437
10
0
Liten ringmur på fjell
20
0
Hei!
Jeg skal i gang med å støpe opp en liten ringmur som skal bli større inngangsparti. Tegnet inn slik muren skal på gå bildet, ca. 3m fra innhugget og 320 bredt.
Hadde egentlig tenkt til å bruke ringsmurselementer, men som dere ser kom fjellet ganske tidlig opp i dagen. Hvordan ville dere løst dette?
Er det nå lettere med Leca?
Gangen skal for øvrig ha varme i gulv, så må støpe en plate oppi muren.
Jeg skal i gang med å støpe opp en liten ringmur som skal bli større inngangsparti. Tegnet inn slik muren skal på gå bildet, ca. 3m fra innhugget og 320 bredt.
Hadde egentlig tenkt til å bruke ringsmurselementer, men som dere ser kom fjellet ganske tidlig opp i dagen. Hvordan ville dere løst dette?
Er det nå lettere med Leca?
Gangen skal for øvrig ha varme i gulv, så må støpe en plate oppi muren.
Du kan lime på xps eller eps etter du har støpt eller legge det i forskalinga. Ved sistnevnte er det lurt å bruke isostag istedetfor standard malthus
Tenker da å forankre 2x4 lett i fjellet for å lage et skjellet til forskalingen med stående bord. Legger litt jordfuktig betong i bunnen først for å evt tette glipper mot fjell. Evt fugeskum. Forankrer 12mm kamstål i fjellet, kan sikkert også bøye og binde opp noen kamstål vannrett i forskalingen?
I og med at tomrommet innenfor blir pukket opp og isolert, kan jeg legge xps platene utvendig inn mot mur med Platon utenpå? Tenkte 50mm utvendig og 100+50mm i gulv inne.
Deretter skruer du et par 48x98 som står mellom planken på fjellet og planken i toppen. Da har du en fin forskalingskasse. Fyll singel langs bunnen. Du kan også pakke singel inn under planken som ligger på fjellet for å tette; det skal ikke mye til.
Så gjør du det samme for utsiden, men først ville jeg gyst fast kamstål i fjellet for vertikal armering. Bruk Hey-Di rapid eller tokomponent gysemasse på tube (dyrt, men effektivt!). Disse setter du ca. midt i muren. Jeg ville brukt horisontale kamstål i tillegg, men jeg vet ikke hvor mye du bør ha. Det er jo begrenset hvor mye trykk muren skal tåle siden den skal fylles inntil på begge sider, men du må uansett forsterke den. Kamstålene kan du binde på de vertikale. Husk minst 3cm betong på alle sider av alt stål.
Betongen kan du fint blande selv. Min oppskrift er 6 spader sand og 9 spader grus/singel 15-20mm på 1 sekk 20kg standard sement. Deles i 2 porsjoner, skjær sekken i to og ha halvparten i maskinen. Ca. 6 liter vann per maskin, men vær forsiktig - det kommer an på vanninnholdet i sanda. Du ønsker deg en litt seig betong. Den skal ikke klumpe seg i maskinen, men akkurat henge sammen slik at den ramler ned med solide "FUMMMPPPPHH". Det gir betong som er lett å få i forma, samtidig som den ikke flyter avgårde.
Jeg kan også anbefale å leie eller kjøpe en betongvibrator. Jeg har den rimeligste fra Jula, og det er et fantastisk verktøy! Null stress å få seig betong ned en meter i forskalingsblokker full av armering!
Du skal ikke overdrive vibreringen. Hold staven i bevegelse og kjør den opp og ned i forma. Vibrer heller i flere omganger enn alt på en gang. Følg med slik at forma ikke flytter på seg; det kan fort skje!
Når forma er fylt opp, pusser du lett over toppen og legger på plast. Et døgn etter river du forma. Knakk på platene for å løsne de, vær særlig varsom med toppen av muren slik at det ikke løsner store stykker. Slip av den skarpe kanten med en plank eller en flat stein; det skal veldig lite til. Så holder du muren fuktig i en ukes tid. Vann og legg på plast.
Da får du et fantastisk utgangspunkt for videre arbeid.
Ellers kan det være en god ide å ha fleksibel skjøt mellom eksisterende mur og den nye, og du må tenke litt på drenering slik at det ikke samler seg vann noe sted.
Et annet alternativ er å bruke forskalingsblokker, men det blir fort mye arbeid å støpe sålen. Jeg holder på med en støttemur for tiden der jeg har jobbet meg gradvis oppover fra laveste punkt. Det fungerer, det også. Du kan fint avslutte en omgang støp midt i en stein og så fortsette dagen derpå. Da blir det ikke så mye stress og du kan blande en sekk eller to per ettermiddag.
Ifht. drenering så skal jeg pigge ut en halvdyp grøft i fjellet på hele oversiden av huset her, i tillegg til at det ligger drensrør inn til husveggen langs høyre i bilde.
Hvordan får man til fleksibel skjøt mellom ny og gammel mur? For øvrig vil begge deler stå på fjell, så beveger ikke dette seg likt, evt lik null?
Jeg skal også begi meg ut på støttemur etter hvert. Spennende!
Til TS ville vi sørget for at fjellet har godt fall utover alle steder, det er fall på fjell mot mur som nesten alltid gir problemer. Men en bør grave opp inn mot eksietrende konstruksjon men det er kanskje rensket alt ved at fjellet i dag også går inn i denne. Men pusse alt og ha grunnmursplast utenpå for sikkerhets skyld. Husk at en aldri kommer til disse flatene noen gang i fremtidien.
Her er det støpt direkte på fjell. Det er benyttet vertikal armering Ø10mm (Ø12mm på det høyeste partiet) CC 25 cm (gyst fast med ekspanderende betong, stedvis tokomponent forankringsmasse) samt horisontal armering (kamstål Ø10, Ø12 i de to midterste skiftene som går hele veien rundt) i hvert skift.
På baksiden blir det dreneringsrør inntil mur, overfylt med singel 16-20mm (omtrent), deretter håndstables sprengstein før det hele avsluttes med jordduk og matjord de øverste 10cm. Jeg antar det blir ca. 15cm mur som "stikker opp".
I tillegg er det allerede en natursteinsmur på innsiden som har stått stabilt i et par år.
Vi har ikke tele i jorda her (bor på Vestlandet), så isolasjon er nok ikke nødvendig.
Etter mitt skjønn, og et par andre erfarne folk jeg har forhørt meg med, burde dette være mer enn godt nok. Det høyeste partiet er 2 meter fra hjørnet i muren, og er om lag 1 meter bredt før totalhøyden reduseres mot 1 meter i snitt. Ettersom det ikke blir fylt opp til toppen av muren (blokkene er 20cm, det vil som sagt bli om lag 15cm "oppstikk") snakker vi maksimal høyde på 140cm.
Er du uenig i at dette er godt nok? I såfall, hvorfor? Hva burde vært gjort annerledes?
Jeg spør genuint - jeg er lærevillig om det er noe jeg ikke har fått med meg.