6,459    12    0  

Invendig isolering av liten teglsteinsmur

 3     Hedmark     0
Jeg har et hus fra 1943 og driver å bygger om en veranda med betonggulv og tak til gjesterom. Nå har jeg jammen støtt på kondensproblemer  >:(

Verandaen ble bygget på 70-tallet og gulvet er støpt inntil eksisterende grunnmur, på store steinmasser. To av veggene (kortside og langside) var husets gamle yttervegger og de to siste var åpne. På de åpne sidene var det murt opp en 30 cm tykk teglsteinsmur - omtrent 60 cm høy.

Jeg har reist opp stenderverk på denne muren og isolert veggen som alle andre vegger i huset. Etter råd og tips har jeg blitt anbefalt å legge 0,2 mm plast på gulvet og opp langs teglsteinsmuren, for så å isolere på innsiden av fuktsperra. Ettersom gulvet ligger en meter over terrenget skal dette være tørt og fint! For en uke siden la jeg isolasjon på innsiden av plasten, men ved inspeksjon av isolasjonen inntil muren før jeg skulle begynne å skru veggplater, viser det seg at det oppstår masse kondens på innsiden av plasten! Her blir det store mengder med vann som igjen er så kaldt at det fryser til is i isolasjonen. I gulvet la jeg 5 centimeter med isolasjon - men også under denne er det rått...

Jeg har plukket ut all isolasjon igjen da denne var blitt fuktig og må finne på en bedre måte å gjøre dette på...

Kan rekkefølgen kanskje være teglsteinsmur - sort papp - isolasjon - fuktsperre?

Hadde satt stor pris på om noen som har greie på dette kunne gitt meg noen råd, for jeg kommer ikke videre med rommet før jeg har løst dette problemet...

Invendig isolering av liten teglsteinsmur - snitt1.jpg - Funcis
Invendig isolering av liten teglsteinsmur - snitt2.jpg - Funcis
Invendig isolering av liten teglsteinsmur - plan1.jpg - Funcis
Invendig isolering av liten teglsteinsmur - plan2.jpg - Funcis
Invendig isolering av liten teglsteinsmur - fasade1.jpg - Funcis
Invendig isolering av liten teglsteinsmur - fasade2.jpg - Funcis
Invendig isolering av liten teglsteinsmur - utvendig.jpg - Funcis
Invendig isolering av liten teglsteinsmur - innvendig.jpg - Funcis
Invendig isolering av liten teglsteinsmur - 1.jpg - Funcis
Invendig isolering av liten teglsteinsmur - 2.jpg - Funcis
Invendig isolering av liten teglsteinsmur - 3.jpg - Funcis
Invendig isolering av liten teglsteinsmur - 4.jpg - Funcis
Invendig isolering av liten teglsteinsmur - 5.jpg - Funcis
Invendig isolering av liten teglsteinsmur - 6.jpg - Funcis
Invendig isolering av liten teglsteinsmur - 7.jpg - Funcis
Invendig isolering av liten teglsteinsmur - 8.jpg - Funcis

   #1
 22,342     Akershus     0
Jeg kan ikke si sikkert hva årsaken er.

Mur holder godt på temperaturen. Det gjør at det lett kondenserer, og det kan bli mye kondens i fuktig vær.  En måte du kan finne ut hva som har skjedd er å se på været som har vært. Er rommet oppvarmet? Er plasten helt tett.

Plasseringen av plasten er ikke helt bra da du kan få kondens på den avdre siden av denne.

Denne fukten på "innsiden" av plasten kan også komme av at muren er fuktig og har dampet og kondensert mot den kanskje kalde plasten.

Det beste ville ha vært å isolert på utsiden...
  (trådstarter)
   #2
 3     Hedmark     0
Takk for tilbakemeldingen, og nei - dette er ikke lett å skjønne seg på.

Det har vært 13 minus og er nå 2 +. Rommet er ikke oppvarmet, men varme fra resten av huset siver inn. Muren er fuktig - men jeg synes det er merkelig at det blir så store mengder vann.

Jeg har kastet all isolasjonen og skal gjøre om på dette.
Mener du at jeg bør isolere som på vanlig vegg? Legge isolasjonen mellom plasten og murveggen?

Fikk et tips om å bruke isolasjonsplater istedet for vanlig isolasjon, ...5 cm tykke hvor jeg forskyver skjøtene... (2 lag). Kan det være en ide?
   #3
 140     Murhus fra 1910     0
Jeg er litt usikker på hvorfor det ikke er isolert utvendig. Det ville vel gitt det beste resultatet.
   #4
 372     trøndelag     0
Plasten må på innsida av isolasjonen oppetter veggen. Plast på kald side av vegg er nok tabu.
   #5
 77     Trondheim     0
Jeg holder på med det samme. Skriver ett lengre innlegg når jeg får koblet meg via pc

EDIT: tok mindre tid en jeg trodde  ;)

Jeg jobber som sagt med samme problemstilling, eneste forskjellen er at min mur er i Leca fra 60-tallet. I henhold til NBI skal/bør det benyttes dampserre på innsiden av slike konstruksjoner, men dampsperra skal da ligge på innsiden av isolasjonen. Probelemet er at hvis du har brukt diffusjonstett maling på teglen skaper du ett fukttett rom mellom dampsperra og utside mur/tegl. I tillegg er det svært viktig å få dampsperra helt tett og det går som regel ikke. Som du allerede har opplevd kan det kondensere svært mye, mener å ha lest eller hørt att ett hull til en vanlig veggboks for elektro kan ved ideelle forhold kondensere opptil 600liter i året.

Jeg snakket med mange bygningsfysikere og alle anbefalte dampsperre, men poengterte at den måtte være helt tett. Derimot så sa alle praktikerne (les prosjektleder, anleggsleder og tømrer) at er du i tvil om du bør har dampserre så skal den droppes. Jeg har derfor valgt å droppe dampserra.

Jeg har valgt følgende løsning; alt stenderverk som benyttes er i stål og all isolasjon blir steinull slik at jeg får minst mulig organisk materiale inne i veggen mtp sopp og råte. Stenderverket trekker jeg 20mm fra Leca'n slik at jeg får en luftspalte. Jeg tenkte i utgangspunktet å benytte 100mm isolasjon, men dette ville ført til at jeg ville flyttet nullpunktet inn i isolasjonen og kondenseringen ville skjedd her. Jeg har derfor blitt anbefalt å redusere til 50mm. Da skjer eventuelt kondensering ikke i isolasjonen lengre.
Som sagt av en annen i tråden er det beste å isolere på utsiden, men for oss så er det uaktuelt da vi har ett helt hus med totalt 160m2 yttervegg og til en pris på ca 1500 pr m2 for å etterisolere utvendig var ikke dette ett alternativ or oss nå.  
   #6
 1,617     Rogaland     0
Jeg driver å isolerer et soverom i 2.etg i vårt murhus. Vår vegg er dobbel teglstein med luft i midten.
Vi fikk beskjed av Glava at vi kunne isolere maks 5cm på innsiden grunnet at noe varme skulle slippe igjennom for å holde pussen på utsiden frostfri. De mente at det skulle brukes dampsperre på innsiden av glavaen for å holde konden borte.
Mange forskjellige meninger rundt dette ser det ut til.
   #7
 77     Trondheim     0
Problemet er jo at man ikke vet om man vil få store eller små kondensproblemer. Hvordan skal du sikre at det ikke blir lekkasje i dampsperra? For får du hull/lekkasje så kommer du til å ha konsentrert problemet til der du har lekkasje og få ett stort problem der istedenfor ett minimalt problem over ett større areal. Det er iallefall min vurdering etter å Ha brukt ca 3 månder på å finne en løsning.

   #8
 1,617     Rogaland     0
Men hvordan kan man noengang være sikker på at dampsperren er så tett?
Og om det blir værre om den ikke er 110% tett, hvorfor brukes en dampsperre overhode? ???
   #9
 77     Trondheim     0
Det kan iallefall ikke jeg, derfor dropper jeg den. Dampsperre-problematikken kommer jo opp til debatt nå og da. Den er jo egentlig ganske ny i forhold til husbyggingens historie og hus har jo fint overlevd i mange år uten dette. Så hvorfor skal det nå være ett krav til at det skal tettes med dampsperre?
   #10
 44     Telemark     0
Du må isolere på ut siden, for og flytte kondens punktet ut.

Helst all isolasjon ute, om det er vanskelig, minst 1/3 ute, og minst 2/3 om det er et bad/vaske rom.

Bruk feks styrofoam. den kan du pusse så blir den som resten av grunn muren ute,

Ser du har en mur søyle i hjørnet, det vil kondensere på den og, om den og er uisolert fra utsiden,