195    13    0  

Pigge kjellergulv - "Kantforsterket" plate

 38     0
Hei,

skal til å få isolert litt i kjellergulv på hus fra 1964.

Grunnen er "kantforsterket" plate, med variabel tykkelse men la oss si ca 7cm. Finnes ingen armering "what-so-ever", så kantforsterkingen er litt misvisende, men står nå så i byggepapiret vi fant.
Vegger står oppå plata, og er murt betongstein. Usikker på mengde armering, men yttervegger virker å være dobbel stein. Ingen setningsskader.

Plata er som sakt ikke eksisterende isolasjon og ei armering, så skal gå greit å få slått i stykker.
Under er det et godt lag med stein/grus/sand før vi kommer ned på knallhard blåleire. 

Helt ny drenering rundt huset, som ligger like under dagens plate, og ingen tegn til fukt i kjeller. 
Tanken var å slå opp gulv, legge ned 10cm med Isodren eller annen isolasjon, og støpe nytt golv som er armert.
Etterpå legge fuktsperre, og XPS-sporplater for vannbåren varme like under Laminat.
Vi har 220 takhøyde i dag, og trenger for så vidt ikke mer, men vil beholde den høyden vi har.  

Utfordring er hvordan gjøre inn mot yttervegger/bærevegg?
Under plata er det steinfylling.. god miks av elvestein i alle størrelser, en del større stein på toppen som går delvis under grunnmur.  Plata er støpt på formatet: Fyll stein utover tomta, spikre opp en karm og hell betong utover. 

Bør vi grave ut grunnmur og understøpe skikkelig fundamentering, eller finnes det andre metoder for å få bort stein innenfor grunnmursvegger slik at vi får plass til isolasjon under ny betongplate?
jaf
   #1
 5 707     tromsø     0
Ville gravet punkter under mur for hver 2-3 meter og lagt inn en blanding av sement og elvestein. Støpt firkanter på 40 x 50 x 50cm. Så ville jeg senket gulv 40-50cm. Lagt duk ,singel og støpt 15cm ?med betong pumpe. Da renner betongen fint ut overalt. (bruk gjerne vibrator)  Isolasjon ville jeg lagt over betong :https://www.glava.no/losninger/overgulv-direkte-pa-polystyren
   #2
 2 887     Sørlandet     0
Om ikke du skal grave noe så pleier det å gå helt fint å meisle opp det som er. Da fjerner du ingenting under dagens grunnmur. Har den stått siden 1964 står den nok litt til;)

Skal du senke nå du også senke drenering ute. Og grave inne, understøpe etc. flere tråder om det her inne
  (trådstarter)
   #3
 38     0
Vi skal i utgangspunktet ikke senke gulvet med mer enn maks 5cm. Også legge 20mm sporplater til vbv også laminat på topp. Grunnen til å ikke senke mer er for at dreneringsrørtopp ligger 10cm under dagens golv. Så tenker vi må ha betongsålen øverst og tørr.

Jaf: tenker du da med å tømme inn betong at en får en slags understøp av ny grunnmur?

Drenering som er flett ny ønsker vi ikke å grave opp på nytt, så arbeid blir helst kjørt fra innsiden av huset.
Siste redigering: 20. juni 2022 19:18:47 av bug11
jaf
   #4
 5 707     tromsø     0
Ja, en tømmer inn betong med betongpumpe. Fyller på slik at den nye betongen for eksempel kommer 1 tomme over underkant gammel fundament. Bruker gjerne vibrator. Selve støpingen er gjort på 1-3 timer. Elsker betongpumper, blir avhengig etter å ha brukt det. En erstatter ikke grunnmur. Som zippy skriver, en kan gjøre mye med en gammel mur.
TSt
   #5
 11 879     0
Hvis plate er armert og vegger står oppå så kan en risikere setninger når veggene bare blir stående oppå det som er under veggene i dag. En må bare i allefall ha tenkt på den problemstillingen hvis grunnforholdene er dårlige. Det er fordi dagens plate hvis den ikke brekker kan "flyte" oppå litt dårlige masser.
jaf
   #6
 5 707     tromsø     0
Hvis en støper med pumpe, så kan en grave litt under plate med jevne avstander. Slik at betong renner inn under gammel plate. Plukke bort litt store og små steiner. Gjerne vibrer litt, når en støper. Så renner betongen som vann under gammel plate, ved ytterkanter.
  (trådstarter)
   #7
 38     0
Tusen takk for tilbakemelding,

hvis vi skal støpe litt innunder eksisterende grunnmur, og legge inn 10cmmed isodren/xps, hvordan løser en dette med kuldebro?
Legger en isolasjon ned nesten bort til grunnmur, slik at det blir en 5-10cm glipe som betong kan renne ned under gammel mur?

Ny støp skal være samme høyde som nåværende, grunnet eksisterende drenering som ikke skal senkes.

  (trådstarter)
   #9
 38     0
Isolerer utvendig og over gulv etter gulv er ferdigstøpt. Slik at det bare blir betong der det er trykk krefter. :https://www.glava.no/losninger/overgulv-direkte-pa-polystyrenHei,

vi kan ikke isolere med 100mm++ over betongplaten grunnet høyde på dreneringen og den blir som den er.
Vi får inn 2cm xps sporplate for vbv-rør mellom laminat og betongplate og that is it.

Det er lagt utvendig isolasjon på vegger i forbindelse med drenering, så det skal være OK.

Jeg forstår ikke helt hvordan du tenker her jaf , for jeg leser svarene dine som en helt annen løsning enn å være innenfor rammene jeg spesifiserte:

-Ny betongplate skal være samme høyde som nåværende grunnet høyde på drenering.
- Platen som eksisterer er ikke armert, og ligger oppå steinfylling, som gjør at jeg er litt nervøs for å grave helt inntil grunnmurvegg.
-Isolasjon 50mm - 100mm må ligge under betongplaten, og på sett og vis da under topphøyde på drenering. Isolasjonen kan stå i vann, ikke sett noe til fukt her på de punkter vi har åpnet i gulvet, men det kan skje.

   #10
 2 887     Sørlandet     0
Hadde meislet opp og lagt inn så mye isolasjon som det er plass til.

Topp plate 3cm høyere enn bunn grunnmur. Jeg hadde regnet med grunnmur står fint uten å gjøre noe. Jeg er heller ikke redd for å grave litt labgs grunnmur så lenge man ikke kødder møe under. Det blir en vurderingssak som må tas på plassen.