15,626    13    1  

Hus med store setningsskader : Støpe nytt hjørne grunnmur

 231     Sør-Trøndelag     0
Jeg har et hus med relativt store setninger i grunnen (ca 20 cm. fra yttervegg til yttervegg), og ett av hjørnene i grunnmuren er såpass skadet at jeg vil rive det og støpe nytt.

Holder på å jekke opp huset nå, og jekke-arrangementet jeg bruker nå vil jeg også bruke for å holde trekonstruksjonen oppe mens jeg skifter hjørnet.

Har fått tips om å bruke forskalingsblokker (f.eks. KUB) i hjørnet for å slippe å rigge forskaling for å støpe betongvegg. Har ikke lyst til å bruke Leca da jeg synes den tåler for lite. Grunnmuren er opprinnelig murt opp av sementstein?  (stein med spalter i) og er ca 28 cm. tykk.

Det er strengt tatt ikke nødvendig å ha isolerende blokker da det ikke er det i resten av grunnmuren heller, men det skader vel heller ikke. Under og over blokkene vil jeg støpe godt armert betong min. 20 cm høy i hele murens bredde. Jeg borer også inn kamstål i hele høyden på den gamle muren for å få en god forbindelse der. Ellers kan jeg nevne at bunnsvill ligger på den ytterste delen av muren (akkurat nå er den i lufta da Laughing, og det er ca 15cm "ledig" bredde innenfor. River muren fra hjørnet og ca 2m begge veier.

Noen som har gjort noe lignende? Hva vil dere anbefale til forskalingsblokker? Dette hjørnet vil nok også være mest utsatt i framtiden, så styrke er viktig. Pris er også et moment, men det blir ikke all verden uansett når det er så få m2.

  (trådstarter)
   #1
 231     Sør-Trøndelag     0
Har fått tips om forskalingsblokker fra Asak. Noen som har erfaring med disse eller tilsvarende? Regner med at de potensielt er sterkere å bruke enn isolerte blokker.
slt
   #2
 699     0
I løpet av noen år må jeg i gang med tilsvarende prosjekt, leste derfor med stor interesse ditt innlegg.
Hadde vært flott om du kunne lagt ut bilder og beskrivelse av prosessen etter hvert som arbeidet skrider frem.

I mitt tilfelle blir bygget benyttet som fritidshus og ble jekket opp ca 1.2 – 1.5m  på -50 tallet, gråsteinsmur ble erstattet av sementblokker.  Disse bærer nå tydelige spor av setningsskader i to av hjørnene, dog foreløpig betydelig mindre nivåforskjell enn i ditt tilfelle.

  (trådstarter)
   #3
 231     Sør-Trøndelag     0
Takk for interessen:) Regner med dette er aktuelt og interessant for flere, så jeg kan dele litt erfaringer etterhvert, bare trivelig å bidra på den måten. Jeg kan legge ut noen bilder her, men tror ikke jeg kommer til å skrive så mye da jeg har en husblogg som jeg legger ut det meste på.

Alle som er interessert kan se husbloggen på http://www.nattensbrod.net/husbloggen/

Hvis du velger kategorien "oppjekking" øverst får du opp de innleggene som handler om dette. (Link: http://www.nattensbrod.net/husbloggen/?cat=19)

Det kommer 1 eller 2 innlegg neste uke om siste del av jekkinga, og så vil jeg også ta med støping av nytt hjørne når jeg kommer så langt.

Bare for ordens skyld vil jeg nevne at jeg selvfølgelig ikke tar ansvar for uhell eller skader som oppstår under jekking som baserer seg på den infoen jeg har skrevet, men regner med at det er en selvfølge for alle.

Her er et par bilder som viser noe av jekkearrangementet.
Støpe nytt hjørne grunnmur - HPIM3029_1024_600.JPG - steino
Støpe nytt hjørne grunnmur - HPIM3030_1024_600.JPG - steino
Støpe nytt hjørne grunnmur - HPIM3032_1024_600.JPG - steino
Støpe nytt hjørne grunnmur - HPIM3034_1024_600.JPG - steino
Støpe nytt hjørne grunnmur - HPIM3035_1024_600.JPG - steino
Støpe nytt hjørne grunnmur - HPIM3036_1024_600.JPG - steino
Støpe nytt hjørne grunnmur - HPIM3038_1024_600.JPG - steino
Støpe nytt hjørne grunnmur - HPIM3043_1024_600.JPG - steino
Støpe nytt hjørne grunnmur - HPIM3045_1024_600.JPG - steino
Støpe nytt hjørne grunnmur - HPIM3047_1024_600.JPG - steino
Støpe nytt hjørne grunnmur - HPIM3049_1024_600.JPG - steino
Støpe nytt hjørne grunnmur - HPIM3050_1024_600.JPG - steino
  (trådstarter)
   #4
 231     Sør-Trøndelag     0
Hei!

Har nå fått revet ned halve hjørnet av grunnmuren, og tenkte ta resten i morgen. Hadde en hard økt i går med å støpe forsterkning til banketten under hjørnet som skal bygges nytt.

Ble litt lei fordi det noe uventet ble minusgrader, og da er støping utendørs en lite fornøyelig jobb.. Men, tror resultatet ble bra, og har isolert godt over betongen slik at herdeprosessen forløper som den skal.

Ble så jeg bestemte meg for forskalingsblokk fra ASAK til hjørnet, da isolerte blokker bare ville fordyret jobben, og resten av grunnmuren har ikke isolasjon i muren.

I den forbindelse blir det et lite problem med tykkelsen på gammel og ny mur. Forskalingsblokkene er 20cm tykke, og den gamle muren er 28cm +-

Bunnsvill ligger på ytterkant av muren, så jeg får 8-10 cm på innsiden av i tykkelsesforskjell. Noen som har tips på hva jeg kan gjøre for å utligne denne forskjellen?

Lurer på å forskale og fylle betong. Er 8-10cm tykt nok for en betongvegg? Vet at det er nok for gulv, men usikker for vegg. I utgangspunktet er det ikke bæring på innsiden av muren, men jeg må selvfølgelig være sikker på at det bærer seg selv godt nok i alle fall.

Kanskje bør jeg gå for en annen løsning, f.eks. isolere 5cm og pusse resterende cm som mangler for at gammel og ny mur skal flukte??
   #6
 4,110     Akershus (Follo)     0
Jeg ville limt på XPS og pusset. Ikke for isolasjonens del, men for enkelhets skyld. Nå skal jo helst isolasjon ligge på utsiden, men du skal vel ikke ha oppvarmet rom innenfor? Dessuten, om du limer XPS på med PUR lim klatter så blir det et lite mellomrom mellom XPS og mur, så eventuell kondens kan renne ned og ut i bunnen.

Nå er jeg slett ikke ekspert på området, men kanskje dette vekker dem som er det.  ;D
Signatur
   #7
 159     Fjaler     0
Betongen på innsiden treng du ikkje vere redd for. Nokre armeringstumpar eller mattebitar så held det masse. Prioritèr innfesting av armering i gammal mur.
Eg har ein surfôrsilo frå 50talet som no skal hyse energiflisa. Trass ein 5 mm rundtråd for kvar fot på høgda og enno ikkje settnokre på breidda (har teke opp hol for mateskrue og inspeksjonsluke) så er denne 9kanta konstruksjonen forbausande heil. Berre 9 - 12 cm tjukk, tvilsamt tilbakefyll og sikkert ikkje meir sement enn det må i blandinga. sidelengde 1 meter og 5 høg.

  (trådstarter)
   #8
 231     Sør-Trøndelag     0
Fint med tilbakemeldinger.

Ser ut som om det bare er å velge for meg da.

Blir noe "triksing mot gammel mur, da denne er en del ut av lodd, og den nye muren (som jeg ble ferdig med i dag Laughing er i lodd og vater (noe selvbyggeren er godt fornøyd med...)

Muren er isolert med 10cm isopor på utsiden, så det skulle ikke bli noe problem selv om jeg isolerer med 5cm XPS på innsiden og pusser denne. Tvilsomt om rommet blir varmt på daglig basis, men det står en gammel badstuovn der, så mulig det blir finsk sauna og høy luftfuktighet i vinter...  ;)

   #9
 22,342     Akershus     0
Hvordan er det med dører og vinduer? Kan de fortsatt åpnes og lukkes?
  (trådstarter)
   #10
 231     Sør-Trøndelag     1
Underveis i jekkeprosessen var det litt ymse med å få opp dører og vinduer, bla var det bare såvidt ytterdøren ville opp i en fase av jekkinga. Hadde med en som hadde god kompetanse på slike ting, og etter råd fra han lot vi alle dører stå oppe underveis for at de ikke skulle kile seg.

Etter at jeg har fått jekket huset i vater går dører og vinduer lettere enn før vi startet, noe annet ville egentlig vært rart ettersom de stort sett er opprinnelige bygningsdeler.