13,369    10    4  

Grunnforhold: Hva er gode, og hva er dårlige grunnforhold?

 811     Tromsø     0
Som tittelen sier: Hva er de beste grunnforholdene? Hva er de dårligste? Hvilke medfører stor utgifter? Hvor mye (dypt) må man evt grave ut og fylle igjen for å bygge 2,5etg?
Andre ting å tenke på når man har flere tomter å velge mellom, og skal analysere total tomtekostnad før tomta er byggeklar.

   #1
 194     Trondheim     1
Vi startet grunnarbeid i april 2009, for så å måtte avslutte hele prosjektet 3 dager etterpå pga at de fant myr  som strakk seg 5-6 meter ned i grunnen på store deler av tomten.
Dette var et hus med plate på mark. Masseutskiftingen ble stipulert til å koste ca 1 mill!!

Vi engasjerte geolog og han kom også frem til at det var ekstremt dårlig byggegrunn. Vi har derfor måttet omprosjektert absolutt ALT. Tegnet et helt nytt hus, med sokkel, og plassert det på en annen del av tomten.

Mareritt!
Har kostet oss mye penger og søvnløse netter!

Nå er vi faktisk igang med bygging av det nye huset, grunnmuren er oppe!! HURRA!
So far so good!

Men OBS OBS alle som skal kjøpe tomt og ikke har så god peiling!


   #2
 194     Trondheim     0
Som et tillegg må jeg si at jeg tror noen av disse firmaene som driver med grunnarbeid spekulerer litt i folks uvitenhet og kommer etterpå med store tilleggregninger akkurat når det gjelder masseutskifting. Har ikke noe bevis for det med det er vår erfaring etter å ha vært igjennom denne prosessen. :'(
   #3
 681     Bergen     0
Det beste er jo selvsagt nesten bare flatt fjell, og med et pukkverk i nærheten til et kultlag på 30-40 cm. Det dyreste er gjerne leire, hvor det må pæles. Dette er svært dyrt. Jeg sjekket min tomt før jeg kjøpte den, og der er det flatt fjell, med 0-70cm jord oppå. Veldig grei å jobbe med!
Signatur
   #4
 305     Spydeberg     0
Folk som driver m graving og grunnarbeid har som regel ikke annet enn livets skole. De kan være eksperter på å traktere graveren, men ha filla peiling på god og dårlig grunn. Geologer som nevnt er vel ekspertene her, og de tilkalles først når virkelig dårlig grunn kommer fram i dagen. De dårligste grunnforhold etter kvikkleire må vel være myr. Om ikke huset skal stå på fjell må det selvfølgelig graves ned til frostfritt. De bedre grunnforhold må vel sies å være blåleire samt sandholdig jord/leire før fjell. Det finnes mange typer leire og ulike bæreevner i denne. Man må ikke pæle hver gang man skal bygge et hus på leire.
Tror ikke bransjen spekuler i folks uvitenhet. Tror heller de har nok med å skjule sin egen.
Jeg jobber som anleggsgartner, og vet hvor derfor hvor mange idioter som finnes i og rundt faget.
   #5
 587     VEAVÅGEN     0
Blir kraftig provosert over innlegget til silleguden her.
Riktig det han sier om grunnforhold, men ærlig talt - klarte du ikke å finne på mere svada? Makan til oppgulp har jeg ikke sett maken til.

Her i distriktet har flesteparten god greie på grunnforhold, og vi har høy yrkesstolthet.
Kanskje noe annet på spydeberg?
Maltraktere gravere... *riste på huet*
   #6
 305     Spydeberg     2
Deilig å "se" en engasjert maskinfører m skyhøy arbeidsstolthet.  ;)Mener bare at "gubbetettheten" er stor i yrket våres. Veldig mange har jernmeninger uten egentlig å ha særlig peiling, eller den store interessen for eget fag. Bra å høre at du ikke har samme erfaringer som meg. Da er det vel mindre riss og setninger i grunnmurene på Karmøy enn her på Østlandet.  Smile Jeg skrev "traktere" og ikke "maltraktere" om det kan gjøre deg mindre opprørt.
   #7
 4,148     Oslo Vest     0
Min erfaring med grunnentreprenører er IKKE slik silleguden erfarer. Men der, som ialle bransjer finnes det useriøse. Den mest negative erfaringen jeg har hatt med grunnentreprenører er at de i anbudene strikt holder seg anbudsbeskrivelsen på den måten at et hus på 100 kvm grunnflate skal ha 100 kvm byggegrube, mens det selvsagt må sprenges ut og graves ut betydelig mer. Ofte ser man også at det tas endel forbehold, og skjønner man ikke innholdet i forbeholdet kan det dessverre bli økonomiske overraskelser.

Når det gjelder slitte maskiner osv så er det vel sjelden at et seriøst firma har den type maskiner. Ved valg av grunnentreprenør er det viktig at firmaet har sentral godkjenning og selvsagt er istand til å utføre en jobb. Det er ofte en sammenheng mellom pris og jobben som blir utført.

Når det gjelder grunnforhold er det selvsagt grunneier som får utfordringen og ansvaret for kostnadene opparbeiding av tomt. Her i Oslo er vi så heldige at det er foretatt grunnborringer i en stor del av byen slik at man ofte vet hvordan grunnforholdene er. Dersom det ikke er borret er det uklart hvordan grunnen er og det er grunneiers ansvar. Det er kjent at ulike typer fjell gir forskjellige antall kubikk ved bortkjøring og det kan være vanskelig å gi en eksakt pris. Å bruke en konslulent for å kartlegge grunnforholdene kan nok lønne seg med tanke på å utarbeide en eksakt anbudsbeskrivelse. Mange grunnetreprenører har god kunnskap om nettopp grunn, men for den kostnadsbevisste (som vil alle er) er den jobben å kartlegge og beskrive grunnforholdene den beste investering for å få like anbud, samt selv legge premissene for det som det skal gis en anbud på.
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 811     Tromsø     0
Takker for informative svar.
Vi vurderer flere tomter, men har nå fått litt info ang de generelle grunnforholdene i et planlagt tomtefelt:

1.        0,5-1,0 meter matjord/torv

2.        0,6-2,0 meter jord, siltige masser, grus eller hard leire

3.        Fjellnivå ligger på 1,9-3,0 meters dybde

Altså, dette beskriver forholdene ovenfra og nedover, hvis det skulle være uklart... Noen som vil anslå fremgangsmåte eller omfang av gravearbeider for slike forhold?, grunnflate ca 100m2 :)

Edit, utfyllende info.
   #9
 13     Bodø     0
Vi har en tomt som består av "rødsand" med 10-20 cm sandjord på toppen. Tomta er Ca. 32,5m*35m og har et fall på ca. 1m pr. 10m. Tror det er langt ned til berg. Har planer om å sette opp et hus på 8,7*14 m (1 1/2 etg).
Hva synes dere om grunnforholdene på denne tomta og hvordan ville dere ha gjort det med tanke på planering og type fundament?

( Beklager at jeg "låner" tråden litt:))
   #10
 77     Eidsvoll     1

Vi startet grunnarbeid i april 2009, for så å måtte avslutte hele prosjektet 3 dager etterpå pga at de fant myr  som strakk seg 5-6 meter ned i grunnen på store deler av tomten.

...

Nå er vi faktisk igang med bygging av det nye huset, grunnmuren er oppe!! HURRA!
So far so good!


Fra Monty Python and the Holy Grail (1975): "King of Swamp Castle: When I first came here, this was all swamp. Everyone said I was daft to build a castle on a swamp, but I built it all the same, just to show them. It sank into the swamp. So I built a second one. That sank into the swamp. So I built a third. That burned down, fell over, then sank into the swamp. But the fourth one stayed up. And that's what you're going to get, Lad, the strongest castle in all of England." ;D ;D ;D
Signatur