298    19    0  

Pukk eller singel, og hvilken størrelse? Under senket kjellergulv (XPS Over)

 7     0
Jeg har pigget og gravd ut kjelleren, nå skal jeg ha inn drenerende masser før jeg legger XPS over. 

Skal jeg har pukk eller singel? Hvilken størrelse er best for å gjøre planering og legging av XPS lettest? 

Jeg fikk forsøkt meg på 16mm singel da jeg støpte opp en støtte vegg i kjelleren, men ga opp å få dette plant. Xps platene knakk når jeg gikk på dem, så jeg støpe en såle først, men det er uaktuelt på resten av gulvet.

Kanskje noen kan gi meg fremgangsmåten, jeg har kun plass til 5 cm masser.


HSt
   #1
 22 671     Sørum     0
Vi har en korning 4-16 variant fra pukkverket hos oss jeg satte en strek på en målepunkt på hytta. Der brukte jeg foamglas under ringmuren og den krever betydelig bedre planhet enn med XPS. Men litt jobb er det å få det plant. Komprimeres før kontroll.
TDJ
   #2
 836     Viken     0
Brukte pukk i fraksjon 11-16 som underlag/avretting i kjeller. Laser-nivellerte og pakket med komprimator ("hoppetusse"). (4-16 fraksjon som nevnt over vi gi enda litt mer stabilt underlag og lettere å planere, tror jeg).  Ingen problemer hos oss med 10 cm XPS (250) oppå der. Høydeavvik på noen få millimeter. Tror ikke singel og pukk er det samme, forskjellig bruksområder. Sjekk denne linken:   https://www.sand-as.no/?gclid=EAIaIQobChMIwMiMq4G15QIVhYKyCh108QiFEAAYASAAEgK1ovD_BwE
Signatur
jaf
   #3
 4 514     tromsø     0
Egentlig klarer du deg uten singel, hvis kjeller har god drenering utvendig. Ligger kjeller slik til at du kan lage dype grøfter ut av kjeller med singel i ? Poenget er å få så mye isopor og takhøyde som mulig. Noen bilder hjelper . Gjerne av hus utvendig.
HSt
   #4
 22 671     Sørum     0
Jeg liker 4-16 e.l rundt rør, det ligger mye bedre ellers la jeg fiberduk over løs leca og rettet av med 4-16 på deler av hytteprosjektet for å spare transport vekt.

Når underlaget var noen mm for lavt (laser mot målepinnen) så dryssset jeg på litt til og komprimerte så krøp den opp på riktig nivå.
   #5
 79     0
Brukte 8-16 selv i kjeller, var greit å få flatt med hoppetusse.

Ellers blir jo alltids leca nevnt som et alternativ, men det kan være vanskelig å jobbe med.
ITW
   #6
 296     H-Fest     0
Bruker alltid singel 8-16 til fin avretting, om du kun har 5cm passer det veldig bra.
Er greit å ha litt drenerende masser slik som singel under for å føre fukt fra bakken og slikt unna så kjør på med det Smile

Kjør gjerne over med en liten hoppetusse, men ikke nødvendig på 10cm.
HSt
   #7
 22 671     Sørum     0
Jeg brukte en tung 1.5m lang stokk med en kloss på tvers i enden til å komprimere mine få m2 på hytta. Uten å pakke singelen er det mye vanskeligere å se at du kommer ut i vater. Så en eller annen form for komprimering er lurt også på tynne lag.

   #9
 12     Bergen     0
Man kunne jo prøv å bruke noe som er mindre sprøtt enn XPS også da. Overrasket over at ingen har nevnt det, men EPS 100/80 går helt fint, og til halve prisen.

XPS bruker man bare der det er behov for relativt stor trykkfasthet (fundament ol). EPS har heller ikke noe vannopptak å snakke om, så det er ikke et godt argument for å velge XPS.
HSt
   #10
 22 671     Sørum     0
EPS blir som en våt skumgummi madrass hvis den utsettes for fukt over tid, i gulv er det normalt singel under og ingen fukt ovenifra derfor går det bra.

Men i tillegg er jo den EPS”en myk så det er mange steder en ønsker XPS i steden. Og som tråden viser så er det ikke nie problem å jevne ut underlag til det er flatt, en må bare bruke litt ekstra tid.