#21
 100     Sigdal Kommune     0
Det eneste jeg er sikker på er at vi brukte ca 40.000,- på leca, sementpulver, grunnmurspapp og kamstål. 18.000,- på støpt plate.

Vi la all lecaen og blanda sement selv og lagde forskaling selv, men selve plata ble levert med blandebiler. (Da er ikke innvendig reisverk i tre lagt med i sum) Slitsomt mens det sto på, men godt å spare penger med egeninnsats!

Grunnflaten er 115 m2, full kjeller. PS: Den ser fortsatt fin og tørr ut Wink
Signatur

   #22
 276     0
ugh! Jeg har ikke lyst til å repetere denne Bårds erfaring. Er det Nordisk Sprøyte Betong som har levert? Og er det dem som ikke vil komme på befaring? Jeg spurte dem nettopp om delen over bakken. De avviste at det var noe problem. De la vekt på at det var delen hvor det fylles inntil hvor det med isolasjon var kritisk. Jeg snakket m lederen av firmaet på telefonen og han var opptatt av å fortelle meg at deres teknologi er utviklet i samarbeid med byggforsk. Det hadde vært fint om "kongen" kunne grunngi sin positive oppfatning av teknologien.  
   #23
 75     0
Nå er jo jeg i en påbegynnende fase av mitt byggeprosjekt, og har således enda ikke satt opp min mur av NSB,  kan derfor ikke dele av egen erfaring.

Men har slekt og venner som har satt opp dette fra 10 år tilbake og frem til i dag.(tideligere var murtykkelse 8 cm og ikke dagens 10 cm .)
De er kjempefornøyde med resultat, erfaring og ikke minst prisen som er meget konkuranse dyktig. Disse troverdige referansene betyr MYE for meg.

Har således 2 bekjente byggmestere som og bekrefter at NSB er noe de har gått helt og holdent over til. Det at de og har satt opp hus for nære slektninger, sier meg og at dette ikke bare er raske penger for de, men noe de står inne for 100%.

Det at det finnes andre erfaringer(les:negative) kan komme av mange variabler som ikke kommer frem her. Kunne være fint å få høre mer om dette ene eksempelet. Faktisk det eneste jeg har hørt om av alle de jeg kjenner med denne løsningen.
   #24
 276     0
Hei "Kongen"

Det hadde jo vært strålende om du kunne gi oss enda mer detaljer om disse inntil ti år gamle murarbeidene satt opp av NSB!

Hvordan er de isolert? Har de isolert muren på utsiden over bakkenivå? Hva brukes de murte etasjene i disse husene til? Jeg trenger konkrete referanser til etablerte prosjekter som fungerer!

Nabohuset hvor jeg bygger er under oppføring og der er det brukt sprøytebetong levert av NSB. Han som bygger er selv byggmester og han bygger for å bo der selv. Der er det ikke noe spekulasjon inne i bildet! (Ja jeg har to naboer som BEGGE er byggmestre.) Jeg liker veldig godt muren han har satt opp. Men det er jo allt for tidlig å si noe om fukt hos ham.

Fredrik, jeg hadde også vært takknemlig for mer info om "tilfellet Bård". Hvem gjorde jobben? Hvorfor vil de ikke komme på befaring? Er det noe spesielt rundt murkonstruksjonen hans eller er den satt opp i tråd med generell "sprøytebetongpraksis"?

Da jeg første gang vurderte sprøytebetong fikk jeg høre om et hus i nærheten av Holmen fjordhotell i Asker hvor fuktproblemer skulle ha ført til store reperasjonsarbeider. Dessverre fikk jeg aldri verifisert hva problemet dreide seg om. Jeg trenger flere referanser til sprøytebetongprosjekter! Aller helst til hus som har stått noen år og som har en muretasje hvor deler står under bakken og andre står over.
taz
   #25
 3,840     Haugesund     0

Slik jeg har forstått det er det den byggtekniske delen som er godkjent , fordi de har laget disse prosedyrene, at de har fått denne uttalelsen fra byggforsk:

Se hva Byggforsk skrev om vår grunnmursløsning når vi ga instituttet i oppgave å gjøre en fuktteknisk vurdering av vårt grunnmurskonsept:
Konklusjon:
...Det fremlagte grunnmurskonseptet med foreslåtte endringer er fuktteknisk sett langt sikrere enn Multimur...

Med vennlig hilsen
For NORGES BYGGFORSKNINGSINSTITUTT
Sigurd Hveem - Svein-Erik Torgersen



Multimur har vel alltid vært et problem.

Samt at du ved å sette opp stenderverk 300/300 de første 2m fra veggen for avstiving,
og at det ikke må kjøres med tunge kjøretøy innenfor 2m av muren.


Det store skrekkscenarioet, blir jo når huset selges og den nye eieren skal grave litt (som fort blir en del med gravemaskin inne i huset) :-\

Personlig ville jeg aldri benyttet en sånn mur, som må ha slike store forutsetninger, for å kunne godkjennes som grunnmur. :-\ :-\ :-\
Signatur
  (trådstarter)
   #26
 278     0


Dette gjelder da en 20 år gammel mur, man skulle tro at endringer har skjedd..

og at det ikke må kjøres med tunge kjøretøy innenfor 2m av muren.
http://www.nordisksproytebetong.no/filarkiv/File/graversokkel.pdf


Ser ikke dette som noe problem, 2 meter er tross alt ikke så mye ( da blir det minigraver om vi må nærmere -hvis det går da)

Samt at du ved å sette opp stenderverk 300/300 de første 2m fra veggen for avstiving, http://www.nordisksproytebetong.no/filarkiv/File/avstivning.pdf


Dette sier meg ingenting, da jeg ikke har peil på slikt

Men det må da være noen usikkerhetsmomenter ved andre typer murer også, eller???
taz
   #27
 3,840     Haugesund     0
Hvis du ser på dette dokumentet.
Skal støttevegg ha stender 300/300 første 2m, standard er 600/600. Videre skal det skrues fast 12mm kryssfiner 2m innover på 1 side, og skråband på andre. Dette forteller meg at muren er veldig svak, og vil falle sammen uten denne støtte.

Hvis en ser på f.eks. Systemblokk trenger denne ingen støttevegger tilogmed ved bare hver 5 pilast fyllt.

Var det bedre forklart ?
Signatur

  (trådstarter)
   #28
 278     0
jepp, men med disse støttene er muren sterk nok - så hvorfor er det en negativ faktor? Hva har det å si for meg, går det feks ut over romstørrelsen, eller tror du at det uansett er en dårligere mur? Hmmm... vanskelig å gruble på noe som man ikke har noen forutsetning for å mene noe om :-\...

Vår leverandør ønsker tydelig sterkt å gå for denne type løsning, og onkelen min som forhandler samme hustypen, men i nabokommunen, gjør også det. Men skal få en nærmere forklaring fra dem om hvorfor de så sterkt anbefaler dette.
taz
   #29
 3,840     Haugesund     0
Ja det kan du si ;D

Det jeg egentlig mener, er at konstruksjonsprinsipper som ha en rekke tiltak, forutseninger, påbud, etc. ikke bør benyttes. Da risikoen for å begå en marginal feil vil være stor.
Da er det bedre å vite at hvis E-verket skulle komme med stolpebilen sin å plassere en labb mindre enn 2m fra veggen, mens jeg er på jobb. Vil huset fortsatt stå der når jeg kommer hjem ;D

Veeeldig satt på spissen. Det handler vel om trygghet, kontra konstant usikkerhet.
Så har vi fuktproblemene da,  som nevnt tidligere i tråden. :-\
Signatur
   #30
 276     0
Systemblokk (20cm) krever 5cm utvendig og 10 cm innvendig isolasjon for at kjelleren skal kunne brukes som oppholdsrom i følge anvisningene. I tillegg er hver blokk steintung... men du slipper å bruke mørtel. Dessuten kreves det bare hel oppfylling av betong der hvor det skal tilbakefylles. Jeg skulle gjerne visst hva som var prisen på dette systemet... Og finnes det alternativer med lettere blokker gjerne m mindre krav til isolasjon?