6,209    8    5  

Opparbeide parkering på plen

 5     3
Har en plen på ett fellesområde som jeg skal søke om å frigjøre den og opparbeide parkering. 

Er jord der nå under plenen. Første som slo meg var å grave vekk 10cm, legge fiberduk og fylle med subbus?

Noen tips?

   #1
 531     Sarpsborg     0
Tja, er jo fint med gress også, du kan jo vurdere å strø på stor singel i hjulsporene etterhvert som disse etableres...
   #2
 1,574     Trondheim     0
To ting:
1) Etablering av biloppstillingsplass som du tenker, er søknadspliktig. Prinsippet er at man skal etablere tilstrekkelig parkering på egen tomt. Kan hende enkleste er å få fellesområdet (sameiet?) til å akseptere ny p-plass som felles parkering? Erfaringsvis er sameier / velforeninger ofte skeptisk til privatisering av fellesarealer.
2) Løsning som skissert fungerer nok greit om man ser for seg grus som dekke. Om det er tenkt fast dekke og det blir biler stående der over lang tid, vil du fort oppdage søkk etter hjulspor. Har sågar sett de som har støpt forsterkninger / plater på strategiske plasser for å unngå nettopp dette. Pass videre på at løsmassen er tilstrekkelig pakket før du legger dekke.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 5     0
Min far jobber på teknisk etat, så det var ikke noe problem. Er regulert garasjer litt lengre borte på fellesomr. Var bare å sende en søknad, tek.etat sa de garantert ville godkjenne det, og det var bare å levere nabovarsel, så ble saken biff.

Grus er jo ganske løs masse, så jeg tror det blir som å tråkke i våt sement. Derfor jeg spør, og det som slo meg var subbus som blir komprimert godt.

Noen som har tips?
   #4
 38,260     Lillestrøm kommune     1
I Trondheim fylte vi grov pukk i bunn og finere singel oppå. Fordelen er at regnvann trekker litt unna. Er det telefarlige masser så får du telehiv av både denne og din løsning.
   #5
 4,452     Vestlandet     1
Hvis du lnsker å lage en privat parkering på område som er regulert fellesareal i plan, så er saken absolutt ikke biff.

Dersom området er regulert til boligformål, men fungerer som fellesområdet i dag, så er det nok lettere å få samtykke fra kommunen ja. Hva et eventuelt sameie vil si i en slik situasjon er helt situasjonsbetinget.
Signatur
   #6
 2,856     0
Grus er jo ganske løs masse, så jeg tror det blir som å tråkke i våt sement. Derfor jeg spør, og det som slo meg var subbus som blir komprimert godt.

Google-søkene mine på "subbus" tilsier at det kan være snakk om alt fra 0-8, 0-16, 0-22 eller 0-32, og det er (trommevirvel) nettopp samme fraksjoner som også kalles grus/veigrus... Så hva du mener med "grus" er jo et interessant spørsmål. Smile
   #7
 5,337     Tromsø     0
Subbus er knust stein, usortert. Inneholder steinmel. Derfor pakker den seg bedre enn singel som også er knust stein, men sortert/vasket, 'singel grain size'.

Grus er (eller skal være) et sediment naturen selv har sortert litt, typisk breelvavsetninger, hvor karakteristisk kornstørrelse er i grusfraksjonen, 2-20 mm. Inneholder også sand og leire. 4 % leire skal visstnok være ideelt i veigrus som bindemiddel og holde på fukt så den ikke støver. 10 % leire er derimot altfor mye, det er faktisk nok til at hele sedimentet defineres som leire etter enkelte geologiske definisjoner. Da er leire materialet som karakteriserer sedimentet, gjør det glatt og sleipt når det regner.

Har man et leirtak i nærheten som leverer god naturlig veigrus, vil jeg si det er førstevalget. Hvis ikke, er subbus et godt alternativ.
Signatur

   #8
 2,856     0
Ja, materiale til slitelag på vei/plasser bør inneholde null-fraksjon (sand/silt/steinmel), slik at det binder seg sammen. Stemmer antakelig at grus skal være (harpet/soldet) naturgrus, mens subbus er knust og sortert fjell, men er ikke helt overbevist om at alle følger den definisjonen.