998    4    0  

Hvilken isolert grunnmur på et sted med svært mye mus og maur

 2     0
Hei. 
Er ny på forumet. Har prøvd å søke litt og svømmer over av informasjon her på forumet. Prøver meg på en ny tråd. Skal bygge ny hytte. Skal ha isolert grunnmur på hele hytten (ca 120 kvm) og det skal være beboelserom på innsiden av grunnmur. Skal sprenge meg ned i terrenget så grunnmur vil stå på sprengmasser. Grunnmuren vil gå ca 1 til 1,5 meter under terrenget med fyllmasser som presser på grunnmuren fra utsiden på store deler av hytten. Problemet er at det er ekstremt med mus på stedet og også veldig mye maur. Har lest meg til at elementer av type Jackson og Bewi kanskje ikke er så lurt da både mus og maur kan lage bolig i den utvendige isolasjonen. Hva anbefaler dere av isolert grunnmur fra ytterst til innerst? Det er vei frem til hytten. Pris er underordnet da det viktigste er å få hytten muse og maurtett (skal rive dagens gamle hytte blant pga mus og maurinvasjon samt at at den kun er 40 kvm) Takk for svar

HSt
   #1
 23 952     Lillestrøm kommune     0
Jeg lurer på om Isodren eller Porrdren er bedre enn vanlig EPS/XPS isolasjon. Her er hver isolasjonskule belagt og så formet til plater, men jeg finner ikke noen ekstern info som sier at det går bra. så lang kun deres egen info.

Skal du være 100% sikker så kan du velge isolasjon fra Foamglas, www.foamglas.no.  
   #2
 65     0
Hei Paal73

Det er et kjent problem med isolasjon med maur og mus angrep. Det er slik at det bygger reir i isolasjon der det får de riktige fukt og temperaturforholdene.

ISODREN er et EPS produkt men sammensetningen av EPS kuler (EPS = ekspandert polystyren /XPS ekstrudert polystyren) I vanlig isopor -hvit plater og grå plater - så ekspanderes granulatet til små kuler som så smeltes sammen til en plateform. Dette blir luft og fukt tette plater. Ekstrudert polystyren kan sies "sprøytes" polystyrenen inn i en form og blir en plate, det blir en tettere plate en EPS platene.
I ISODREN platene limes EPS kulene med et Bituem Latex lim hvilket gjør at det blir luftrom mellom hver kule, som igjen gir oss dreneringsegenskaper.

Vi har gjort noen egne teste opp igjennom årene ved å legge ISODREN plater i nærheten av maurkolonier og vi har haft dem liggende der det har vært mus, bland annet våre kaldt lagre gjennom tiden. VI har aldri kunne se skader/angrep på platene.

Det er to tre årsaker til det.
- "ingen vil bo i et fossefall" Siden ISODREN platen er selve drenering og kapillærsjiktet så vil evt. reir kunne bli utsatt for "takdrypp" ved at vann kan dreneres gjennom platen og inn i boet.
- Siden strukturen til våre plater er "åpen" vil reirene får "gjennomtrekk" Det lune og fuktige klima dyrene vil ha kommer ikke på plass. Det blir for tørt.
- Limet - Bituem/latex en liker ikke maurene eller musen.

Jeg har ikke per i dag noen "doktorsavhandling" på dette men ved samtaler med de som kjenner slike dyr bedre en meg, så er det nok slik det henger sammen.

Vi har i hvert fall ikke hatt noe tilfeller der dette har vært et problem.

Det om isolasjon.
Under bakke nivå vil en massiv betongmur være det beste- Man bør i størst mulig utstrekning redusere/minimere bruk av organisk materiale eller materialer som kan lagre fukt.

Håper du kan ha noe nytte av dette i din videre prosjektgjennomføring
Signatur
   #3
 236     0
Kanskje dette kan være en nyttig link for deg?
http://www.skadedyrkontroll.biz/nyheter

Uten at jeg skal påstå at jeg har noen erfaring/kompetanse ut over det jeg har lest og pratet med folk, så er det nok slik at selv om maur ikke spiser Eps/xps isolasjon så er det mange nok tilfeller som viser at de godt kan trives med å lage rede/bol der. Så med bekymring for maur så bør du nok styre unna de løsningene. Husk at dette også gjelder isolasjon i gulv.

For grunnmur står du vel da stort sett igjen med støpt mur, Leca og Ytong som alternativ.
Første krever utvendig tileggsisolasjon, to siste kan du nok klare deg uten.
HSt
   #4
 23 952     Lillestrøm kommune     0
Leca krever jo iso-blokk men mulig den er mer maursikker. Uansett så tror jeg gulv med varme er mer utsatt enn vegg. Når det gjelder tester så er det en mangel når maur får f eks kun mulighet til å spise XPS fordi det ikke er noe annet der. Ville den spist XPS hvis alternativ var jord og sand? Mulig noen tester derfor fremprovosere et dårlig resultat.