Ja, det er rimelig fuktig der. Dog har det tørket en del opp nå. Vi har hatt en del regn i sommer, så ikke rart det har vært så fuktig som det har vært. Spesielt ikke ettersom det er en del skygge akkurat der.
Vi skal trolig ha en grusgang rundt annekset, så kanskje vi da kan bruke 4-16 mm i hele grøfta? Er det en helt kurant størrelse å gå og se på?
Og hvor kan vi kjøpe duken? FK butikken, byggmakker, monter og clas ohlsen har vi i umiddelbar nærhet. Dog er clas ohlsen her i byen ganske liten, kun 1/4 av faktisk utvalg. Så jeg tviler på om de har drensrør og duk... :-\
Om jeg har forstått riktig, så er det slik man drenerer:
Først grave en grøft, dybden viktigere enn bredden, for da transporteres det bort vann lengre ned. Så legges det en duk i bunnen og opp på siden, slik at ikke pukken blander seg med leire/jorda. Så fyller man et lag med ca. 5 cm pukk i bunnen og sørger for svak helling. Så er det tid for å plassere drensrøret og sørge for svak helling dit vannet skal ta veien. Så fyller man pukk videre rundt og over drensrøret og i minimum 20 centimeters dybde (avhengig av hvor dypt grøften er). Over pukken og drensrøret legges det nå duk, som skal sørge for at massene over igjen ikke skal blande seg med pukken og komme ned i drensrøret. Over duken legges det nå enten et 10 cm lag med jord eller hagesingel.
Har jeg forstått riktig?
Skal selve drensrøret pakkes inn i duk også? Eller kan drensrøret og pukken være blandet sammen?
Bruk pukk som er så stor at den ikke kommer inn igjennom hullene i røret. 11-16 er bra pukk til dette. Da trenger du ikke å ha duk rundt selve røret.
Jeg aner ikke om FK har duk, men det er kanskje det rimeligeste stedet. Jeg kjøper slik duk hos noen som har spesialisert seg på produkter til anlegg.
Bare hyggelig å bidra litt, selv om jeg ikke er ekspert :) Ut fra sortimentet på Vang som du linket til, tror jeg kanskje 8/11 størrelsen vil være et godt valg. Jeg var på befaring med han som skal grave drenering til meg neste uke, og han sa at det fantes rund singel uten skarpe kanter, og at det egner seg godt til drenering av hus slik at grunnmursplast og drensrør skånes. Dette er i Trondheim, og kvalitet og størrelser varierer sikkert fra pukkverk til pukkverk.
Var en grepa kar som var på befaring og han ga meg masse tips Bl.a. sa han at jeg ikke burde legge fiberduken tilbake over pukk-pølsa som omslutter drensrøret fordi finpartikler fra de stedlige massene kommer meget mulig til å tette fiberduken. Han hadde hatt noen gravejobber på forholdsvis nye dreneringer hvor dette var tilfellet, fiberduken var potte tett og drensrør lå knusktørr i singelen et stykke lenger ned. Finpartikler som finner vei gjennom pukken når det ikke er fiberduk på toppen av pukken vil komme inn i drensrør, men vil dreneres ut med vannet. Han anbefalte å ha et spylenedløp også for å spyle gjennom drensledning f.eks. 1 gang i året. jeg kommer til å følge det rådet i allefall. Ikke sikkert du har mulighet til å spyle på hytta da, ,men hvis du fyller pukk i hele grøfta og har fiberduk på sidene vil det uansett ikke være noe problem. Tror godt du kan bruke 8/11 i hele grøfta, det er også lett håndterlig. De pleier å ha fiberduk der de selger drensrør, men jeg vet heller ikke om FK har det.
Kan jeg bruke 11-16 i hele grøfta? Det vil si som bunnfyll, mellomfyll og toppfyll. Altså samme pukk størrelse rundt drensrøret, som til toppfyll? Må ikke være stilfull hagesingel liksom, og jeg vil tro det er mye rimeligere å bestille et lass av det samme, enn to lass med ulik kornstørrelse. Den må være brukbar å gå på og den må ikke være for stor, men om 11-16 står for mm, så vil jo det si 1,1-1,6 cm, ikke sant?
steino:
Unnskyld meg. Men jeg ble noe usikker på hva du mente med følgende:
Sitat:
Bl.a. sa han at jeg ikke burde legge fiberduken tilbake over pukk-pølsa som omslutter drensrøret fordi finpartikler fra de stedlige massene kommer meget mulig til å tette fiberduken.
Mener du fiberduken som er lagt i bunn? At denne ikke skal brettes over drensrøret og pukken? I mitt tilfellet hadde jeg tenkt til å bruke samme kornstørrelse i hele grøfta om det går, så den problemstillinen er jo ikke gjeldene for min del. Men greit å avklare hva du mente.
Jeg ser for meg å legge fiberduk i bunn av grøfta, dette for å unngå at pukken blander seg med massene under duken. Legger 5-10 cm tykt lag med pukk i bunn (11-16), så legger jeg drensrøret med svak helling den veien vannet skal ledes, før jeg fyller videre opp med samme kornstørrelse (11-16) og helt opp til toppen, fortsatt med 11-16.
Duken legges i bunn og opp på sidene. Men hvor brede er slike duker? Om jeg graver 40 cm bredt og 50 cm dypt, så trenger jeg 1,40 cm bredde for at duken skal dekke både bunnen og sidene.
Ja, jeg har vært og handlet drensrør, bend og koblinger i dag, og mangler bare grunnmursplast før jeg kan sette spaden i jorda - eller, rettere sagt at graveren kommer og graver opp grøftene for meg :) Men, for å gi litt moralsk støtte her, så kan jeg opplyse om at jeg skal også bruke håndmakt når jeg fyller igjen..
Det jeg mente var at fiberduken ikke burde brettes inn og over pukken når den er ferdig lagt. Men, dette er jo ikke en problemstilling du trenger tenke på ettersom du fyller hele grøfta med pukk, bare la fiberduken følge oppover langs kantene av grøfta etterhvert som du fyller den.
Skal ikke si det for sikkert, men tror fiberduk er vanlig i 100cm bredde.
Kjøp duk i bredde 5m25. Skjær den til riktig lengde og legg den ut i lengder på 5m med 25cm overlapp. Jeg betaler 5,81/m2. Så har du en idé om hva prisen bør være.
Signatur
Det er ikke noe som er umulig. Det er bare en mulighet til å lære noe nytt.
Jeg og mitt surrehode funderer fortsatt på om vi skal leie en minigraver. For jeg ser på jobben som uoverkommelig om jeg skal gjøre det skikkelig! Og det er jo greit å gjøre jobben skikkelig når det først skal gjøres. Er kun for at det skal tørke opp på tomta at vi skal drenere, er ingen must med tanke på hus og kjeller, men alikevel er det vel greit å gjøre det skikkelig. Så jeg får se hva jeg gjør! Hadde det ikke vært for at jeg er usikker på om jeg klarer å kjøre en minigraver, så hadde jeg leid en på dagen, men jeg er usikker på om jeg får det til og tomta vil se ut som et jorde etterpå.
Har derimot sett et titalls videoer på youtube nå med barn helt nede i 3 års alderen som kjører en gravemaskin, så kan ikke være så vanskelig!! :P
Tenkte å grave rundt hytta og, så vi får drenert der også, og da hadde det vært kjekt med en minigraver som graver dypt nok. Så får vi fylt på litt god pukk her og det vil tørke mer opp! De forrige hytteeierne har riktignok fylt på noe der, men det er subbus og umulig større enn 4-8 mm, og det drenerer som kjent ikke så bra som f.eks. 11-16...
Jeg og mitt surrehode funderer fortsatt på om vi skal leie en minigraver.
Søtt navn du har på fruen da! :D
men jeg er usikker på om jeg får det til og tomta vil se ut som et jorde etterpå.
Det vil den nok. Ikke for at jeg mistror din evne som gravemaskinfører, men massen må jo legges et sted. Og da ser det fort ut som det har vært jordrotter på ferde. Planlegging er nøkkelen her. Og når rekkevidden er liten som med en minigraver, så er valgmulighetene færre. Derfor er egentlig en passe stor graver best. Men oftest må man ta hva man har. Et tips er å bruke skuffa (ikke skjæret) til å dytte massene vekk fra deg. Det kan spare deg for en runde med "flyttegraving".
Har derimot sett et titalls videoer på youtube nå med barn helt nede i 3 års alderen som kjører en gravemaskin, så kan ikke være så vanskelig!! :P
Det er ikke det.
Signatur
Det er ikke noe som er umulig. Det er bare en mulighet til å lære noe nytt.
Etter litt famling første timen gikk gikk det veldig greit da jeg drenerte med minigraver for en stund siden. Slapp unna med en vannlist under et vindu og et flattrykt nedløpsrør. Begge deler skjedde den første halvtimen. Når hender og føtter etterhvert ble litt mer automatisert, var det egentlig ganske moro. ;D.
Drenerte omtrent på denne tida og rakk å få grusen og tilbakefylling på plass før snøen kom. Men restmassene rakk jeg ikke å gjøre noe med, så da våren kom så det jo litt stusselig ut i hagen. Men etter en helg med gravemaskin og en liten hjullaster var det bare å plante og vente på at gresset skulle begynne å gro. Så i juni så det slett ikke så galt ut som jeg så for meg da de brune jordhaugene kikket fram under snøen ved påsketider.
HAHA !!! ;D Nei, det var nok ikke dama jeg snakka om. :D Jeg snakket nok om meg selv... :P
Et tips er å bruke skuffa (ikke skjæret) til å dytte massene vekk fra deg.
Har mye å lære om gravemaskin skjønner jeg... Hva er f.eks. sjæret? Om jeg dytter massene fra meg, så vil jeg vel bare rote det til enda mer på tomta, eller hva mente du med det? Det jeg tenkte var å leie både minigraver og beltetrillebår (sistnevnte har jeg god erfaring med). Så når jeg graver, så tenkte jeg å ta det jeg graver direkte over i beltetrillebåret, for så å kjøre vekk med lasset når det er fullt. God plan? Og da trenger jeg ikke selvlastende beltetrillebår, og det vil jeg spare noen hundre lapper på, ettersom beltetrillebår som er selvlastende er dyrere å leie.
aalbork:
Når hender og føtter etterhvert ble litt mer automatisert, var det egentlig ganske moro. ;D.
Jeg har tenkt til å øve meg på et trygt sted først, og har en bekk jeg har planer om å lage som jeg kan leke litt med. Ikke noe å "skade" der. Så da tenker jeg det går automatisk som du sier etter en tid.
Men restmassene rakk jeg ikke å gjøre noe med, så da våren kom så det jo litt stusselig ut i hagen.
Hvor gjorde du av restmassene da? Selv tenkte jeg å bruke massene som jeg graver opp til å fylle opp til bed med.
Ja, det er rimelig fuktig der. Dog har det tørket en del opp nå. Vi har hatt en del regn i sommer, så ikke rart det har vært så fuktig som det har vært. Spesielt ikke ettersom det er en del skygge akkurat der.
Vi skal trolig ha en grusgang rundt annekset, så kanskje vi da kan bruke 4-16 mm i hele grøfta? Er det en helt kurant størrelse å gå og se på?
Her står det 11/16... http://www.pukkoggrus.com/5.html
Finnes det både 4-16 mm og 11-16 mm?
Og hvor kan vi kjøpe duken? FK butikken, byggmakker, monter og clas ohlsen har vi i umiddelbar nærhet. Dog er clas ohlsen her i byen ganske liten, kun 1/4 av faktisk utvalg. Så jeg tviler på om de har drensrør og duk... :-\
Jeg aner ikke om FK har duk, men det er kanskje det rimeligeste stedet. Jeg kjøper slik duk hos noen som har spesialisert seg på produkter til anlegg.
Var en grepa kar som var på befaring og han ga meg masse tips
Kan jeg bruke 11-16 i hele grøfta? Det vil si som bunnfyll, mellomfyll og toppfyll. Altså samme pukk størrelse rundt drensrøret, som til toppfyll? Må ikke være stilfull hagesingel liksom, og jeg vil tro det er mye rimeligere å bestille et lass av det samme, enn to lass med ulik kornstørrelse.
Den må være brukbar å gå på og den må ikke være for stor, men om 11-16 står for mm, så vil jo det si 1,1-1,6 cm, ikke sant?
steino:
Unnskyld meg. Men jeg ble noe usikker på hva du mente med følgende:
Sitat:
Mener du fiberduken som er lagt i bunn? At denne ikke skal brettes over drensrøret og pukken? I mitt tilfellet hadde jeg tenkt til å bruke samme kornstørrelse i hele grøfta om det går, så den problemstillinen er jo ikke gjeldene for min del. Men greit å avklare hva du mente.
Jeg ser for meg å legge fiberduk i bunn av grøfta, dette for å unngå at pukken blander seg med massene under duken. Legger 5-10 cm tykt lag med pukk i bunn (11-16), så legger jeg drensrøret med svak helling den veien vannet skal ledes, før jeg fyller videre opp med samme kornstørrelse (11-16) og helt opp til toppen, fortsatt med 11-16.
Duken legges i bunn og opp på sidene. Men hvor brede er slike duker? Om jeg graver 40 cm bredt og 50 cm dypt, så trenger jeg 1,40 cm bredde for at duken skal dekke både bunnen og sidene.
Det jeg mente var at fiberduken ikke burde brettes inn og over pukken når den er ferdig lagt. Men, dette er jo ikke en problemstilling du trenger tenke på ettersom du fyller hele grøfta med pukk, bare la fiberduken følge oppover langs kantene av grøfta etterhvert som du fyller den.
Skal ikke si det for sikkert, men tror fiberduk er vanlig i 100cm bredde.
Jeg og mitt surrehode funderer fortsatt på om vi skal leie en minigraver. For jeg ser på jobben som uoverkommelig om jeg skal gjøre det skikkelig! Og det er jo greit å gjøre jobben skikkelig når det først skal gjøres. Er kun for at det skal tørke opp på tomta at vi skal drenere, er ingen must med tanke på hus og kjeller, men alikevel er det vel greit å gjøre det skikkelig. Så jeg får se hva jeg gjør! Hadde det ikke vært for at jeg er usikker på om jeg klarer å kjøre en minigraver, så hadde jeg leid en på dagen, men jeg er usikker på om jeg får det til og tomta vil se ut som et jorde etterpå.
Har derimot sett et titalls videoer på youtube nå med barn helt nede i 3 års alderen som kjører en gravemaskin, så kan ikke være så vanskelig!! :P
Tenkte å grave rundt hytta og, så vi får drenert der også, og da hadde det vært kjekt med en minigraver som graver dypt nok. Så får vi fylt på litt god pukk her og det vil tørke mer opp! De forrige hytteeierne har riktignok fylt på noe der, men det er subbus og umulig større enn 4-8 mm, og det drenerer som kjent ikke så bra som f.eks. 11-16...
Søtt navn du har på fruen da! :D
Det vil den nok. Ikke for at jeg mistror din evne som gravemaskinfører, men massen må jo legges et sted. Og da ser det fort ut som det har vært jordrotter på ferde. Planlegging er nøkkelen her. Og når rekkevidden er liten som med en minigraver, så er valgmulighetene færre. Derfor er egentlig en passe stor graver best. Men oftest må man ta hva man har. Et tips er å bruke skuffa (ikke skjæret) til å dytte massene vekk fra deg. Det kan spare deg for en runde med "flyttegraving".
Det er ikke det.
Drenerte omtrent på denne tida og rakk å få grusen og tilbakefylling på plass før snøen kom. Men restmassene rakk jeg ikke å gjøre noe med, så da våren kom så det jo litt stusselig ut i hagen. Men etter en helg med gravemaskin og en liten hjullaster var det bare å plante og vente på at gresset skulle begynne å gro. Så i juni så det slett ikke så galt ut som jeg så for meg da de brune jordhaugene kikket fram under snøen ved påsketider.
HAHA !!! ;D
Nei, det var nok ikke dama jeg snakka om. :D
Jeg snakket nok om meg selv... :P
Har mye å lære om gravemaskin skjønner jeg...
Hva er f.eks. sjæret?
Om jeg dytter massene fra meg, så vil jeg vel bare rote det til enda mer på tomta, eller hva mente du med det?
Det jeg tenkte var å leie både minigraver og beltetrillebår (sistnevnte har jeg god erfaring med). Så når jeg graver, så tenkte jeg å ta det jeg graver direkte over i beltetrillebåret, for så å kjøre vekk med lasset når det er fullt. God plan? Og da trenger jeg ikke selvlastende beltetrillebår, og det vil jeg spare noen hundre lapper på, ettersom beltetrillebår som er selvlastende er dyrere å leie.
aalbork:
Jeg har tenkt til å øve meg på et trygt sted først, og har en bekk jeg har planer om å lage som jeg kan leke litt med. Ikke noe å "skade" der. Så da tenker jeg det går automatisk som du sier etter en tid.
Hvor gjorde du av restmassene da?
Selv tenkte jeg å bruke massene som jeg graver opp til å fylle opp til bed med.