(trådstarter)
   #21
 21,481     Enebolig     0
Den hadde garantert vært til hjelp hvis jeg hadde forstått den  ;D Og det har nok mer med meg enn tegningen å gjøre. Er totalt nybegynner når det gjelder forskaling. Men kjenner et par som er brukbare på det. Men må gjerne forklare hvis du gidder  Smile

   #22
 681     Bergen     0
En forskaling består av tre deler på hver side + bindingsverk for å holde den sammen. Inners mot betongen kommer bordingen på begge sider. etter bordingen kommer bunnskivene, og uten på dette kommer strekkfiskene. Dette blir laget i et rutemønster slik at det blir sterkest mulig. for å holde hver av sidene sammen, brukes stag og avstandshylser. Dette gjør at muren din blir så tykk som du vil ha den, i tilegg til at forskalingen ikke blir trykket vekk når betongen kommer. Her er en vanlig standard vegg:
Støpe mur på fjell - forskaling1.jpg - sgrevskott
Signatur
  (trådstarter)
   #23
 21,481     Enebolig     0
Aha, skjønner. Var ute og kikket litt, er ikke rare høyden som skal til. Mellom 30 og 80 cm tenker jeg. Så vi får se når den tid kommer, takk for all hjelp hvertfall  Smile
   #24
 822     Ullensaker     0
Ved så lav høyde som ned mot 30 cm trenger du ikke allverdens av stag og strekk. 
Motto: Det enkle er som regel det beste.  Bruker du tynnbord(15mm) kandu enkelt spenne opp en halvmåne som du kler med stående bord. Fest noe i fjellet som angir buen og fest tynnbordene i dette i feks 2 høyder(bunn/topp). Så  nailer du fast bordkledningen. Forskalingsarbeid fremmer kreativiteten, så her er det bare å bruke fantasien.
..Det må selvsagt være solid nok til å holde betongen på plass!
Lykke til.

   #25
 34     0

Problemet med å støpe på fjell (uten drenering) er at det ikke blir vanntett mellom fjell og mur. Man vil få hvite og brune striper på undersiden av muren (kalk og rust).

Har selv forsøkt med K11, men det er ikke lett å få det tett i overgangen. Mitt tips er en eller annen form for elastisk masse, f.eks. asfalt eller tjære. Dette vbar vel det de brukte på grunnmurene før knotteplast blei vanlig...?


Elastisk masse er nøkkelordet her. Smile Som alternativ til K11 kan du bruke Hey`di Semtett. Det er en diffusjonsåpen elastisk membran, utmerket til overganger mellom mur/fjell, så kan du bruke K11 på resten. Den er litt dyr i forhold til K11, men trenger ikke så mye av den hvis en bare skal bruke det i overganger.

Har brukt det selv til tetting av mur/fjell overgang til krypkjeller og har vært pottetett etterpå.

Knotteplast på grunnmuren er mer for å beskytte muren enn vantetting, bør ha K11 eller lignende under Wink