1 295    64    1  

Krypkjeller og etterisolering?

 1 264     0
Nå er tiden inne for å etterisolere mot krypkjeller, men har selvsagt noen spørsmål her før jeg setter i gang. Håper noen kan besvare et eller flere av problemstillingene jeg har.

1)

Etter å ha lest litt om temaet så blir det å gjøre dette fra undersiden, altså i krypkjelleren. Planen da er å dytte gammel isolasjon helt opp, montere 200mm ekstra isolasjon før en tar på asfaltplater. Om det er behov for det vil jeg fore ned bjelkene for å få plass til ønsket mengde med isolasjon. 

Vil dette være en ok løsning, vil det bli tett nok med asfaltplater eller bør jeg på med duk fremfor plater?

2)

I tillegg tenker jeg fylle bakken med pukk/lettklinker og plast mot grunnen for å hindre oppsig av fukt og radon.

Er dette en grei løsning? bør det eventuelt isoleres mot bakken og innsiden av grunnmuren og fjerne ventiler i grunnmuren eller lager jeg bare unødvendig arbeid med dette?

3)

Når jeg nå blir ferdig i krypkjelleren så må jeg avslutte med en luke for fremtidig tilgang til kjelleren. Planen her er at jeg må ha enkel tilkomst for montering av rør til fremtidig bad + det elektriske kan legges her uten å måtte åpne masse vegger oppe. 

Noen som har en fremgangsmåte på bygging og montering av en slik luke uten at den blir for dominerende i rommet over og samtidig ikke blir en luke det trekker kald luft opp igjennom?

Noen åpenlyse ting jeg bør ta med i vurderingen her som jeg ikke har nevnt?

HSt
   #1
 26 358     Lillestrøm kommune     0
Luke i kjellervegg, ute, lag en lysgrav ute med en lem over (evt gitterrist) som tas bort når du skal ned
  (trådstarter)
   #2
 1 264     0
Høres ut som ekstremt mye arbeid uten å leie inn verktøy til jobben. Må fjerne steinheller på forsiden, hva som er under der aner jeg ikke og frykter jeg kan møte på fjell her rimelig kjapt
HSt
   #3
 26 358     Lillestrøm kommune     0
Du ser høyden på kjellerveggen fra innsiden.
  (trådstarter)
   #4
 1 264     0
Det blir nok å lage en luke i gulvet. Utvendig har jeg i dag ca 20 cm med synlig grunnmur. Skal jeg grave meg ned her for å få til en inngang blir det langt mer arbeid enn jeg orker å begi meg ut på, for ikke å snakke om at budsjettet mitt sprenges ettertrykkelig.

Jeg ønsker i all hovedsak bare å etterisolere gulvet i den delen som har krypkjeller, og med tanke på at det har klart seg nå siden 70-tallet så håper jeg at å fylle på med pukk og plast i bunnen vil bidra til at dette holder seg i lang tid fremover. Det er ca 10cm tomrom mellom gulv og isolasjon. Dette gjør at det trekker kald luft opp igjennom gulvet og hele etasjen er utrivelig.

Tilkomst til krypkjelleren vil jo ytterst sjeldent bli brukt. Det er ikke noen luke her i dag, men jeg ønsker tilkomst for å kunne få lagt trekkrør her + rør når badet i underetasjen skal oppgraderes. På den måten kan jeg enklere skjule det elektriske og få på plass avløpsrør.

Så planen nå til uken er å pusse opp ene soverommet som er nede. Jeg vil da samtidig åpne gulvet så jeg får tilkomst til krypkjelleren og gjøre meg ferdig her før jeg tar resten av soverommet. Rommet vil bli benyttet som kombinert treningsrom/gjesterom.

Etter å ha lest i sintef sin bok om etterisolering så er planen som følger:

- Fjerne gammel vindsperre/plater på undersiden
- Dytte gammel isolasjon helt opp å fylle på med ekstra isolasjon
- På med vindsperre eller asfaltplater
- klemlekter

Alternativt kan jeg lage luken i entreen ved inngangsdøren. Her er det ikke mer enn 120x120 gulvflate

Spørsmål:

- Hvordan laget en luke i gulvet og samtidig får den best mulig skjult?
- Hva med isolasjon og vindsperre der luken skal være, noe jeg kan gjøre her?
TSt
   #5
 7 543     0
En må bare huske på at når en etterisolerer mot krypekjeller må en sjekke miljøet nøye etterpå. Det er fordi hvis det blir kaldere kan det f.eks. begynne å kondensere på kaldere overflater etc. Ville ikke hatt noen slik kjellerlem som TS gjerne vil ha. Gå for løsningen med lysgrav og utvendig luke. Som beskrevet legger en noe over denne hvis det ikke passer å ha den åpen.
  (trådstarter)
   #6
 1 264     0
Skulle gjerne hatt lysgrav og utvendig luke, men det lar seg ikke gjøre på nåværende tidspunkt. Ikke har jeg kunnskap om å lage dette til selv, og skal jeg leie inn noen til dette så ryker budsjettet for å lage bad på loftet. Et ekstra bad i en husholdning på 5 er høyere prioritert på nåværende tidspunkt.

Da har jeg fire alternativer:

1) Lage luke i gulvet

2) Få på plass trekkrør med en gang og tette igjen mot krypkjeller når jeg legger gulv. Altså tilbakeføre slik det er i dag men med mer isolasjon i gulvet. Blir ikke 100% med tanke på vindsperre og isolasjon der jeg må klatre ut, men da unngår jeg luke i gulvet. Velger jeg dette kan det lages lysgrav på et senere tidspunkt når badet nede skal oppgraderes, og da kan jeg samtidig ordne vindsperren.

3) Droppe hele etterisoleringen. Ikke ønskelig!

4)Lage inngang et annet sted. Vi hadde rørinspeksjon i borettslaget og da ble det pigget hull i kjellergulvet for å få tilkomst til rørene. Det skal etter planen støpes igjen nå innen kort tid, men kanskje det er mulig å utvide her å lage inngang til krypkjeller i grunnmuren, så lage en veggmontert luke på vaskerommet som jeg skal bygge her. Luken gir da tilgang til hullet i gulvet og videre mot åpningen i grunnmuren. Jeg lager altså en vegg i forkant slik at området hvor det er pigget i gulvet blir et "tomrom bak veggen.

Sikkert ikke noen god løsning det siste.

Utvider blått område, lager luke i rødt område

Krypkjeller og etterisolering? - hulligulv.jpg - ProphetSe7en
TSt
   #7
 7 543     0
Hvis det er dette det skal lages luke i må jo jobben være mye lettere og tryggere å lage dette i en vegg slik osm beskrevet.  En trenger jo mye mindre kunnskaper om dette enn i et støpt gulv.  Vi trodde jo det var bjelkelagsgulv du ville gå ned mellom to gulvbjelker.  I et slikt støpt dekke vet en jo  ikke hva slags bærende armering en risikerer å kutte.  

  (trådstarter)
   #8
 1 264     0
Luken er ønsket i gulvet mellom trebjelker. Bildet over er fra uinredet kjeller som skal bli til vaskerom, og ble kun lagt med for å se om det kan være et alternativ å lage luken der. Det er egentlig ikke noe jeg har vurdert, men siden det ble frarådet å lage luke i gulv så la jeg med bilde som en alternativ løsning.

Det blir uansett til at jeg legger nytt gulv og bygger meg ut når jeg er ferdig. Det er ikke mer enn 3-4 år til gulvet skal opp igjen på badet som ligger vegg i vegg, og da vil jeg også vurdere å lage luke i grunnmuren + lysgrav for en mer permanent tilkomst til kjelleren. Jeg kommer også til å få på plass temperatur og fuktmåler når jeg skal etterisolere nå for å følge med hvordan fuktighet og temperatur er under boligen de neste årene.
  (trådstarter)
   #9
 1 264     0
Kjapt spørsmål

Jeg Laget hull i gulvet i dag for å skikkelig oversikt over hva som venter meg. Jeg ser da at det er benyttet plast i gulvet mot krypkjeller.

Jeg har forstått det slik at en ikke ønsker plast i gulvet mot krypkjeller, men mulig jeg har missforstått helt her? At eventuell plast kommer på gunn og ikke i konstruksjonen?

Hva sier ekspertene her inne?
TSt
   #10
 7 543     0
Hvor er plasten din, håper den er på varme siden og ikke mot krypekjeller.