(trådstarter)
   #121
 2,384     0
Ja jeg har dekkstøtter på plass og har avlastet veggen som skal rives.

Men dekkstøtter må jo vekk før gulvet støpes.

Tanken min var at det blir både enklere og mer stabilt å få opp vegg som ståldrager skal hvile på fremfor en støtte som står fritt i spenn mellom gulv og ståldrager. Nå har jeg ikke gjort noe slikt før, så vet ikke hvor stabilt en slik støtte står av seg selv mens gulv blir støpt og frem til den blir kledd inn i ny vegg.

   #122
 4,623     Sørlandet     1
Forskal en liten kasse rundt dekkestøttene. Så blander du opp en bøtte tørrbetong når gulvet er tørket og veggen er oppe. Og støttene og kasseforskalingen er fjernet:)
  (trådstarter)
   #123
 2,384     0
Ingen som kan si om det er en god eller dårlig ide å få opp en ny innervegg på gammel betongsåle før det isoleres og støpes nytt gulv? Vil det skape noen problemer med at 15 cm av veggen står nedi nytt gulv?

Synes ikke det er en god ide. Blir jo kuldebro av det. Samt at veggen står 15cm nedi isopor og betong ikke er en løsning jeg har sett før


En jeg var innom her en dag hadde lagt 4 stk 2x4 mot eksisterende betonggulv som bunnesvill til nye vegger. På hver side av disse kom det 10 cm isopor og til slutt et lag med flytsparkel for støpe inn varmekabler å få jevnt gulv.

Jeg får gjøre som alt nevnt her i tråden.

Enten støpe meg en liten kloss som jeg setter ferdig støtte på, eller forskale rundt støttene og fylle igjen disse senere. Det beste hadde nok vært å fått opp en permanent støtte først fremfor å forskale rundt 7 midlertidige støtter.
  (trådstarter)
   #124
 2,384     0
Tror jeg følger et av rådene jeg fikk her inne tidligere fra jaf, eller kanskje det var zippy Angel

Støper fire klosser. To der stolpene blir skjult i vegg, og to der stolpene skal festes til sideveggene. Lager disse 1-3 cm lavere enn ferdig gulv slik at stolpene blir støpt ned tilsvarende i ferdig gulv. Legger armering igjennom kassene og ut på sidene slik at det blir festet inn sammen med ferdig gulv.

Noen spørsmål før jeg setter i gang i dag Smile

- Dimensjon på klossene jeg støper på eksisterende kjellergulv?
- Bør stolpene festes inn i klossene eller er det nok at de blir støpt ned 1-3 cm i ferdig gulv?
- Hvordan feste stolpene mot stålbjelke så alt står stabilt frem til det blir bygd vegg rundt stolpene? Vil absolutt ikke at stolpen sklir av eller faller nedunderveis.

Sett for meg å løse det på denne måten.

To ståldragere, en på 520 cm og en på 240 cm.

Ståldrager på 520 cm understøttes av vinkel skrudd i mur, som igjen understøttes av 2x4" festet i yttervegg og på støpt kloss i bunn. I tillegg får den to understøtter av 2 stk 2x3" limt og skrudd sammen. Disse blir den av vegg når gulvet er ferdig støpt og rominndeling starter. Vil 2x3" være nok eller må en opp i to stk 2x4"?

Ståldrager på 240 cm understøttes av vinkel skurdd i muir, som igjen understøttes av 2x4" festet i yttervegg og på støpt kloss i bunn. Motsatt vil den hvile på samme vegg som 520 drageren avsluttes mot.

Støping av kjellergulv -  - ProphetSe7en

- Støpe fundament der stolpene kommer. To stolper i rommet som blir kledd i vegger og to langs ytterveggene.
- Inn med ståldrager. Kiler denne opp i endene til ønsket posisjon, fester den midlertidig med HE-beslag/anker i bjelkelaget. Papp mellom alle kontaktpunkt. Om det er mellomrom mellom bjelkelag og ståldrager kiles det i mellom her.
- Når alt av understøtter er på plass fjernes midlertidige støtter
- Gulv støpes
  (trådstarter)
   #125
 2,384     0
Liten oppdatering her også.

Ting har tatt litt lengre tid enn ønsket etter litt problemer med muren som ble støpt.

I entre, området med spon vil det bli lagt hey`di stålnett 5mm. Varmekabler festes og det blir lagt 20-25mm Hey`di Rett på Gulvet Normal. Avsluttes med fliser. Dører i entreen blir hevet med 3,5 cm. Blir litt høy terskel mot naborommene, men to av de skal pusses opp senere og en kan da jevne det ut.

Med 25 mm påstøp i entreen er høydeforskjellen mellom gulv i entree og mot kjellergulv på 15,5 cm. Når det legges 10 cm xps og støpes 6 cm får jeg beskjedne 0,5 cm i høydeforskjell. Løser nok dette på et vis, mulig det blir 0,5 cm stigning en meter ut for å skjule ujevnhetene, eller kanskje det blir noe mindre isolasjon akkurat i overgangen, med mindre det er greit å ha kun 5,5 cm støp på et lite område i kjelleren for å spre ut ujevnhetene.

Håper at alt er klart i løpet av neste uke, ferdig støpt gulv i entree og kjeller, samt nytt sikringsskap og rørlegger på besøk.
  (trådstarter)
   #126
 2,384     0
Et par ting jeg lurer på under klargjøring. Tanken er å få alt klart i løpet av helgen.

1) Hva gjør jeg med plast der rør kommer kommer opp igjennom gulvet? sluk, avløp, varmt og kaldt vann
2) Skal det legges noe isolasjon på høykant mot murvegger, eller støpes det helt ut? En vegg under bakkenivå uten isolering, en mot råkjeller til nabo og de siste mot varme rom. Så lurte på om en ønsker et isolert skille mellom gulv de "kalde" veggene.
3) For at de skal kunne få fall mot sluk, må jeg skille av dette rommet på et vis i forkant eller er det greit at hele kjelleren støpes i samme nivå med lokalt fall mot sluk i vaskerom?
4) Elektriker har spesifisert at varmekabler skal legges på hønsenetting lagt av meg. Snakker en om helt vanlig hønsenetting her direkte på topp av xps og plast? Legges denne bare løst med overlapp?
  (trådstarter)
   #127
 2,384     0
Enda en ting.

Valg av xps til gulvet, ser det finnes jo masse ulike typer. Styrofoam, Jackofoam, Vardal, Carbon. xps250, 300, 400, 500 osv

Hva trenger en egentlig?

TDJ
   #128
 1,627     Asker      0
Enda en ting.

Valg av xps til gulvet, ser det finnes jo masse ulike typer. Styrofoam, Jackofoam, Vardal, Carbon. xps250, 300, 400, 500 osv

Hva trenger en egentlig?

"Alt" er enten EPS (ekspandert) eller XPS (ekstrudert). Alle de forskjellige navnene er bare produktnavnene fra forskjellige produsenter på den samme varen. Et tall etter (f.eks 70, 250, 300 osv) angir hardhetsgraden til produktet. 300 betyr at det tåler 300 kPa / m2.

Benyttet etter mye om & men og gode råd fra mange (!) XPS 250 i min kjeller. XPS regnes som noe "bedre" enn EPS mhp vann-opptak, styrke osv. Men det finnes EPS opp til f.eks 600 som benyttes bla i veier. I store prosjekter vil ofte økonomien overstyre valget av de teknisk "beste" løsningene.
Signatur
   #129
 4,623     Sørlandet     0
1: kutter hull i plasten:P hull her og der er ikke noe krise. Noen teiper vel med siga eller noe.

2:skal vel egentlig min legge ekspansjonsbånd (så du ikke får kantreis. Noen gir f.

Noen legher også isopor på høykant. Kommer litt ann på hva som blir synlig osv. Hvor mye som blir synlig avgjør også om man legger 1cm eller 4,5,6 osv cm. Vil isolere litt/bryte kuldebro og gi ekspansjon.

3: en som kan støpe gulv kan fint støpe fall på vaskerommet samtidig som han støper resten av gulvet rett.

4: hønsenetting? Sikker på at han ikke sa armeringnetting? Armeringsnett bør du ha uansett og det må jo være mye lettere å legge kabelen på det. Forøvrig bør trikkeren måle kabelen før støping så du veit den virker.

(Korriger meg gjerne på gulvstøping da det er ting jeg ikke er helt stødig på der)
  (trådstarter)
   #130
 2,384     0
Ja får håper de har kontroll. Nesten 100% sikker på at det stod hønsenetting i anbudet fra ene elektrikeren.

Kan jeg beukensannw type armeringsnett som jeg skal bruke på spongulvet?

https://www.heydi.no/prod/1333/no/heydi-staalnett

Det kan legges rett på plast uten at noe forhøyning er nødvendig?

Skal vist bruke fiberarmert betong her mener jeg de sa, så er vel kun for varmekabler det trengs nett?