3,981    9    0  

Grunnarbeider og tilkobling av vann i vinterkulda?

 5,416     Langhus     0
Graveren min er ikke helt villig til å stikke grabben i tela, og skylder blandt annet på at rørleggeren ikke får koblet vann når det er så mange minus som det har vært.
Nå har tempraturen her på østlandet steget med 10 grader og jeg hadde 7 grader på tomta for noen timer siden...

Hvor mange cm med tele-jord klarer en gravemaskin å skrape seg gjennom?
Hvor langt ned i gradestokken fungerer en gravemaskin uten fare for "unormale" skader?
Hvor mange minusgrader kan man koble til vannet ved?

Andre ting en bør vite rundt grunnarbeider på vinterstid?
Signatur

   #1
 587     VEAVÅGEN     0
Alt er jo relativt. Hvor stor maskin har han?

Tele sliter veldig mye ekstra på maskinene, og det er vel en hovedgrunn til at han ikke har så veldig lyst. En annen grunn er nok at hvis ikke rørlegger kan koble røret, og det ligger framgravd med stoppekranen, så risikerer du å sprenge hele stoppekranen mtp kulden. (Har vært ute for det flere ganger når de ikke graver over stikket hvis rørlegger ikke kan komme).

Det jeg ville sett etter er at han komprimerte før han gikk hjem om kvelden når han gjør ting som feks planerer gulvet eller lignende saker som krever komprimering.. Hvis han venter til dagen derpå, så får han ikke komprimert skikkelig pga tela
  (trådstarter)
   #2
 5,416     Langhus     0
Det som står der nå ser ut som en 20 tonner.

Begynner liksom å frykte at prosjektet bokstavelig talt blir lagt på is i 2-3 mnd...

At 20 minus er ugreit har jeg forståelse for, men hvor lenge kan han/rørlegger drøye før det blir noe fremdrift? -10, -5, 0 grader???
Signatur
   #4
 159     Hedmark     0
er vel ikke noe problem....bare å vente med å slippe på vannet fra hovedledningen og frem til krana didet....gjøre alt ferdig som det skal gjøres, fylle igjen med tilhørende komprimering pynte opp terrenget og sette på vannet..
tele er ikke noe problem om man har utstyr, pigghammer o.l...men alt tar litt lengre tid når det er kaldt, og man må være litt mer forsiktig.
Signatur
   #5
 587     VEAVÅGEN     0
tja, vanligvis har de allerede sluppet vannet frem til stoppekranene når de la opp anlegget - nemlig for å trykkprøve det. Dessuten hvordan skal han få stenge 'kranen' ? Skal han liksom stenge vannet for hele byggefeltet da? Det er ikke akkurat vanlig med en kuleventil el. lign ved klemma på hovedledningen.
   #6
 159     Hedmark     0
ved alle forgreninger skal det jo være en kran.....også på anboringsklammer..å stenge er ikke problemet, men å ikke komme i krangel med event, naboer pga. stengt vann er noe annet..
å koble en vannledning som det ikke er vann i er jo ikke noe problem fordi om det er -10 eller -40.. og viss det er gravd frem til "din" hovedkran inne på tomta er det jo faktisk enda mindre problem.
Jeg skjønner ærlig talt ikke hva som er problemet her., dette gjør vi da hver dag hele året og nå i det siste har det jo faktisk vært helt nede i 37 blå på det meste.. ja det er kaldt å boble rør da, men hva så...vannledningen som det er vann i/på må isoleres, den nye legges og igjen fylles på vanlig måte frem til neste kran/koblingspunkt/kumm etc.. for deretter å isolere dette punktet godt å så slippe på vannet i det siste strekket.........

Ikke gjør dette til noe større problem en det er.. problemet her er at det tar lengre tid og man risikerer å bli kald..
Signatur
   #7
 587     VEAVÅGEN     0
Hvor har du "anborringsklammer skal ha kran" fra egentlig? Jeg har _ALDRI_ verken sett eller montert et anborringsklammer med kran.

Edit: Og problemet er at hvis maskinføreren graver fram stikket og rørlegger ikke kommer, så fryser stoppekranen i filler! Det er _ikke_ gravemaskinføreren sin jobb å koble fra stoppekran og inn til huset.

   #8
 159     Hedmark     0
hvordan monterer du i så fall en stikkledning på hovedvannledningen til kommunen(som har 14-16 kg trykk) uten at det er kran på anboringsklammeret??? stenger de vannet i hele kommunen?
Her i kommunen har de stilt krav til at alle former for avgreninger skal ha kran, pga muligheten til å utbedre en hver form for lekkasje uten å stenge vannet til hele kommunen!! man stenger tilførselene kun til lekkasjepunktet og de som event. er påkoblet dette.
Det er innenfor grunnmur at kravet om rørlegger trår i kraft, utenfor holder det med ADK sertifikat og det kan godt være maskinfører. Bortsett fra i Gjøvik kommune, der godtar de kun rørlegger som godkjent ansvarlig for va-jobber.
som jeg skrev, som jeg kanskje skrev noe dumt, så må den siste krana du skal koble deg fra og som da er fremgravd isoleres godt mens arbeidet pågår.

men krav og veiledningen til disse kan leses på norvar`s mal for va-norm om man har abonnement..

men ellers kan dere gjøre dette akkurat som dere lyster for min del, jeg gjør som de har pålagt i min kommune og dere gjør som dere gjør..
Signatur
   #9
 587     VEAVÅGEN     0
Jeg monterer stikkledningen med en spade i klemmen, slik som alle andre gjør Smile Og dessuten har ikke vannledningen 14-16 bars driftstrykk, dette er bare svada.
Trykkprøving skjer ved 15 bars trykk i én time, men det er _SKJELDEN_ at driftstrykket er høyere enn 6 bar.

Når det gjelder å utbedre en skade, så går det mye fortere å stenge vanntilførselen i en kum enn å måtte grave frem klemmen for å stenge vannet på ledningen, og siden det er vanligvis kumstrekk på 50-150 meter, så er det ikke mange hus som mister vannet i de 10 minuttene det tar å koble på nytt utstyr.
Hvis klemmen er utslitt og lekker, så har en kran på klemmen lite å bidra med utgangspunktet, da det vanligvis lekker rundt klemmen, eventuelt i albuen.