1 822    21    5  

Krise med nystøpt betonggulv !! Hjelp

 4     0
Har nettopp støpt betonggulv i en stor landbruksbyggning på 250 kvm. Hadde ansatt forskalingssnekker til å forskale og hjelpe til med støpingen da et betongfirma kom med pumpebil og fylte på. Forskalingssnekkeren retter ut betongen og sjekket at alt var Ok, og var den siste som reiste fra byggeplassen. Vi har ansatt folk til å gjøre dette for oss, siden vi ikke har greie på det selv. Vi hadde ikke kontrakt.
 
Problemet er nå at noen timer etter støpingen oppdaget vi at betongen fikk masse sprekker over hele flaten. Vi ringte da forskalingssnekkeren som sa vi bare måtte begynne å vanne fort som f... så vi gjorde det, men det var nok for sent (ca 4 timer etter ferdig støpt, da var det så tørt at vi kunne gå på det). Men vi vannet allikevel i mange timer både denne dagen og hele neste dag.
 
Gulvet er nå fullstendig fullt av sprekker som på vedlagte bildelink(lånt fra Google), og vi lurer på hvem som har ansvaret. Det skal stå dyr i dette bygget og vi har forstått at dette er svært uheldig med spesielt tiss og annen væske som trekker ned i sprekkene. Gulvet kan heller sannsynligvis ikke dekkes med noe siden det vil bli for glatt for dyrene. 
Betongformaet skylder på forskalingssnekkeren og han skylder på dem igjen. Visstnok burde det vært dekket ned plast eller påført noe membran rett etter støpingen...

Hva skal vi gjøre ?!? Kostet oss rundt 120 000 kr å gjøre dette,(inkl isopor under hele bygget, jern, litt rør m.m 

Bilde: https://goo.gl/images/njUhCr

   #1
 1 062     Jevnaker     0
Flytstøpe oppå? Det er vel ikke for glatt for dyrene?
Signatur
   #2
 5 424     0
I tråden du linker til for bilde er det nevnt at man bør vente et år før noe evt legges oppå, for å sikre at betongen er helt tørr - ellers vil det fortsette å sprekke. I den andre tråden er det nevnt epoxy, og jeg forstår at det ikke er et alternativ for deg pga for glatt, men vil tro prinsippet er overførbart?

Håper dere finner en god løsning og at ansvaret kan plasseres et sted selv om det ikke var skrevet kontrakt.
jaf
   #3
 4 428     tromsø     1
Det er ikke nødvendigvis forskalings snekker som har gjort feil. Det kan ha vært for mye vann i betongen. Har du kvittering fra blandeverk ? Når vannet forlater betongen minker volumet, og da sprekker det. Betongen bør være tørr som nugatti for å unngå sprekking. Mange leverer betongen som en våt suppe. Da er den lett å dra ut, men sprekker dessverre opp. Plast hindrer ikke opptørking, men utsetter det bare. Det kan sprekke opp til 12 måneder etter støping. Er det frost, så kan det tørke for fort. Store flater kan rutes opp, slik at sprekking kontrolleres.
  (trådstarter)
   #4
 4     0
Takk for svar. Hvilke konsekvenser kan det evnt ha dersom vi ikke gjør noe mer sprekkene og bare lar det være som det er ? Det har også flasset Av litt på toppen noen plasser..
jaf
   #5
 4 428     tromsø     0
Vanskelig å si uten bilder. Skaden vil gjerne utvikle seg mer de neste månedenne. Men så lenge det er plate på mark, så vil ikke gulvet falle ned. Eldre låver med kjeller , kan miste gulvet ned etter 50 år med armeringsjern som ruster. Med plate på mark, så kan lite skje. Kan du kle noe av gulvet med fliser ?
   #6
 1 463     Trondheim     1
Å ikke dekke til med plast og evt sprøyte med krympsperre først er litt risikosport. Antar alt ansvaret kan bli ditt uten kontrakt desverre.
Signatur
   #7
 35     0
Mener at murer/forsksllkngssnekker har ansvar for dette. Var det han eller dere som sto for betong leverangsen?
Han er jo den profesjonelle part, hvis betongen inneholdt for mye vann burde han passet på det og gitt beskjed om hva som følgene blir.
Men spørs jo hva avtale dere har.

gil
   #8
 69     0
Nei, i Bygdenorge er det ikke slik det fungerer. Når man engasjerer en forskalingssnekker, snekker, grunnarbeider, murer ol så har disse ikke byggmesteransvar. Vil man engasjere byggmester, evt murmester så gjør man det, og betaler for det!!

Dette blir nok en sak mellom Ts og betongleverandør om spesifikasjonen på betongen ved bestillingen.
   #9
 35     1
gil
Greit at det er "sånn det er" i bygdenorge. Jeg veit ikke alle fakta i saken da de ikke har blitt lagt fram her.
Men hvis du mener at fagfolk en betaler for å gjøre en jobb bare kan gå fra jobben uten ansvar for jobben de har gjort. Da kan en like godt leie inn ufaglærte.

Men i dette tilfelle er det vell byggherre som har leid inn en til å hjelpe seg litt og da er det jo byggherren som står med ansvaret.

Men i dette tilfellet burde fortsatt forskallingsnekkeren informert om for mye vann i betong og hvordan en burde gjøre etter støping.
   #10
 2 082     1
Vil du ha en totalentreprise med en entreprenør som er ansvarlig for alt, da er det det du må bestille, enten du bor på bygda eller i byen...