiltak må iverksettes

Prismessig kan man generelt si at materialer er billig mens håndtverkstimer er dyrt. Det kan derfor være lurt å vurdere å gjøre tidkrevende, men relativt enkle oppgaver selv. (fylle tilbake og komprimere masser, legge ut isolasjon, plast og armering for gulv på grunn o.l.)

Ellers kan det være lurt å hyre en entreprenør som koordinerer og er ansvarlig for hele prosessen fram til huset kommer. da er du sikker på at alle forhold blir ivaretatt, og du har kun ett firma å forholde deg til under og etter byggeprosessen

Håper Dette var til hjelp Smile
  (trådstarter)
   #2
 31     Østlandet     0
Tusen takk, det var veldig oppklarende! Kan jeg spørre om en ting til? Jeg mener at det er littegrann mose og jord øverst, men stort sett fjell. Betyr det at det, i prinsippet, kan være mulig å bare fjerne det som er over fjellet og så sette opp ringmur osv direkte på fjellet uten å sprenge noe særlig? Med mur i ujevn høyde på en måte?  Eller må fjellet det skal settes på sprenges helt ´rett´ om du skjønner hva jeg mener?

Jeg skjønner poenget ditt når det gjelder at det lønner seg å gjøre enkle ting selv. Jeg er bare ikke sikker på om det er mulig for oss. Vi har små barn, krevende jobber, begrenset barnevakt og bor halvannen time unna stedet der vi har tomt. I tillegg er ingen av oss spesielt praktiske av oss. Er redd vi vil gjøre mer skade enn nytte kanskje. Men økonomien er selvfølgelig også en faktor. Vi begynner faktisk å tenke alvorlig på om vi har råd til dette i det hele tatt. Men det er en avsporing, selvfølgelig...
   #3
 44     Østlandet     0
Du trenger ikke å sprenge fjellet rett, men toppen av ringmuren må være på samme nivå hele veien rundt. Toppen av ringmuren må også være høyere enn ethvert punkt innenfor hvis ikke vil dette "kolidere med gulvet". Om du velger å ikke sprenge vil høyeste punkt på fjellet bli bestemmende for nivået på det ferdige huset.

Når du bygger med krypkjeller erstatter du i prinsippet et støpt gulv på grunnen med et isolert plattformgulv av tre som blir lagt oppå ringmuren. Denne plattformen er vanligvis ikke en del av ferdighuset og må altså være på plass før huset kommer.

Avhengig av dimensjonene på huset og størrelsen på gulvbjelkene du bruker kan det hende du må lage ekstra fundamentstriper innenfor ringmuren for å få tilstrekkelig bæring til gulvet.

Entreprenøren du velger beregner hva som trengs.

Det kan være lurt å kontakte leverandøren av ferdighuset og informere om hvilken type fundament du velger slik at de kan ta sine forhåndsregler. Og om det er spesielle ting som du må være oppmerksom på ved valg av de ulike løsningene.

Lykke til med husbygging  Smile Håper du finner ut av det

  (trådstarter)
   #4
 31     Østlandet     0
Tusen takk skal du ha! Det er mye å sette seg inn i i denne prossessen... Veldig snilt at du tok deg tid til å svare meg så grundig!
HSt
   #5
 37,263     Lillestrøm kommune     0
Men husk at krykjeller er noe en helst ikke vil ha, det er bedre å få en oppfylt og støpt en såle som huset står på.  Husk også at det nå er krav til radonduk o.l.
   #6
 110     Kristiansand     0
Vi holder på med hytte og bygger på støpt plate. Samme situasjon som deg, at vi hadde ansvar for å få gjort grunnarbeidet.

Vi anbefale å gjøre grunnarbeidet skikkelig. Dvs. sørge for utsprenging og min. 60 cm undersprening av hele tomta, påfyllng og planering og ikke minst komprimering.

Jeg ville aldri ha brygd med ringmur på fjell. Det er nok noen kroner å spare, men et potensielt fuktproblem om ikke ting blir gjort skikkelig og det er god lufting.

Sørg også for å få en entrepenør som har alle nødvendige ansvarsretter, både som utøvende og og for prosjektering.

Se bloggen vår , http://gamatun.blogspot.com, for flere bilder og detaljer omkring grunnarbeidet.

Lykke til!
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 31     Østlandet     0
Hei,
ja, jeg har lurt litt på det med ringmur. Ser jo at det er skrevet mye negativt om det her, men samtidig: det  er veldig vanlig på eldre hus? Jeg har vokst opp i et hus med krypkjeller og har ikke inntrykk av at det har vært problematisk. Men jeg nevnte skepsissen for Hetlandhus da vi traff dem i forrige uke. Han overbeviste veldig da han snakket om alle ventilene osv som følger med ringmuren. Men det er kanskje også sånn at jeg veldig gjerne vil bli overbevist ettersom resten av huset er så flott... Litt vanskelig dersom vi skal velge noe annet enn ringmur, tror ikke plate på mark er noe alternativ med Hetlandhus, da blir det evt full kjeller som jeg tror er problematisk i forhold til hvor høyt vi har lov å bygge.

HSt
   #8
 37,263     Lillestrøm kommune     0
Jeg kjenner et hus med krypkjeller, på fjellgrunn, som er helt knusktørr og som med bare minumal ventilasjon får et greit klima i krypkjeller.  Huset er fra 1966 og har noen risiko rundt en vannledning som går isolert under deler av huset.  Men jeg har jo sett helt søkk våte krypkjellere også, noen helt fulle av mugg.  De våteste tilfellene jeg har sett har alle hatt fjellgrunn der skrånende fjell leder vann inn.  Ikke vet jeg hvordan gulvet egentlig har vært på noen av disse husene. Jeg vil ikke eie et slik hus, derfor jeg advarer.
   #10
 1,027     0
Hetlandhus kommer vel som ferdige moduler, lik Alvsbyhus, tilpasset ringmur.