8,673    12    0  

Kommentarer til utført grunnarbeid

 1,813     Sør-Trøndelag     0
Hei,

Da jeg vet heller lite om grunnarbeid og den slags, legger jeg ut noen bilder jeg håper noen kan kommentere.

Vi bygger hus og graver har fylt igjen inntil huset med stedelige- og drensmasser (4-16?). Det var stort sett leire her når vi begynte å grave og er mye av dette som er brukt igjen. Tror ikke annet enn drensmasser er levert på tomta.

På baksiden av huset (hvor det er høyest terreng), så blir vannet stort sett liggende igjen når det regner (det har regnet myyyyye i det siste). Hva gjør man her? Er det vanlig matjord som skal oppå leira før man planter plen, eller noe annet?

I front ba jeg graveren legge ut isolasjon fortløpende, men her har han lagt den alt for høyt så jeg må be han grave dypere, slik at jeg får lagt isolasjonen 25-30cm under gulvnivå. Da bygger kledningen 5 cm nedenfor gulv og masse oppå isolasjonen bygger 10. 15cm mur bør minst være synlig. Slik graveren hadde gjort det, så var det knappe 2 cm igjen av muren og ned til grusen oppå isolasjonen. Grusen var ikke mer enn 5cm dyp.

Massen jeg fant under var litt rødlig i farge og innehold litt sand og stein i ulik størrelse (også store steiner). Lengre ned der hvor drensrør ligger er det nok lagt ren grus oppå. Ser slik ut der hvor drens ikke er dekt til i hvertfall, så det er kanskje kun rundt drensrør man trenger ren drensmasse?

Jeg startet også med å legge ut isolasjon rundt grunnmuren på langs. Altså at den bygger 60cm utover liggende. Ble tipset om at dette var litt lite, så tenkte jeg skulle legge den med kortsiden mot huset, slik at den strekker seg en meter ut fra huset.
Kommentarer til utført grunnarbeid - 2012-09-07 18.03.14.jpg - stefanvh
Kommentarer til utført grunnarbeid - 2012-09-07 18.11.32.jpg - stefanvh
Kommentarer til utført grunnarbeid - 2012-09-07 18.50.05.jpg - stefanvh
Kommentarer til utført grunnarbeid - 2012-09-07 19.52.42.jpg - stefanvh
Kommentarer til utført grunnarbeid - 2012-09-07 19.56.23.jpg - stefanvh
Signatur

   #1
 122     Troms     0
Føler ikke helt jeg forstår situasjonen. Har du oversiktsbilde og info om bygget (f.eks. om det er støpt plate på mark, eller full kjeller under bakkenivå)? Det er uansett viktig å ha fall FRA bygget med tette masser i toppen (vegetert jord, morene, etc.) for å lede bort overvann.

Dersom man bruker singel inntil bygget ved isolasjon så bør den dekkes med et topplag som omtalt i forrige setning. Om du skal ha parkeringsareal med belegningsstein så vil det fungere som tett lag, evt. 0-18 eller liknende veigrus som komprimeres.

Har lagt ved et bilde fra sintef sin Byggforskserie som gjelder dette inkl. drenering. Viktig å bemerke seg at topp rør på drenering skal ligge minst 20cm. under innvendig gulv. Det bør også være singel rundt drens og duk rundt singelen slik at det ikke går tett av stedlige masser, spesielt dersom det er mye leire i grunnen.

Hva angår det som er utført av gravemaskinsjåfør så er erfaringen min at man må gi detaljerte entydige beskjeder og gjerne skisse/tegning (omså håndtegnet på en konvolutt). Har selv jobbet som maskinfører og som formann på anlegg.

Hilsen "gubben" i huset. Smile
Kommentarer til utført grunnarbeid - image.jpg - linni
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 1,813     Sør-Trøndelag     0
Takk for "sent" svar. Bedre enn ikke noe svar! ;)

bekymringene er grunnet i at jeg umiddelbart etter å ha begynt å grave litt i forbindelse med å plassere ut isolasjonen, fant veldig våt masse (leire) og det oppstå vanndammer der jeg grov. Betviler derfor dreneringen.

Det er heller ikke blitt benyttet noen duk. I tillegg er det kun blitt benyttet slike fleksible drensrør, og at disse ikke har noe jevnt fall, men heller ligger som en slalomløype rundt huset.

Jeg tror det er blitt benyttet litt større steiner (grus?) rundt drensrørene, men ellers er det blitt benyttet sand helt inntil huset.

Heldigvis virker det som overflatevannet blir ledet vekk på baksiden av huset.
Signatur
   #3
 122     Troms     0
Beklager at jeg ikke så tråden tidligere. :)

Dreneringen skal ikke ta unna regnvann og overvann normalt sett, men det finnes tilfeller hvor det kan være en bra løsning. Under normale forhold skal drensen kun ta unna grunnvann og senke grunnvannspeilet under bygget.  Så jeg blir ikke forundret over at det ligger dammer oppå de tette massene, det man kunne vurdert her var å legge singel helt opp fra drensen til isolasjonen for å lede vannet ned i drensen slik at det ikke blir stående i fyllingen (Som på bildet).

Det kan være uheldig å bruke fleksible drensrør på rull kontra stive rette rør dersom man ikke er nøye, men drensrør på rull er som oftest bra nok. Har brukt dette selv. Både stein, singel og sand er drenerende og bra, men sand og større stein vil man ikke ha innpå røret, derfor legger man singel og duk rundt for å holde andre materialer unna. Stor stein mot røret kan skape deformasjoner mens sand (og leire/morene/jord) kan tette røret innvendig. Har du stake- og spylekummer på drensledningen?

Igjen så er dette ting som må beskrives i detalj for den som utfører arbeidet. Noen skjønner dette dersom de har jobbet med dette tidligere, men som oftest må man ta dette med i beskrivelse for arbeidet. Uansett tror jeg ikke dette byr på store problemer for deg da det bare er bagateller å betrakte ut fra det jeg kan lese. Men det må jo være en vurderingssak av deg om du vil gjøre noen tiltak. Selv er jeg ofte litt for nøye, og bruker mye tid på noe som kunne vært "bra nok" i utgangspunktet. :)
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 1,813     Sør-Trøndelag     0

Har du stake- og spylekummer på drensledningen?


Nei, og ikke har jeg noen beskrivelse av hva som er gjort og hvordan det er utført.
Signatur
   #5
 38,290     Lillestrøm kommune     0
@stefanvh: Jeg har gravd ned til dreneringen på et hus i Trødnelag for en del år siden, det var fylt tilbake med blanding av tette og ikke tette masser slik du beskriver.

Drensrørene var tørre og fine  >:(  (for noe vann nådde aldri ned til dem), men pussen på lecaveggen bak grunnmursplasten var gått i oppløsning.  Jeg ville ikke akseptert løsningen du beskriver uten at det ligger isodren eller andre typer drenerede plater inn mot muren.

Og drensledinger er til for å ha fall, det er derfor jeg la de stive rørene når jeg la ny, de er mye lettere å legge ut kontrollert.
  (trådstarter)
   #6
 1,813     Sør-Trøndelag     0
Bildene viser den siden av huset hvor det kun er ringmur (sundolitt). På baksiden (det bildet som viser mye vann oppå leiregrunn) er det grunnmursplast (knottene innover ja:)) og 10cm isolasjon mot denne igjen.

Har ikke kommet til enighet med entreprenør grunnet manglende vilje til å dokumentere jobben.

Dersom behovet skulle oppstå har jeg mulighet til å komme til drensrørene på en side av huset hvor disse ble lagt såpass høyt (grunnet fjell) at det kun ligger minimalt med grus oppå.
Signatur
   #7
 122     Troms     0

På baksiden (det bildet som viser mye vann oppå leiregrunn) er det grunnmursplast (knottene innover ja:)) og 10cm isolasjon mot denne igjen.


Sier du at knotteplast ligger mot muren og isolasjon utpå knotteplasten? Det som skjer da er at du har luftespalte mellom bygget og isolasjonen som resulterer i at isolasjonen ikke får gjort jobben sin.


Har ikke kommet til enighet med entreprenør grunnet manglende vilje til å dokumentere jobben.



@stefanvh:
Drensrørene var tørre og fine  >:(  (for noe vann nådde aldri ned til dem), men pussen på lecaveggen bak grunnmursplasten var gått i oppløsning.  Jeg ville ikke akseptert løsningen du beskriver uten at det ligger isodren eller andre typer drenerede plater inn mot muren.


Skal i utgangspunktet ikke komme vann NED til drens i form av overflatevann. Overflatevannet skal ledes bort fra bygget på overflaten. Dersom dette ikke lar seg utføre kan man lede overflatevann ned i drens.
Signatur

   #8
 38,290     Lillestrøm kommune     0
@Linni:
Diskusjonen om grunnmursplast på innside/utside av isolasjon er en gjenganger her inne på BB.  Vi konstaterer at Byggforsk anbefaler at grunnmursplasten er på innsiden mot grunnmuren slik du ikke vil ha det.

Det kan eller komme vann i byggegrunnen også annet enn direkte fra overflaten, når pussen bak grunnmursplasten er gått i oppløsning (nederst på veggen) fordi vannet har trukket opp bak grunnmursplasten så er det et greit tegn på at dreneringen ikke har gjort jobben sin.  (Ja de hadde kuttet grunnmursplasten for høyt oppe så det ble værre av dette også, men hadde det vært en åpen drenerede kanal ned til drensrøret hadde sikker pussen vært ok i mitt tilfelle.)
   #9
 122     Troms     0

@Linni:
Diskusjonen om grunnmursplast på innside/utside av isolasjon er en gjenganger her inne på BB.  Vi konstaterer at Byggforsk anbefaler at grunnmursplasten er på innsiden mot grunnmuren slik du ikke vil ha det.


Under terreng må murte vegger behandles med vannavvisende slemming. Veggen kles med isolasjonsplater og grunnmursplater med knaster, [glow=red,2,300]eventuelt bare med drenerende isolasjonsplater med fiberduk[/glow]. Grunnmursplatene plasseres inn mot mur-/betongoverflaten. Se også Byggdetaljer 514.221. Veggen må være fri for sår, sprekker og riss
(Byggdetaljblad 523.111 Yttervegger mot terreng. Varmeisolering og tetting)

Jeg leser ut av denne skriften fra Byggforsk at man kan droppe plast til fordel for isolasjonsplater med riller og duk. De skriver også i et annet byggdetaljblad:

Montering av plater og tilbakefylling må skje nøyaktig og etter leverandørens anvisninger.
(Byggdetaljblad 514.221 Utvendig fuktsikring av bygninger). Glava f.eks beskriver ikke bruk av knatteplast.

Med XPS og diffusjonsåpen slemming er det ikke behov for knatteplast etter min mening. Selv har jeg gjort det på denne måten og fikk tørr og varm kjeller.

Men det er viktig å presisere at det finnes argumenter for å gjøre begge deler, men at jeg mener dette er den beste løsningen. Andre kan gjerne mene noe annet.

Føler fortsatt ikke at jeg har fått full forståelse av hvordan bygningen din ser ut, men håper du finner hjelp i noe av dette. Legger ved enda et bilde fra Byggforsk som viser noe av det jeg forsøkte å forklare tidligere. (Minimumsfall ut fra vegg 1:50).
Signatur