487    8    0  

PCB i murpuss?

kip
 484     Vestfold     0
Jo mer man leser jo mer lurer man på, og bruken av "Borvibet" i murpuss er noe som er vanskelig å få taket på;

Noen som ha levd litt og vet hva som var "vanlig praksis" tilbake på 60 og 70-tallet?

Hvor ofte ble dette egentlig brukt i/på vanlige eneboliger?

De fleste boliger fra denne tiden har jo peis i stua og gjerne en parafinkamin i tillegg, hvor typisk både peisen og pipa er pusset mer mørtel - var det vanlig å bruke Borvibet i murpuss innendørs rundt/på peiser og parafinkaminer? 
F.eks. her, må jeg regne med denne peisen fra 1973 har PCB i seg?:
PCB i murpuss? -  - kip

Hadde det noen fordel i fht murpuss som ble utsatt for sterk varme? 

Og så er jo gjerne grunnmuren utendørs pusset også, var det vanlig å "spandere" Borvibet på denne murpussen? Hva og hvem avgjorde egentlig om man valgte å bruke Borvibet eller ikke?

Og, er det noen som helst måte man selv kan avgjøre/sannynsliggjøre om murpussen inneholder PCB/Borvibet eller ikke? Noen enkle "hjemmetester" man kan utføre?
Eventuelt noen firma/laboratorier som kan anbefales å bruke for privatpersoner for å få gjort noen tester?


   #1
 47     0
Fant du noe svar på dette?

Har hakket ned noe gammel puss over teglstein og det slo meg at det kunne være noe jeg ikke har vurdert, usikker på hvordan man kan gå frem...
kip
  (trådstarter)
   #2
 484     Vestfold     0
Fant du noe svar på dette?

Har hakket ned noe gammel puss over teglstein og det slo meg at det kunne være noe jeg ikke har vurdert, usikker på hvordan man kan gå frem...

Jeg har kommet i kontakt med et par firma som kan utføre testing av materialet om man sender inn noen titalls gram til deres laboratorium.
Prismessig ligger dette på 1000-1500kr inkl frakt.
Disse var behjelpelige med å tilby testing eller å videreformidle test til underleverandør (noen større laboratorier utfører bare for firmaer):
http://www.vestfoldlab.no/
http://labtjenester.no/
Jeg er faktisk igang selv nå med å forsiktig skrape av noen gram for innsendelse, men har ikke blitt ferdig til å sende inn ennå.
Det optimale hadde jo imidlertid vært om noen kunne kommet med noen "tommelfingertips" når det gjelder å vite/finne ut hvor det med sannsynlighet er brukt og ikke. Et stoff som skiftet farge ved reaksjon med PCB slik som ved bly-påvisning eller liknende. Eller om Borvibeten vil hindre at pussen trekker vann (aner ikke jeg altså), eller noen slik simpel "grovtest".
   #3
 4,638     Sørlandet     0
Har revet vannvittig mye tegl fra 50-tallet fren til idag profesjonelt og er ansatt i ett mellomstort murerfirma. PCB er ett ikke tema i murverk. Men det ble brukt en del borvibet / heydi KZ mm i blandingene. På fulle  blandemaskiner så kanskje en kopp? Blandet det inn fordi mørtelen ble litt smidigere å jobbe med.

Hadde ikke vært bekymret da det er så små mengder og hadde dette vært ett tema så er jeg ganske sikre på at det hadde vært krav on tiltak ved rivning. (Selv om det ikke akkurat er asbest). Vi bruker ei tynn støvmaske:D

Vi får heller ikke pålegg om p levere dette som spesialavfall. Slik som f.eks vinduer pga innhold av pcb. 

(Har ingen litteratur eller fagkunnskap å støtte meg på her)

kip
  (trådstarter)
   #4
 484     Vestfold     0
zippy Takk for informativt innlegg!

Heydi KZ nevner du, men den har vel aldri innehold PCB såvidt jeg har fått med meg- eller har jeg misforstått?
Det som for meg virker å være blant de mest gjennomarbeidede dokumentene på dette er en rapport fra Byggenæringens Landsforening NBL i 2009, hvor dette er oppgitt (utklipp fra s.20):
PCB i murpuss? - fd0fb93f0b0d4d208c4e68355f8b3603.png - kip


Av en eller annen grunn operere man allikevel med 1975 som "grense" for å være overvåken:
PCB i murpuss? - 555ac0d61c4740ce95198c7d2978c4ee.png - kip


Noe jeg ikke helt har skjønt her er hvorfor man ikke skriver 1960-1972;
Var butikklagerne og/eller holdbarheten på produktet så enorm at man antar det tok 3 år før det sist produserte var brukt opp av de profesjonelle murerfirmaene? Eller rakk en kanne med produktet så langt at man som murer ikke kjøpte inn noe nytt oftere enn 2-3 år mellom hver gang?

Noen som kjenner til om utfasingen av PCB i Borvibet (som jo ble produsert videre under samme merkevarenavn) var noe murere/bransjen fanget opp og var oppmerksomme på i 1972? Hamstret man før utfasingen?

(Dette burde selvsagt BNL svart på, men det gjør de ikke... så om noen har forslag til svar på dette er det svært interessant.)


I tillegg, når man leser igjennom opplistingen av hvor dette var mye brukt får man inntrykk av at det var på gulv og utvendig fasade man gjerne brukte det. Eller er det slik at jeg misforstår punkt 2 (puss på fasade), og at det faktisk var vanlig å bruke dette også på pusset pipe og peis innvendig?



Link for de interesserte: https://www.byggemiljo.no/wp-content/uploads/2014/10/2000_PCB-veileder_revidert_2009.pdf
   #5
 4,638     Sørlandet     0
Stemmer vel at heydi kz omtrent erstattet borvibet. Begge deler ble også brukt som primer men her var det mange alternativer.

Ble brukt overalt men er små doser og der det er noe mengder(men fortsatt lite) er som primer/heftgrunn. Husk at en liter rakk til maaange kvm.


Hvorfor spør du?
kip
  (trådstarter)
   #6
 484     Vestfold     0
Litt fordi jeg ønsker å ta best mulige forholdsregler ved arbeid på og i huset jeg selv eier, men også av ren personlig og faglig interesse for disse tingene. For å imidlertid unngå å måtte på med HazMat-drakt, teipe rommet og danne undertrykk med HEPA-utblåsning og lage skiftekorridor for hver eneste oppgave man skal til med, er det derfor fornuftig å vite litt om hva man skal håndtere etter min mening.

Jeg har vel inntrykk av at de ulike "leirene" (håndtverkere, boligeiere, Miljødirektoratet, produsenter og tidligere forhandlere, forskere, renovasjonsselskaper, helsepersonell, saneringsingeniører) har veldig ulike oppfatninger av risikoen ved det meste som gjelder slikt som dette. Og så er det jo en vesensforskjell eksponeringsmessig på å "bo i" et hus med det ene eller andre sammenlignet med å bearbeide/rive de samme tingene.

Det er også ekstremt mangelfull forsking på dette, antakelig fordi Norge var et av få land hvor man brukte PCB i murpuss. Først i 2001 begynte man i det hele tatt tenke på dette virker det til;
https://www.dagbladet.no/nyheter/pcb-alarm-i-norske-bygarder/65699360


Det er forøvrig slik at jeg stadig lærer om ting som forsterker inntrykket mitt om at noen tema har fått alt for lite oppmerksomhet her i landet enn hva burde vært tilfelle;

Det er meg bekjent ganske få som er klar over at man også i Norge, ikke kun i andre land hvor oppmerksomheten er en helt annen, brukte bly som sikkativ i så godt som all oljemaling (ute og inne) inntil midten av 90-tallet inntil det ble skiftet til Zirkonium og andre alternativer. Og at kun de hvite og røde pigmentene er forbudt, ikke de gule (PbCrO[sub]4[/sub]) som er benyttet i f.eks. veimerking i alle år samt noen lakktyper på kjøretøy.

At CCA-impregnert virke aldri skal vaskes med basiske vaskemidler (f.eks. kraftvask) for å unngå dannelse av heksavalent krom fra trivalent krom er det også få som har fanget opp, inkludert fagfolk,  selv om dette er allmennkunnskap over dammen:
https://cdn2.hubspot.net/hub/75190/file-17419606-pdf/docs/interagency_guide_-_cca-pressure_treated_wood-june-2011.pdf


Men dette var interessant; når du nevner at Heydi KZ erstattet Borvibet, mener du i 1972, 1975 eller da Borvibet ble faset ut som merkevare i 1996? Kjente folk til PCB i det hele tatt på 70-tallet eller ble utfasingen fra Borvibetoppskriften gjort uten at noen "merket" det?
   #7
 4,638     Sørlandet     0
Er så mye annet graps i sement... skal man tenke veldig sånn kan man ikke gjøre stort i heimen. Jeg jobber med betong og støv daglig og har nok litt nedsatt lungefunksjon pga det men herfra til jernlungen er lang.

Ser det faglige interessen aspektet men der kan jeg ikke bidra stort.

Men du hjør ikke noe feil ved å dra på deg ei støvmaske og sette noe plast så ikke du støver ned heile huset.

Nei vet det kun fordi jeg jobbet ett sted som solgte murprodukter og spørsmålene kom om vi hadde borvibet og så solgte vi dem kz i stedet.

kip
  (trådstarter)
   #8
 484     Vestfold     0
Ja, det er forsåvidt et poeng. Mulig jeg har et litt forsterket fokus på denne ene tilsetningen i dette tilfellet, ble vel regulert inn på krominnhold også i betong/sement utover 90-tallet, og sikkert annet innhold som jeg ikke kjenner, så tiltak bør man vel bruke uansett.

Noen ganger tenker jeg også at om det er ekstra risikable stoffer så kan det være verdt å vurdere en ekstra gang om man faktisk "må" rive, eller om man kan få til en løsning ved å bygge inn eller beholde men "fornye" isteden.

Takk for interessant info forøvrig