100    9    7  

Legge treplatting oppå betongkai - forankring/sikring ved høye bølger osv.

 7     0
Vi har et naust på en værhard plass som har egen betongkai. Nå når barna er større, bader vi mye mer herfra. Jeg bader annenhver dag og bruker fjorden som badekar. Til denne bruken er betongen veldig ru og ikke noe kjekt å være på. Derfor vil vi gjerne bygge en treplatting over. Hvordan får vi det til uten å ødelegge betongen under? Og kan vi forankre den på et vis, for å unngå at stormer, slik som i denne uken, bare skyller den på sjøen?

Legge treplatting oppå betongkai - forankring/sikring ved høye bølger osv. - IMG_20220114_141025.jpg - Sjalabais

   #1
 58     Randaberg     2
Ville boret ned syrefaste ekspansjosbolter i betongen og skrudd fast impregnerte 2x4 bjelker som ligger flatt med cc 60 cm. Skru fast vanlig terassebord oppå disse men gjerne med litt ekstra stor avstand mellom bordene. Forsenke mutterene til ekspansjonsboltene litt slik at terrasseborden går over de. Juster med biter av terassebord og evt grunnmurspapp for å få det slett.

Skal dette fjernes en gang så kan boltene sages flush med betongen og vil så og si ikke vises.
   #3
 5 266     Akershus     1
Enten det, eller gyse fast syrefast gjengestål. Sitter som f...

.Thag
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 7     0
Gysing har jeg aldri vært borti, kunne du forklart hvordan du hadde gått frem her?
   #5
 5 266     Akershus     1
Du borrer et hull, si 20mm, i betongen. I det hullet heller du ekspanderende mørtel, og trer ned et gjengestål, i dette tilfellet 18mm. Når dette er herdet, sitter som bare det.

I praksis ville jeg lagt ut ramma på terassen ferdig, og borret gjennom både treverk og betong der du måtte ønske. (En stor fordel med gjengestål er at de kommer i 1 meters lengder. Dermed kan du fint borre gjennom en hvilkensomhelst dimensjon på høykant uten å måtte tenke på lengden på bolten.) Gys fast gjengestålet, og når det er herdet bruker du skiver og muttere og skrur fast hele konstruksjonen.

Grunnen til at jeg ville gjort ferdig ramma, er fordi at da er den såpass tung at du kan jobbe med den uten at den forskyver seg; du må gjerne legge enda mer vekt på denne under festing. 


.Thag
Signatur
TSt
   #6
 10 999     1
Siden det er så vær utsatt så blir det kanskje ikke is, men is kan skure på trematerialer. På sørlandet må en ofte ha ishud på vertikale flater der det alltid fryser til.
   #7
 40     vestlandet     1
Biltema har ankermasse til slikt bruk. Treng berre ein vanleg fugepistol.

   #8
 577     1
En sånn brygge har jeg. Betongfundament og tredekke over. Det siste tredekket har stått siden 1987, gjennom mange stormer (og ja, den gamle forsvant i 1987).

Mitt råd er å ikke bruke syrefast. Syrefast er "sprøere" og mer utsatt for materialtretthet. Plutselig brekker det.

Bjelkene ligger opprinnelig på helt ordinære sinkbehandlede bjelkesko. Etter hvert som disse ruster av (10-15 år) så borer jeg ned nye stolpestøtter og skrur disse i bærebjelken. Vil du ha lav høyde, så kan du bruke gjengestål, som flere her har foreslått.
Hvis du har åpent hav, som vi har, så krever det ettersyn hvert år, og et par timer med boring hvert andre år.

Legge treplatting oppå betongkai - forankring/sikring ved høye bølger osv. - Skjermbilde 2022-01-14 kl. 18.23.20.png - Sjalabais