#11
 204     Oslo - Landsdekkende     0
Så vidt jeg kan se er det dobbelt mur ja. Store granittblokker utvendig, og "vanlig" murstein inne. Om det er mellomrom mellm indre og ytre mur vet jeg ikke, dette har ikke blitt undersøkt. Men jeg tror jeg forstår hva du sier: om det er luft imellom så kan grunnvann nedenfor dampe opp og kondensere ved min leilighet?

Ut ifra det jeg har lest om elektronisk drenering så vil vannet trekkes i retning av den positive anoden. Slik jeg ser det må i såfall den plasseres under gulvet for at kapillærkreftene her skal kunne motvirkes? Å sette noen spyd i bakken utenfor vil vel bare trekke vannet mot granitten - og der blir det værende?


Aller først; det er feil å sammenligne drenering og elektroosmose. Det er utviklet for hvert sitt problem.

Drenering leder bort vann, Pulserende elektroosmose reverserer kapillæreffekt / fuktopptrekk.

Har du fukt i mur som skyldes kapillæropptrekk er det ikke gitt at ny drenering stopper dette Dette er ikke noe vi påstår ute av luften. Vi har mye dokumentasjon på dette på hjemmesiden vår.

Pulserende elektroosmose snur fuktopptrekket og vil aktivt tørke opp muren. Mao et aktivt murtørker system.

Tidigere slo vi ned et eller flere jordspyd for å få virkning. Dette sluttet vi helt med når vi introduserte det digitalstyrte systemet. Nå benyttes husets jord. Unntak finnes hvor husets jord ikke "holder" mål.

De som kaller elektroosmose  "elektrisk drenering"  / alternativ drenering el.l. er ikke helt innafor.

Vedr kondens høyere opp, der traff du spikeren midt på hodet.
Signatur

  (trådstarter)
   #12
 31     0
Her er det som nevnt tidligere i tråden umulig å drenere. Det ville forårsaket setningsskader på både vår gård og nabogården, så det er uansett ikke aktuelt.

Jeg vet ikke om kappilærsug er hele historien her heller, for det er mye fuktigere over bakken enn under. Min teori er at fukten nedenfra suges opp hit pga at det er det kaldeste punktet på bygningen (ytterst i hjørnet, ligger et sted det bare er sol en time i døynet og i tillegg bak en busk - så området får aldri sol). Men det kan som du sier også være grunnvann eller annen fukt i bygningen som fordamper og kondenserer på dette punktet.

I sommer hadde jeg i to måneder over 40 grader i rommet og overdimmensjonert luftavfukter stående på 0%. Jeg bar ut nesten 10L vann om dagen fra et rom på under 10 kvadrat. Så godt som null nedbør, likevel tørket det ikke i det hele tatt. Resten av veggen ble målbart tørrere (jeg har måler), men "kjerneområdet" i hjørnet av rommet var akkurat like vått. Ser ut til å være koblet til en utømmelig fuktkilde - det er derfor jeg tenker grunnvann...
   #13
 204     Oslo - Landsdekkende     0
Høres ut som erfaringen vi hadde med kondens mellom inner - og yttervegg.Første tanke er kondens mellom.

Få noen til på se på dagens veggkonstruksjon. Kanskje løsningen ikke er så heavy likevel.
Signatur
  (trådstarter)
   #14
 31     0
Kan du anbefale et firma til å se på veggkonstruksjonen?

Vi har hatt eksperter fra både Obos og Mycoteam men begge firmaer har så langt bare skutt i blinde. Vi har så langt brukt 6 år og sikkert 300.000kr (jeg vet ikke beløpet, borettslaget betaler) på å utføre tiltak som ikke har hatt noen funksjon - sier litt om hvor mye kompetanse disse "ekspertene" egentlig sitter på...

Og tusen takk for hjelpen, settes veldig pris på! Smile
   #15
 204     Oslo - Landsdekkende     0
Vi fikk borret opp noen hull i den innerste muren i flere høyder og målte fuktnivå i mellomrom.

Kapillæropptrekk vises normalt ved saltutsalg / maling som flasser/bobler / murpuss løsner, starter normalt nede ved gulvet og går oppover.

Hos vår kunde ble det resultatet meget bra etter at vi monterte EPS-systemet. Men så dukket det opp saltutsalg / maling flasset høyt på veggen og ikke noe nede.

Etterhvert fikk vi borret opp hull oppe og nede på veggen og det var meget høy luftfuktighet mellom murene, Husker jeg riktig lå det opp mot 90%RF.

DA fikk vi vite at dette hadde de hatt problemer med dette før og satt inn ventilasjon/utlufting/vifter mellom veggene. Disse hadde stoppet. Da kom problemet tilbake. Dette ble fikset opp i og fuktproblemet forsvant.


Hvis både OBOS og Mycoteam har vårt der så må det vel være noen rapporter tilgjengelig?
Er det fastslått er kan det konkluderes med at det er kapillæropptrekk?

Kapillæropptrekk i murhus, vi har vært med på at det har blitt smørt på fuktstoppende middel i kjeller med det resultat at fukten vandret høyere opp. Kunden vår fikk ikke opp temperaturen i stua om vinteren.

Kjellerveggene ble skrapet for tettende middel, vi monterte EPS-system og "the family live happily ever after".

Lykke til.
Signatur
  (trådstarter)
   #16
 31     0
Joda, jeg har sett alle rapportene.

Først kom en takstmann fra forsikringsselskapet mitt inn. Han konkluderte med at fukten i veggen kom fra en tidligere lekkasje i takrenne. Byggtørker sto i rommet i 3-4 mnd før alt ble pusset opp, nytt gulv etc. Det tok under 3mnd før malingen boblet igjen.

Deretter ble mycoteam tilkalt. De begynte med å peke på skader på mørtel utvendig - dette ble fikset. Deretter at taket i overføringen mellom nabogården og vår ikke var helt tett - dette ble fikset. Så at takrenner ikke var tette og at noe ekstra regnvann traff veggen - det ble fikset. Deretter ble vi instruert om å grave rundt for å se om leirmasser etc utenfor grunnmuren fører vann inn i grunnmuren. Han nevnte også evt å sette inn en kapillærsperre, men jeg tror ikke det står noe om dette i rapporten.

På dette tidspunktet ble styret i borettslaget byttet ut, og det nye styret engasjerte OBOS Projekt til å se på saken, siden mycoteam har pekt oss i feil retning så mange ganger. Ingen av de anbefalte tiltakene hadde hatt noen effekt så langt.

"Eksperten" til OBOS virket enda mer hjelpeløs. Hans mening var at vi måtte installere ventilasjon på badene, og at luftespaltene på rommet med problemet må åpnes. Jeg fortalte på nytt at det står en luftavfukter og tørker luften til 0%, det har det gjort i 2 år uten at veggen tørker, men han forstod ikke konseptet. "det er alt for tett her, det må borres hull i døra". Jeg klarte likevel å få overtalt dem til å grave for å sjekke etter leirmasser, som mycoteam hadde anbefalt. De fant ingen problemer i bakken utenfor. Ventilasjonsfirma ble kontaktet - de så på bygningen og konstanterte at bygningen ikke har behov for ventilasjon, og at problemet vi har ikke er relatert til dette. Deretter ble vi bedt om å tette skjøten på veggen mellom vår gård og gården ved siden av. Jeg ser ikke poenget, det regner ikke inn der. Det vil bare bli mer tett og mindre mulighet for at veggen kan tørke utover, men whatever. Firmaet de engasjerte har ikke dukket opp på et år, og tar ikke telefonen. Samtidig ble vi bedt installere avfuktingsanlegg i kjelleren. Dette kostet 150.000kr og har heller ikke hatt effekt. Det tar riktig nok hele kjelleren (som egentlig ikke var spesielt fuktig bortsett fra et par steder), ikke bare problemområdet, men likevel problemet står utløst. Neste forslag fra OBOS er at vi river av all murpuss på utsiden av fasaden og legger på ny. Murpussen er i helt fin stand, av samme kvalitet som resten av gården og det er ingen tegn på at det har vært behandlet feil på noen måte.

Både jeg og styret er veldig misfornøyd med Obos Prosjekt, og det verste er kanskje at de har tatt betalt ca 100.000kr for veiledingen som så langt hovedsaklig har vært vill-ledning (de har riktignok vill-ledet ifm fukt to andre steder i gården også, samtidig, men minst halvparten er direkte ifm mitt problem).

Rapporten fra OBOS var direkte copy-paste fra et eller annet tidligere prosjekt. Stapp fullt av faktafeil, sitater fra meg om tingenes tilstand som jeg aldri har sagt, og det står ingen ting om planer for utbedring som man ikke kunne lest seg til i VG, om man finner en artikkel om hvoran man bekjemper fukt. Dette ble det klaget på, hvorpå alle punktene som var feil ble rettet opp - og rapporten også som føllge ble enda dyrere. nesten 10.000kr. Så da fikk vi rettet opp alle faktafeilene så det kan se ut som om rapporten er skrevet om riktig gård, men den er fortsatt like verdiløs, for rådene er helt generelle, og fokuserer ikke på vårt problem.

Alle vi har hatt inne så langt har bare gjettet på hva problemet er, og kastet forslag ut i luften. Jeg har vært tilstede på samtlige befaringer, og ingen har nevnt muligheten for at grunnvann fordamper inni muren og kondenserer på min vegg.

Jeg tror dette kommer nedenfra, og synes det er latterlig å rive fasaden og bygge ny når det er så mye fukt i rommet under, og ingen fuktproblemer oppover i etajsene. Men dette er rett og slett en kamp for å få riktige tiltak gjort, for de "ekspertene" som er leid inn (særlig Obos sin) har både stor mangel på logisk forståelse og mangel på kunnskap, men likevel større innflytelse enn meg selv.

Om noen kunne gjort noen målinger og stilt en diagnose her isteden for å bare skyte i blinde, da hadde jeg blitt veldig fornøyd.

Videre for å svare på noe av det andre du skriver: Jeg er også skeptisk til midler man smører på veggen nettop av den grunnen du sier. Jeg er redd for at de vil tette muren i kjelleren så den ikke slipper fukt ut i rommet, men likevel transporterer fukt oppover. Injeksjons-produkter er i følge SINTEF bare 20-40% effektivt, så det som da gjenstår er enten å felle inn plater i rutfritt stål, nederst i veggen eller installere elektro-osmose - gitt at problemet er kapillært. Evt ventilere grunnmuren om dette er kondens.

Jeg trenger altså et firma som kan sjekke konstruksjonen - de som spesialiserer seg på veiledning ifm fuktproblemer har ikke peiling. Kan dere dette? Kjenner du til noen som kan??
   #17
 204     Oslo - Landsdekkende     0
Du skriver:
Deretter ble vi bedt om å tette skjøten på veggen mellom vår gård og gården ved siden av. Jeg ser ikke poenget, det regner ikke inn der. Det vil bare bli mer tett og mindre mulighet for at veggen kan tørke utover, men whatever. Firmaet de engasjerte har ikke dukket opp på et år, og tar ikke telefonen.

Er det stor avstand mellom veggen deres og nabogården?

Vi har kun erfaring med denne ene gården som vi nevnte. I mellomrom mellom veggene dannet det seg kondens og det var ingen eller dårlig lufting mellom disse. Åpning + fungerende vifte løste problemet.
Signatur

  (trådstarter)
   #18
 31     0
Det er ca 2cm glippe mellom bygningene, i hele bygningens høyde, men denne "skjøten" er ca 2 meter bortenfor der fukten begynner, og under tak, så jeg ser ikke helt at det er relevant. uansett tror jeg det er negativt å tette igjen. Dette er et sted der det sannsynligvis går mer fukt ut enn inn.


Det er allerede en luftavfukter som blåser varm tørr luft inn i rommet i kjelleren. Høres egentlig ut som at alt som skal til her er å lage et hull i innerveggen og forlenge røret så deler av tørrluften føres inn i veggen. Hvis det er luft imellom vel å merke.
   #19
 204     Oslo - Landsdekkende     0


Husk at luft inn i mellomrom mellom veggen også må ut et eller annet sted.
Signatur
  (trådstarter)
   #20
 31     0
sant, men jeg skulle mene at en gammel gård som dette (1890) har nok av steder der luft kommer ut naturlig? Jeg vil tro at det holder å føre luft inn, så slipper luften ut seg selv. Men hvis dette betyr inn i leilighetene til folk må man nok også lede våtluften ut aktivt, ja Tongue