5,052    6    0  

Nytt murhus i leca, valg av type puss / maling?

GW
 10     0
Skal bygge nytt hus i leca hvor jeg skal ha en pusset/malt overflate utvendig og delvis innvendig. Jeg er usikker på hva som er den beste og mest økonomiske overflatebehandlingen av murhus? Har blitt advart mot fiberpuss med farge (silikat), da denne lett kan bli skjoldete hvis det er temperaturforandringer når det utføres. I tillegg er det relativt kostbart. Alterntativet er å male med silikatmaling.
Er det noen som har kommentarer og/eller erfaringer rundt dette?

   #1
 323     0

Skal bygge nytt hus i leca hvor jeg skal ha en pusset/malt overflate utvendig og delvis innvendig. Jeg er usikker på hva som er den beste og mest økonomiske overflatebehandlingen av murhus? 


Så vidt jeg har forstått går Maxit bare "god for" fiberpusset overflate. Ikke billig. Dette var mye av grunnen for at vi gikk for sprøytebetong - denne er beinhard tvers igjennom og vi har bare lagt på et par lag med Rescon Murtett, men den kunne stått ubehandlet. Leca er porøs og mye mer utsatt for sår og skader. Tror neppe du vil/kan bare male den med silicat...
Signatur
   #2
 390     0
Fiberpuss er koster ca kr 6,50 pr kg, mens vanlig pussmørtel ligger på ca kr 2,50 pr kg. Fiberpuss legger man relativt tynt på, slik at forbruket pr m2 ligger på omtrent 10 kg pr m2 x 6,50 pr kg = kr 65,- pr m2. Vanlig pussmørtel har et forbruk ved 15mm lagtykkelse på ca 27 kg pr m2 x 2,50 pr kg = kr 67,50 pr m2. På fiberpuss kommer nett i tillegg, legg på ca kr 20,- pr m2 for dette. Altså blir Fiberpuss med nett rundt 20 kroner dyrere pr m2 grunnet nettet.
Men dette er før man begynner å regne timer. Fiberpuss er langt enklere å påføre. Og resultatet blir også bedre... Og på isoblokk har man ikke mye valg, vanlig pussmørtel sprekker opp på denne.
GW
  (trådstarter)
   #3
 10     0
Takk for svar...
Jeg skal bygge hele huset i isoblokk, men visste ikke og har ikke hørt at det er forskjell på puss på isoblokk kontra vanlige blokker.. Du skriver, Super Ted, at det lettere oppstår sprekker ved bruk av vanlig pussmørtel i isoblokk ?
På lang sikt er det kanskje økonomisk allikevel å legge litt ekstra penger i farget fiberpuss?
   #4
 390     0
Opphavet til bruk av fiberpuss var isoblokkens inntreden for en del år tilbake. Man opplevde da en del skader der pussen sprakk grunnet for stor bevegelse i underlaget. Løsningen på dette ble å bruke en fiberforsterket puss med innbakt armeringsnett og hjørneforsterkninger. Denne løsningen har siden blitt videreført til også vanlig blokk. I dag beskrives det fiberpuss på alle blokktypene, dette regnes som en sikrere løsning, mindre arbeidskrevende og mer økonomisk løsning totalt sett. Utfordringen, her som ellers, er å evne å se bort fra pris pr sekk eller pris pr kg. Man må se på pris pr m2 ferdig vegg, inkl alt, også arbeidskostnader. Man må også, noe som er vanskelig men viktig, ta hensyn til livstidskostnader ved valg av løsning.

Pussen skal overflatebehandles så jeg mener det er unødvendig med gjennomfarget puss. Fargen velger du på overflatebehandlingen, eks dekorpuss, silikatmaling, silikonemulusjonmaling m.v.
   #5
 997     0
Super ted, du virker som om du har endel greie på dette Wink Hvor vanskelig er det å pusse selv? Er dette noe man bør sette bort, eller er det greit å gjøre dette selv?
Signatur
   #6
 390     0
Det kommer an på, med litt øvelse så klarer man fint å pusse med en fiberpuss om man er av den nevenyttige typen. En vanlig pussmørtel synes jeg er svært lei å jobbe med, mens en fiberpuss er langt mer smidig og sitter godt på underlaget når man drar den på. Hvis man ikke har gjort det før så kan det være greit å starte på en plass som ikke vil synes så godt, eks under en altan eller lignende. Og så har man selvsagt den evige vurderingen, skal man heller jobbe ekstra med det man kan (don't quit your dayjob) slik at man får inn ekstra cash til å betale en murer, eller skal man bruke all sin dyrebare fritid på å pusse huset?