1,675    23    2  

Setningsskade/sprekk i grunnmur - hvordan få sement inn i sprekken?

dhk
 22     0
Jeg skal sette større vinduer inn i kjellerstuen. I dag rev jeg kledningen innvendig på en vegg for å klargjøre for betongsaging for å få satt inn større vinduer. I den sammenheng så jeg at det er en setning og det er blitt en sprekk mellom noen av leca-blokkene. Jeg har markert dette med en strek på vedlagt bilde.

Jeg lurer nå på hvordan jeg skal greie å fylle denne sprekken. Den er ca 1 cm høy, men leca'en er jo 20 cm bred så hvordan i all verden skal jeg får presset sementen inn her? Å mure er ikke min sterkeste side.

Jeg har googlet litt for å se om det finnes DIY-midler for injisering av slike sprekker, men har ikke funnet noe. Det nærmeste jeg kom var denne, men jeg vet ikke hvor godt egnet den er til dette formål
https://www.wuerth.no/ukategorisert/injiseringsmortel-wit-uh-300/

Det er god drenering rundt huset så veggen er tørr. Tips til hvordan jeg eventuelt kan fylle sprekken og med hva, eller eventuelt tips til fagfolk som ordner slik mottas med takk.
Setningsskade/sprekk i grunnmur - hvordan få sement inn i sprekken? - grunnmur2.jpg - dhk

   #2
 24,662     Akershus     2
Hadde slemmet hele veggen og ellers latt det være som det er.
Husk å pusse vindussmyget før nytt vindu.
Signatur
dhk
  (trådstarter)
   #3
 22     0
Takk for tips om vindussmyget KjellG.

Hva er grunnen til at du bare ville pusset veggen og ikke forsøkt å få mørtel inn i sprekken?
   #4
 24,662     Akershus     0
Sprekken tror jeg aldri du vil få permanent tett. Dersom grunnen ikke er stabil, vil du få en ny sprekk.

Leca hadde en slemmemørtel. Den sitter godt og jeg regner med at de har den fortsatt. Røres ut til velling i vann og påføres fyldig med gresskost/murekost. Formålet er å vindtette veggen på innsiden. Samme med vindussmyget, formålet er vindtetting slik at ikke lufta tar omveien gjennom Lecablokka, de lekker som en sil.

Vil du gjøre det grundig i sprekken, så bruker du en vanlig meisel og utvider den til 1,5-2,5 cm som skrår sammen innover i løpet av 2-3 cm. Fylles med slemming, ev i flere ommganger og med litt stivere (fastere) bruk. 

Mhp vinduer, hva er over denne veggen? Hva bærer den? Årsaken til spørsmålet er pillaren mellom vinduene, blir den sterk nok? Du har også en sammenbinnende U-blokk under dagens vinduer?
Signatur
dhk
  (trådstarter)
   #5
 22     0
Dette er et tradisjonelt 70 talls hus med delvis nedgravd kjeller og en etasje over. Rett over kjellerstua på bildet er den ordinære stua i huset.
dhk
  (trådstarter)
   #6
 22     0
Veggen på bildet er også gavlvegg så der er det ikke noe bæring på pillaren.
   #7
 17     Bergen     0
Selv om lasten fra taket og etasjeskiller går ned på langveggene så har du nok litt last fra kledning og veggkonstruksjonen ellers, så jeg ville forsikret meg om at du ikke får for mye nedbøyning fra bunnsvillen ihvertfall. Om du fjerner den søylen som står mellom vinduene slik de er i dag så kan du potensielt få et problem om du ikke tar hensyn til dette.

Å sparkle i sprekken med noe sementbasert sparkel (eventuelt betong), og slemme veggen høres ut som en grei idé. Du får nok ikke problemer med mer setning nå, om huset er fra 70-tallet. Veggen ser tørr og fin ut, så dreneringen fungerer tilsynelatende fint. Det eneste jeg ville vært bekymret for om jeg hadde slemmet veggen er at sjiktet mellom stenderverk og lettklinkervegg kan bli veldig tett. 
Signatur

HSt
   #8
 36,579     Lillestrøm kommune     0
Isolasjonen skal helt inntil blokkveggen selv om om ikke stenderne skal det
   #9
 17     Bergen     0
Men hva er de mørke feltene helt til venstre på ytterveggen? Man har også saltutslag på denne veggen, så noe fukt har det vært. Bare vær forsiktig med å lage et for tett sjikt mellom innsiden av ytterveggen og et eventuelt isolert sjikt. Jeg vet at det ikke var dette tråden handlet om, men det er et poeng å være obs på det ihvertfall.

Ellers er det som sagt ikke verre enn at du sparkler i sprekken med sementbasert sparkel. Denne sprekken har ikke noe å si for bæringen i veggen, men det ser ut til at det har kommet en del fukt inn i dette området.
Signatur
HSt
   #10
 36,579     Lillestrøm kommune     0
Det er nettopp denne spalten mellom isolasjon og mur som medfører oppkonsentrasjon av fukt så følg guider fra Sintef / Rockwool / Glava og ikke rådet over. Denne feilen gjorde de på 70-tallet og har sluttet med det nå.