403    12    1  

Støttemur som raste ut

 2 809     Asker     0
Nå er ikke konklusjonen klar, men leste idag om en støttemur som raste ut. Så huset på Googel, og det er en ganske voksen støttemur. Kasnkje en liten tankevekker for de som vil lage litt enkle løsninger på støttemurer. Det går ikke frem av bilde hvor muren har rast at denne må ha gått rett ut i veien. Stort skadepotensiale på mennesker.

https://direkte.vg.no/nyhetsdognet/news/5efad385633e7e0011693d1b

Støttemur som raste ut - Støttemur.PNG - Børhaug
Støttemur som raste ut - cFQ8nFc.jpg - Børhaug
Signatur

   #1
 13     Bergen     0
Skummelt det der, spesielt med tanke på folk som kan få muren over seg.
Vi holder på å utvide en mur som vi satte opp da vi bygde hus, og på grunn av høyde og belastning så måtte det være natursteinsmur eller Skudemur. Vi valgte det siste. Svære blokker i betong. Solid som fjell, og pris som gull....
   #2
 822     0
Vi hadde nøyaktig samme mur i byen, helt greie før all nedbør kom. Men den sa ifra før den raste, så denne ble fanget opp og erstattet av disse 1.5 tonn blokkene.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 2 809     Asker     0
Vår mur på 2m ble prosjektert skikkelig, og vi endte på 50x50x100 granitt. De er gigantiske. Samt alle skift limt og med geonett. Er skummelt hvordan de kreftene undervurderes.
Signatur
TDJ
   #4
 1 617     Asker      1
Har man gått litt i Norske fjell så ser man hva vann (og is) gjør med solid norsk stein.....
Er ingenting som over tid står i mot denne type krefter.
Enten bygger man slik at kombinasjonen vann/is IKKE er tilstede eller slik at kreftene kan virke i andre retninger enn mot en mur. Bildene over viser at det bare har vært løsmasser bak muren, er etter mitt syn en invitasjon til senere problemer.


Signatur
TSt
   #5
 8 454     0
Jeg har lagt ut link til denne tidligere.  https://www.adressa.no/nyheter/trondheim/2018/08/10/Steinmur-raste-ned-i-boligomr%C3%A5de-p%C3%A5-Heimdal-17296999.ece#cxrecs_s

Her hadde det heller ikke gått bra om noen var under.  

Det spesielle her er at dette var andre gangen det raste i dette prosjektet og alle murer var "godkjent" på nytt etter første ulykke.  

   #6
 822     0
Jeg har lagt ut link til denne tidligere. https://www.adressa.no/nyheter/trondheim/2018/08/10/Steinmur-raste-ned-i-boligomr%C3%A5de-p%C3%A5-Heimdal-17296999.ece#cxrecs_s

Her hadde det heller ikke gått bra om noen var under.

Det spesielle her er at dette var andre gangen det raste i dette prosjektet og alle murer var "godkjent" på nytt etter første ulykke.Ja her hadde jeg saksøkt entrepenør for svakt arbeid.

Skikkelig mur:
https://anleggsmaskinen.no/2018/10/1000-kvadratmeter-torrstablet-mur-av-verti-block/

Signatur
  (trådstarter)
   #7
 2 809     Asker     0
Problemet er nok at mange ikke er klar over byggekostnaden, og heller leter etter en rimeligere vei når muren endelig skal bygges.

Tror ikke jeg tar feil dersom jeg sier at våre murer kostet over 250k ferdig på plass. Ikke helt sikker da det ble gjort annet også som var på samme faktura for timer. Men var 120-130 lm stein (60m2 mur).
Signatur

HSt
   #8
 27 281     Lillestrøm kommune     0
I øverste bilde i tråden så er jeg rimelig sikker på at det er spesifisert en helning på korrekt stablet mur fra produsenten det kan være enorme krefter bak en mur og stables den nesten loddrett som her blir det enda verre. Geonett inngår også nå i flere og flere løsninger.
   #9
 2 179     Sørlandet     0
Uten noe form for låsing tåler ikke disse murene allverdens. Det er en misoppfatning av at “de er så tunge at de står av seg selv . Litt som å ikke stroppe pianoet på tilhengeren fordi det er så tungt. Jeg har til og med sett store natursteinsmurer (gravemadkinstablet) med blokker på kubikkstørrelsen bli presset ut av moder natur.

Man må til en viss grad sikre selve skråningen også pynte den med en mur. Og her jukses det: dårlige masser til oppfylling, manglende eller fraværende drnering, frostsikring og sjeldent man ser geonett.... men folk ønsker å spare peng. Helt i orden det; men det øverste bildet skal du ha bra med guts for å tørre å sette opp!
HSt
   #10
 27 281     Lillestrøm kommune     0
Der jeg sykler forbi av og til har de snudd hver 5 eller 6 stein så den ligger innover med kun endeflaten synlig i muren. Så må de huske på det når de prøver å slå ned gjerdestolper på toppen, de gikk ikke gjennom granitt blokkene som lå på tvers ...

Og så heller muren bakover