555    37    2  

Sprekker i betong

 45     0
Sprekker i betong - 20220730_125948.jpg - Robban81_Sprekker i betong - 20220731_155531.jpg - Robban81_Jeg bor i en 4mannsbolig(7-8år gammel), som er bygd opp av betongelementer! Det er små sprekker ifbm de fleste dør og vindusåpninger! Noen steder går det fra åpning og helt til elementets slutt! Legger ved bilder! Det flasses også endel på den mest værutsatte forsiden! Disse sprekkene! Er det noe som bør gjøres noe med? Evt hva? Sprekker i betong - 20220731_155901.jpg - Robban81_

jaf
   #2
 5 818     tromsø     0
Ser ut som tørkesprekker. At det er brukt litt for mye vann i betong. når vannet tørker, krymper betongen. Som treverk. Armering skal holde sammen betong. Går sprekker gjennom på begge sider ?
  (trådstarter)
   #3
 45     0
Det er 25-30cm tjukke betongelementer med isolasjon i midten(fra Naturmur AS)! Innvendig er de pusset og lagt fiberduk! Ser ingen antydning til sprekker innvendig!
   #4
 295     Rogaland     0
Setning sprikker/ skader, er dette nybygg? andre arbeid i området runt?

(Den der rett i karmen ved vinkelen er sånn typisk fiberpuss med duk skal ta).
Men den sprikken ser dypere ut, enn bare riss.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 45     0
Blei satt opp for 7-8år siden! Jeg har bodd der snaue 2 år! Sprekkene har vært der så lenge jeg har bodd der! Det blei satt opp 3 slike 4mannboliger ved siden av hverandre i denne perioden! Tipper sprekkene på det verste kan være 1-1,5mm!
   #6
 295     Rogaland     0
Det ser typisk ut som grunnen har senket seg litt snakk om en mm ved foreksempel bygging i området eller mer vann i grunnen pga været.

Ikke så mye å gjøre med, mange setter en tusjstrek der sprikken slutter og begynner da kan du se om det er aktivt.

neste år sjekker du tusjstreken om det ikke har gått videre så fylles de om males på ny.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 45     0
Men er det puss på utsiden av elementet? Er det den som sprekker? Og hva evt fyller man sprekkene med?

De store fugene mellom elementene hadde sluppet betongen noen steder og! Usikker på om det er pga bevegelse eller om fugene har blitt lagt på ikke ordentlig tørre elementer

   #8
 295     Rogaland     0
Nei kan se ut som en porøs maling, eller at det er elemente som bruker porebetong såkalt lettbetong, men det virker rart, ville sent spørsmål til produsent av element og spurt.

Det ser ikke pusset ut.

Du kan fylle med hva du vil, en pose sparkel bruk, murbruk. fuktes godt før påføring, søk etter en rest på finn. Ikke mye du trenger.

Enkleste er kanskje https://skadedyrbutikken.no/produkter/insekter/maur/faraomaur/betong-paa-tube-soudal

Signatur
   #9
 273     0
Dette er svinnsprekker som oppstår fordi betongen svinner (krymper) når den herder. Det er dessverre ganske normalt å se slike svinnsprekker ved dør- og vindusåpninger. Men slik skal det ikke være, og de ville vært unngått hvis det hadde blitt lagt inn nok armering rundt åpningene. 

Sprekkene har ingen betydning for bæreevnen på kort sikt, men det kan komme vann inn i dem som får armeringen til å ruste på lang sikt, og vannet kan også forårsake at betongen skaller av pga frostsprengning.

For å forebygge vanninntrenging, frostsprenging og at armeringen ruster bør sprekkene tettes med injeksjonsmasse som er laget for formålet. Sika og Rescon har egnede masser. Injiseringen må gjøres under høyt trykk for at sprekkene skal fylles ordentlig, og krever spesialutstyr.  
  (trådstarter)
   #10
 45     0
Men burde ikke elementene vært ferdig herdet hos fabrikk(i dette tilfelle Naturmur AS i Grimstad)?
Jeg har vært i kontakt med eieren i firmaet, men han mener det må være pussen som sprekker 🤷‍♂️
Han ville ikke komme å fikse dette(siden det hadde blitt konflikt med utbyggerne, som ikke hadde betalt for seg, og det endte med konkurs for disse utbyggerne)!