18,887
30
0
Selvbyggermur (Jackon) og radonsperre
1,768
Østlandet
0
Har lest litt men ikke funnet noe spesielt om hvordan radonsperren kan legges når man bruker jackon, kub e.l. Jackon har en anvisning som viser at radonsperren kan legges under gulvstøpen og litt opp på veggen. Men hvordan tetter man sperren mot innervegg?
Signatur
Ja jeg har (selvsagt) sett der, men det er når man skal ha kontakt mellom betongkjerne og plate at utfordringene kommer. Dessuten er det noe rart å skulle støpe såle/ringmur, så dra radonsperren over denne og stable resten av veggen oppå radonsperra, den vil jo bli punktert av armeringen.
Så hvis det er noen som har lagt radonsperre og brukt kub eller jackon eller bewi, så kom gjerne med tips
Det letteste vil jo være å legge radonteppe i bunn av hele byggegropa (bruksgruppe A), men det virker som om de fleste ikke velger dette, hvorfor?
Dyrere duk (flere m2) og større sjanse for punktering, med skarpe stein både over og under og en del trafikk oppå under bygging..
Hvis du mener den kan bli punktert av armering så kan du, etter at grunnmur er støpt, fjerne nederste del av isolasjon på muren og fuge og klemme duken mot betongen. Det vil jo gå litt utover uverdien men dersom du fjerner 5 cm og fyller i etterpå, skulle vel det være greit?
Hovedårsaken til at vi la disse så langt opp som mulig var:
- radonholdig pukk? som legges over duk som ligger i bunn.
- større sikkerhet for at den ikke blir ødelagt under byggeperioden.
Pukk levert fra ulike pukkverk kan og inneholder mest sansynlig like mye radon som grunnen under huset og derfor lite ønskelig over radonsperra.
Det er greit at pukken ligger i friluft, for da er spaltningstiden på radon bare noen dager, men dersom denne lukkes inne under betong er spaltningstiden flere tiår.
Vi gjorde slik:
- ringmur av elementer
- innvendig fylling av pukk eller isolasjon i hele høyden
- radonsperre
- armering
- evt varme
- og betong
Nå ligger radonsperra høyt opp i konstruksjonen og lite utsatt for skade i byggeperioden.
Alle rør og gjennomføringer gjennom konstruksjonen skal ligge med min 5 cm avstand for at man skal kunne få tettet rund alle rør etc.
Jeg har alltid benyttet Icopal asfaltmembran 3-5 mm tykk. Homogen asfaltpapp rundt alle gjennomføringer. Systemet fungerer utmerket. Lagt at autorisert firma/person som er kurset inne radon.
Glemte å si at asfaltmembranen ligger opp og utforbi ringmurselementenen. Ytterveggen blir plasser toppå denne. Radongassen kommer da opp og ut under yttervegg og ut i friskluften.
Det er her utfordringen med selvbyggerelementer er mener jeg, da ringmur og grunnmur/vegg ofte blir laget i en og samme konstruksjon, da blir det trøblete å dra duken "gjennom" muren?
Hvordan tetter du rundt vertikalarmeringen som tar hull på duken?
Vedlegget fra jackon viser at duken kan legges under støp og festes på innsiden av veggen, men det fordrer jo at selve jackon-platene er tette, er de det?
Du kan evt gå ned med duken og oppå sålen, ut til armeringsjernet som kommer opp.
Det er vel ikke riktig. Du får det aldri tett der, slik at radongass vil komme inn i huset ved denne løsningen.
Nei jeg ville støpt sålen for seg selv og dratt radonduken ut og satt mur oppå. Da kan du trekke radonduken opp på utsiden.
Evt. legge radonduken legere ned i konstruksjonen under både dekke pg såle.
Men sørg for å bruke isopor i stede for pukk over duken.
Poenget er at duken må avsluttes på utsiden og opp mot frisk luft, for at du skal få gassen ledet ut og bort.
Fremgangsmåte jeg skisserte legere opp var ved gulv på grunn (dekke) uten kjeller.
Men du støper jo gulvet etter både såle og grunnmur, slik at du har muligheten til å få ut vannet før støping av gulv.
Vet dette kan være vanskelig og kanskje ikke opptimalt.
Det er vel derfor man kanskje foretrekker et rør-system lagt uder hele kjellergulvet med avtrekk over tak. Dette er en fullgod løsning og en langt rimeligere.