16,922    11    4  

Grunnmur på fjell

 4     0
Dette er mitt aller første innlegg i dette forumet, og det er passende nok et skikkelig nybegynnerspørsmål. Blir veldig glad om noen tar seg tid til å svare. Vi er i prosjekteringsfasen av en arkitekttegnet enebolig som skal plasseres på en skrånende tomt der fjellet stor sett er oppe i dagen. Ser at mange tomter i området sprenges ut og planeres, noe jeg synes er synd siden terrenget i utgangspunktet er småkupert og fint. Vi ønsker å plassere huset på fjellet, unngå sprenging, og utnytte skråningen ved å ha grunnflata i flere plan.. litt vanskelig forklart, men dere skjønner kanskje hva jeg mener. Hva er argumentene for/mot å bygge grunnmuren rett på fjellet? Hva er grunnene til at så mange sprenger og planerer? Er det mye billigere? Lurer på om drenering har noe med saken å gjøre, og om det vil være dumt av oss å legge huset slik vi planlegger nå.


jaf
   #1
 6,411     tromsø     1
De fleste velger vel bare et hus i en katalog. Så kommer det en uforutsett rekning på 500 000 til 1 mill på tomtearbeid. Selv om det er billigere å tegne et hus som passer til tomta og mer praktisk for vindusplasering i forhold til lys.. Smile Tyske kanon stillinger står helt fint støpt på fjell..
   #2
 5,432     Akershus     0
Det er kjempefint med hus som er bygget rett på fjell og etter terrenget, men en utfordring å få drenert vannet riktig. Sprenger du ut byggegruben renner vannet rett ned i dreneringen og blir ledet bort, bygger du rett på fjell kan vannet lett ledes inn i bygning.

Du må derfor være sikker på at avtrapninger har god drenering slik at vann på avveie forhindres. Et uttall av tråder på forumet forteller om problemer med fjell som stikker inn gjennom grunnmur.
  (trådstarter)
   #3
 4     1
Tusen takk for gode svar, da vet jeg hva vi må være oppmerksomme på videre  Smile
   #4
 270     Østlandet     0
Enig at fint fjellterreng bør tas vare på.
Grunnen til å sprenge er nok oftest arealutnyttelsen, drenering og kuldebroproblematikken..
Ved å sprenge ut en grop, kan et betydelig boareal senkes under "bakken" og bidra til bedre boarealutnyttelse av tomtearealt uten å bygge alt over "bakken".

Fjell er masivt, men har sprekkker og glipper som vann renner ned i, og også kommer ut av - og noen ganger også opp av. Vann og fuktighet som trenger inn evt. fryser og løfter er jo uønsket i byggsammenheng. Ved å sprenge ut en grop, kulte og bygge på drenerende masser ledes vannet effektivt og varig ved siden av og under byggekonstruksjonen.

Fjell leder varme/kulde godt, så der oppvarmede beboelsesrom som kommer kontakt med fjell, vil fjellet i randsonene lede kulde inn, som igjen fører til kondens og riming på innsiden.

Skal en bygge oppå fjellet, er nok høyt og luftig kryprom nødvendig for å unngå problemer.
Min erfaring er at hus og hytter tuftet på mur rett på fjell ofte har mugg og råteproblemer i svill/gulv grunnet fuktproblemer i kryprom, selv om det er anlagt lufting..
Et hus tuftet på betongsøyler 50 cm over bakken er jo heller ikke så pent, selv om fjellet under er uberørt og synlig..

Utfordingen er vel å se for seg og prosjektere så ønskelig fjellformasjon bevares, ser naturlig bruk av fjellet, og kun sprenger vekk fjell der det er arkitektonisk og byggeteknisk ønskelig og nødvendig.
Fjellspregningen er et varig inngrep, så det er viktig å bruke en entreprenør som kan styre utførelsen kontrolert, evt med sømboring, så ikke ønsket fjellformasjon blir ødelagt. 

Har dere tid, resurser og høye forventninger, bør dere i tillegg til å bruke arkitekt, delta aktivt, følge opp og kontrollere prosessen i forkant for å oppnå ønsket resultat.
  (trådstarter)
   #5
 4     0
Aj, der var det mye god info! Tenkte jeg skulle forklare litt hvordan vi kunne tenke oss å legge huset. Har forsøkt å tegne noen skisser for å illustrere dette. Huset er i L-form, der den minste "armen" ligger oppå den høyeste bergknatten på tomta (A på skissa). Dette blir en slags mellometasje, der man kan gå ned en halv trapp for å komme til 1. etasje (bakkeplan, der også garasjen vil ligge) eller opp for å komme til 2. etasje. På skissa ser det forøvrig ut som om mellometasjen skal ligge å flyte i løse lufta oppå den høyeste bergknatten, men vi tenker selvfølgelig at muren skal gå helt ned på alle kanter:) Kunne tenke oss å legge en kjeller der fjellet er på det laveste (C på skissa). Vi får plass til en liten kjeller uten at det kommer noe fjell i veien, men den stipla linja viser hvor stor kjeller vi egentlig kunne tenke oss å ha. I kjellern var planen å ha teknisk rom, bod og hobbyrom. Tenkte å ha kjellerdør og -vindu på den nederste kortveggen, og ellers fylle opp slik at terrenget i stor grad følger 1. etasje. Det jeg er veldig usikker på er hvor lurt det er med en sånn kjeller rett på fjellet. Går det eventuelt an å sprenge ut bare den gropa til kjellern og legge denne på drenerende masser, mens resten av huset ligger på fjell? Mener å ha hørt at det er fare for setningsskader når man legger bare deler av huset på fjell.. hmm. Den lille bergknatten nedenfor huset kunne vi forøvrig tenke oss å bevare, dette er kanskje vanskelig å oppnå dersom man sprenger ut kjellern? Jeg kan fryktelig lite om dette, og burde kanskje få en entreprenør til å komme og se på saken. Tenkte bare å forhøre meg litt her først.
Grunnmur på fjell - FraSiden.jpg - pipoca
Grunnmur på fjell - FraOven.jpg - pipoca
   #6
 5,569     0
Er det ikke en liten motsetning i det du skriver i første innlegg...? Du liker terrenget, og ønsker å bevare det - vil det ikke da være mest naturlig å legge et hus lavest mulig (altså sprenge ut)?

Når huset er ferdig vil du ikke se så mye til det som befinner seg under huset. Dersom det er "originalt" fjell, vil huset stå høyere, og det vil vel i praksis være eneste forskjell sett utenfra?

Jeg tror (!) at en slik løsning innebærer å betale ekstra uten å få noe tilbake for det, verken i form av terrengbevaring eller hus.
  (trådstarter)
   #7
 4     0
Jeg skjønner at det er litt motsetninger ute og går her. Grunnen til at vi hele tiden har tenkt at huset skulle ligger "oppå" det eksisterende terrenget, er at det også er mange fine bergnabber rundt selve huset som vi gjerne vil bevare. Og så har jeg trodd at dersom man først begynner å sprenge, så blir det fort til at huset blir liggende på et slags platå som går noen meter ut til alle sider, at fine bergnabber i nærheten blir borte og at tomta dermed fort ser veldig bearbeida ut. Det jeg ser av mine egne skisser er at huset svever veldig høyt - mens jeg kanskje egentlig kunne tenke meg at det kunne krype mer langs bakken. Det tyder vel på at vi uansett burde gå noen flere runder. Kanskje det kunne være en idé at vi får noen med peiling på grunnarbeid og denslags til å se litt på tomta, og deretter tegner hus utifra deres anbefalinger.

   #8
 2,018     Strømmen     1
Det eksisterer noen arkitektoniske perler, som er bygget slik du beskriver, men de fleste av de har en prislapp på over 20 mil.
Dreneringsproblematikken for disse eksisterer ikke, for de står på peler...
Ville også som psv021, sprengt huset inn i terrenget... dersom du ber om "sømboring"
rundt byggegruben, http://www.norwegianrose.no/norsk/somboring_og_splitting.htm så er det mulig å begrense masseutak til et minimum, og da vil du beholde mesteparten
av eksisterende topografi...
Signatur
   #9
 483     Søgne     1
Hvorfor ikke bruke fjellsaging av enkelte flater først, og deretter sette etasjer på flatt fjell!
sjekk feks www.fjellsaging.no

Fjellsaging gjøres i alle vinkler. Kan og kombineres med sømboring feks, og bruk av ekspanderende mørtel, for å unngå ødeleggelser av resterende fjell.

Brukes sprengning, ødelegges mye av fjellet rundt.
Signatur