42 773    25    2  

Støpe mur på fjell

 21 487     Enebolig     0
Hva gjør man når man skal støpe en mur på rent fjell? Drenerer man med små rørbiter i bunnen? Tenker på steder der det ikke er aktuelt med drenerende masser ol.

   #1
 12     Saltdal     0
Du legger dreneringsrøret helt nede, helst med litt masse under for å lage fall. Tror nok du bør ha litt drenerende masser rundt røret. Jeg vil ihvertfall anbefale fiberduk rundt, slik at røret ikke tettes av jord.
   #2
 752     0
Ligger det i hellning eller tilnærmet flatt? Hvordan er det med avrenning? Rørbiter i bunnen er en god ide om det er fall på røret. Er det snakk om en krypkjeller? Da er ventiler i muren selvfølgelig viktig. God gjennomtrekk gjør at eventuell fukt tørker opp. Det finnes produkter du kan smøre mellom fjell og mur, men de fungerer visstnok dårlig over tid. Tror plasseringen i terrenget spiller størst rolle, og drenering fra taket.
  (trådstarter)
   #3
 21 487     Enebolig     0
Det er snakk om en liten mur som etterhvert skal bli en dam i hagen (med membran)  :)

Det ligger i skrått terreng. Ikke særlig enkelt å få til noe drenerende masse  :-\
   #4
 1 096     Oslo / Østfold     1
Smør muren og fjellet, spesielt overgangen med K11. Det er en spesialmørtel fra Heydi beregnet for grunnmurer, sisterner, basseng mm
  (trådstarter)
   #5
 21 487     Enebolig     0
Kikket på Heydi`s sider. Ikke dumt forslag, men jeg bør vel likevel benytte en form for membran.

Dette prosjektet er langt frem i tid, men ble nysgjerrig. Dere mener altså at det holder med en rørbit for ca hver halvmeter?
   #6
 178     Halden     0
Egentlig skjønner jeg ikke problemet. Dersom du bygger en mur for å holde på vannet er det jo meningsløst å støpe inn rør som slipper ut vannet?

Men dersom du skal fylle opp slik at det blir masser under dammen bør du sette inn rør på de stedene vannet vil samle seg. Plasseringen i de lave områdene er viktigere enn senteravstanden. Bare husk å bruke store nok rør og gjerne duk og filtrerende masser.
   #7
 652     0
Problemet med å støpe på fjell (uten drenering) er at det ikke blir vanntett mellom fjell og mur. Man vil få hvite og brune striper på undersiden av muren (kalk og rust).

Har selv forsøkt med K11, men det er ikke lett å få det tett i overgangen. Mitt tips er en eller annen form for elastisk masse, f.eks. asfalt eller tjære. Dette vbar vel det de brukte på grunnmurene før knotteplast blei vanlig...?

De selger asfalt på Biltema (små mengder).
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 21 487     Enebolig     0
Det er hovedgrunnen til at jeg ønsker en form for membran i dammen. Men for all del, hvis det er mulig å få det tett uten, så er det å foretrekke. men trodde ikke det var mulig? Er vel igrunn ikke værre enn å prøve.
   #9
 683     Bergen     0
du kan bruke svellebånd i støpeskjøten eller injeksjonsslange. Da blir det GANSKE tett, kan ikke garantere 100%, men det renner jo ofte vann inn i fjellet via sprekker uansett... svellebånd er ihvertfall lett å jobbe med=)
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 21 487     Enebolig     0
Hvordan ville du montert dette da? I en liten stripe "under" muren?