3,275    7    0  

sette inn nye kjellervinduer i leca, howto?

 392     Akershus     0
Ifm med et tilbygg så forsvinner to vinduer på langsiden av kjellerstua. For å kompensere for dette så ønsker jeg å sette inn to nye vinduer i kortveggen. 

Siden leca er så porøs så er jeg litt redd for hva som skjer om man bare borrer hull/sager/banker ut en ny åpning. Da raser vel skiftet over ned? Ser i instruksjonene til Leca at det skal brukes en egen ublokk med armering og støp over dører og vinduer ved nybygg.

Har søkt litt rundt på forumet her, og så noen kom med en løsning der de laget en horisontal slisse litt ovenfor der vinduet kommer, satt inn armeringsjern og støpte så igjen slissen. Vil dette være nok? fremgangsmåte for å lage den slissen? Pigghammer? HVor langt inn i muren skal denne slissen gå?

   #1
 5,815     OSLO     0
Det skal være en u-blokk rad på toppen av leca-muren din.
Hvor langt under topp leca mur kommer du med hullet ditt? Kan hende at den ublokka er nok som bæring over vindu

et annet spørsmål er jo også hvor store vinduer skal du ha inn?
Er dette på en side av huset hvor denne muren bærer feks noe? takstolene? bjelkelag mellom 1. og 2. etg?

neon bilder kan kanskje være til hjelp, og kanskje en enkel skisse med noen mål Smile
  (trådstarter)
   #2
 392     Akershus     0
Jeg tipper det bare er et eller to skift over vinduene til topp av grunnmur.

Bjelkelaget ligger andre veien, så kortveggen bærer vel strengt tatt ikke så mye annet enn reisverket og ytterste takstol. MEN(!), det er planlagt et tilbygg som sagt, og med det så kommer det også en 2.etg og da vil denne grunnmuren også få lasten av bjelkelag mellom 1. og 2. og taket.

Vinduene tenkte jeg skulle være store nok til rømningsvei, dvs 100x80 (?)
   #4
 5,087     Sørlandet     0
Har søkt litt rundt på forumet her, og så noen kom med en løsning der de laget en horisontal slisse litt ovenfor der vinduet kommer, satt inn armeringsjern og støpte så igjen slissen. Vil dette være nok? fremgangsmåte for å lage den slissen? Pigghammer? HVor langt inn i muren skal denne slissen gå?


Like bredt som lecaen er det ideele, men for å slippe å fjerne alt lecaen har vi ofte pigget oss inn til over halve blokka. Også forskalt armert og støpt. Du må også pigge ett hull å helle i. Angående støpemasse er nonset 400 fra mapei fint. Tyntflytende og ekspanderende. Fremgangsmåten er vinkelkutter og pigghammer. Vinkelkutteren er mest for å få rette kanter.

Ofte har jeg bare sagd slike utsparinger og større uten noen form for tiltak (så lenge det ikke er mye vekt/bærevegg), men da må bæringen for tilbygget ditt løses på en annen måte.
  (trådstarter)
   #5
 392     Akershus     0
Tilbygget kommer man ikke utenom at må plasseres over dagens 1.etg, så bæringen blir da ytterveggen. Takstoler fjernes og erstattes av nytt reisverk som blir ny etg.

Trenger jeg eget hull å helle støp i ? Tenkte om jeg laget en slisse som var 2-3 cm høy og 150cm lang, så kunne jeg stappe inn jern og dytte inn litt tykk sement fra siden.
   #6
 5,087     Sørlandet     0
du må nok ha en høyere slisse enn det spør du meg.... rundt 10cm det blir høyden og antall/tykkelsen på armeringsjernet som avgjør hvor mye det kan bære.

blir bedre med ekspanderende/krympefri betong. med nonset får du fylt alle hulrom og sprekker og en helt strøken finish. Lettere enn å hive inn annen guffe fra siden.

ikke rare hullet du trenger i toppen. bare nok til ei trakt om du bruker nonset. konsistensen er som avrettingsmasse.

Har du ublokk skift i toppen hadde jeg bare sagd utsparingen og latt det være med det.

(disclaimer: har ingen faglig belegg utenom erfaring å vise til her så betrakt alt jeg sier som synsing, så er det sagt eller sånn:) )

   #7
 99     0
Hei Gjelsvik,

Har har du fått mange gode svar. Begge de løsningene som beskrevet er fullt fungerende løsninger. Det er også mulig å slisse in en stålvinkel på hver side som bærer opp veggen over lysåpningen men den løsningen er mere brukt i innvendige vegger. Ved de tilfelle det er en bærende vegg og kanskje litt lengre åpninger er det viktig at veggen avlastes dvs. stempes opp lokalt medens arbeidet fortgår.
Signatur