#31
 65     Bergen     0
Blir dette billigere enn leca?virker nesten sånn.. :-\

eneste hjelp fra utlandet eg skal ha en en polakk til å flise badene mine,kjenner en som e knallgod Grin

   #32
 4,110     Akershus (Follo)     0

Personlig ville jeg heller gått for en tradisjonell forskalingsløsning med sentrisk isolasjon istøpt. Så ville jeg isolert på utsiden(alt.innside) for å få nok u-verdi.


Er det noen fordeler med sentrisk isolasjon i forhold til utevendig eller tosidig?

Jeg føler meg litt som hår i suppa hos de som selger blokkforskaling. Jeg spurte Bewi selgeren om Bewi ikke var noe for selvbyggere, og det bekreftet han.

Altså kommer forskaling og plasstøpt betong på banen. Jeg ser for meg å legge 10cm EPS på ytterforskaling og 5 på innerforskalingen med 15cm armert betong mellom. Muren blir 2m høy (over gulv) og bakfylt til ca. 180. Ulempen fremfor å støpe først og legge på plater etterpå er vel at stag/bandjern stikker ut på utsiden. Men jeg har tenkt å bakfylle med Leca Iso20 kuler, så det bør bli godt drenert. Fordelen jeg kan se er at betongen går helt mot platene uten hulrom skapt av ujevnheter der forskalingsbordene møtes.



Signatur
   #33
 127     Østlandet     0
Når vi satte opp sidebygget i fjor høst undersøkte vi prisen på ringmur i leca og plasstøpt betong. Det var omtrent likt i pris (tror konkurransen gjør at de legger seg tett opptil hverandre i pris).

Ellers vil jeg bare påpeke at hvis du bygger i skogen, utmark eller andre steder hvor det kan være mye mus og maur (evt andre skadedyr/insekter) så elsker disse isopor (EPS; XPS, styrofoam) osv. Det er lett og gnage i og reiret blir godt og lunt  Wink
   #34
 4,110     Akershus (Follo)     0
OK. Jeg noterer meg det som ett poeng for isolasjonen sentrert i muren. Og 5 poeng for plasstøpt betong. Med xyzblokk i EPS kan det jo da gnages høl tvers gjennom!
Og mus er det her, det var ialfall noen som spiste tom en runde i musemat serveringen i vinter.

Jeg bragte opp temaet med en venn av meg i kveld, og han spurte hvorfor ikke bare mure og så sette opp EPS plater utenpå etter støping. Han mente at ujevnheter ikke skulle skape noe annet enn (isolerende) luftlommer. Et halvt poeng kanskje.


Signatur
   #35
 127     Østlandet     0
Jeg har et lite tips om et alternativ til EPS etc. Treullitt eller treullsement kan legges ned  mot forskalingen gjerne på begge sider (innvendig og utvendig) og støpes oppi. Når forskalingen tas vekk, har man en vegg som kun skal pusses. Den er isolerende og lyddempende, spesifikasjonene får du  på www.norsal.no Og siden treulitt er en blanding av sement og treull, liker visst ikke skadedyr dette. Se . Mulig det er litt dyrere men det er et supert produkt som vi har brukt litt her hos oss.

Vi har nemlig hatt/har problemer med både mus og stokkmaur og må fjerne all utvendig markisolering til fordel for løs leca, etter råd fra skadedyrspesialist. Heldigvis har vi ikke isopor i veggene...

   #37
 127     Østlandet     0

maur er ikke glad i xps.


Hvordan vet du det? To skadedyreksperter fra Pelias har sagt det til meg, i tillegg til at det står i en bok/hefte "effektiv bekjempelse av maur" OG det står overalt hvor man leser om stokkmaur.


   #38
 22,342     Akershus     0
Jeg har blitt fortalt at maur er glad i eps og at dette bør unngås der det er fare for maurangrep og at xps eller Rockwool kan benyttes istedenfor. Jeg har sett maurspist eps, men ikke xps. Der det er mye maur og mus har jeg brukt Rockwool for å være helt sikker.

Nå er det ikke så mye stokkmar her så denne maurtypen har jeg ikke noen erfaring med men det ser ut som de maurene jeg har her ikke liker xps.
   #39
 127     Østlandet     0
Jeg vet (dessverre) endel om maur, siden vi har hatt det problemet her. Vi har bygget i utmark, i et hogstfelt, og her kryr det av stubber hvor mauren lager reir.

Det er mange myter om maur (les stokmaur). For det første spiser den ikke opp hus, men den gnager ganger i treverk og andre materialer hvor dronningmauren skal bo med larvene om vinteren. Derfor kan man se en liten haug av byggmaterialer utenfor inngangen til reiret. De legger den der, pent og pyntelig før haugen blir flyttet av flittige arbeidere for å skjule alle spor etter seg. Og treverket trenger ikke være råttent, det er nok en myte, selv om de nok foretrekker det hvis de har mulighet til å velge.

Larvene krever mye stell og varme, og varmekabler lagt på isopor er digg!  Hos oss har vi celluloseisolasjon med borsalter tilsatt, og det later til at de hvert år forsøker å etablere noe i huset men at de ikke finner forholdene gunstige pga av borsaltene. Jeg har fulgt litt med på aktiviteten de siste årene, men endelig svar får vi ikke før alle tiltak er gjennomført.

Uansett, jeg ville være skeptisk til isopormaterialer dersom dere er engstelig for skadedyr. Bedre føre var enn etter svar. Vi må som sagt fjerne markisolasjonen (som var et kompromiss fra min side i utgangspunktet) på ca 30 meter husfasade neste år pga av dette problemet.