136    9    1  

Tips til å støpe kjellergulv i flukt med fundamentsåle?

 5     Oslo     0
Hei alle erfarne byggfolk! 

Etter en større større oversvømmelse i kjelleren etter ekstremvær har jeg nå muligheten til å forbedre flere ting i et hus fra 1950-tallet. Vi har tenkt å bo her i mange år, og liker å vite at ting er gjort ordentlig. Jeg forventer at det kommer nye oversvømmelser i fremtiden, så det ligger en motivasjon i å gjøre det enkelt å tørke opp konstruksjonen neste gang det skjer. 

Med det som utgangspunkt har jeg allerede:
  • Strippet bort alt av utforinger og mineralull (ble isolert innvending før det ble lagt drenering og XPS for 7-8 år siden)

  • Fjernet innvending treullsement som opprinnelig var eneste isolasjon av grunnmuren.

  • Pigget opp litt av betongsålen for å sjekke forholdene under.



Alt ser overaskende tørt og fint ut.

Planen er videre å:
  • Legge porebetong på innsiden av grunnmuren og male med diffusjonsåpen maling, så fukt slipper ut uansett hvor den evnt. kommer fra.

  • Legge hele det elektriske anlegget over hodehøyde.

  • Videreføre 50 mm XPS fra drenering og opp, slik at mesteparten av isolasjonen er på utsiden.


Takhøyden er knappe 2 m. Det funker helt fint på vaskerom og bod, men på rommet som skal brukes som treningsrom teller hver cm. Planen var å pigge ned 25 mm for å legge sportsgulv som vil isolere mye bedre enn flisene som var der opprinnelig. Men, nå viser det seg at betonggulvet bare er knappe 6 cm og bare ligger oppå et enkelt lag pukk. Sjekk illustrasjon. Ingen isolasjon eller fuktsperre. Det er 4 meter ned til grunnvannsspeilet og ser ingen indikasjon på at det har vært et problem med fukt nedenfra. Etter at treullsementen er borte, er det klart at gulvet i hovedak ikke har hatt kontakt med ringmuren. Så hvis fukt nedenfra hadde vært et problem, haddet det hatt mulighet til å presse seg igjennom teullsementen.

Nå lurer jeg på om jeg skal bare pigge bort hele gulvet i dette rommet (ca 15 kvm) og støpe nytt gulv i flukt med fundamentsålen (sjekk punkt 3 i illustrasjon). Da får jeg 10 cm veldig verdifull ekstra takhøyde og muligheten til å gjøre det mer riktig. Spørsmålet er om dette er smart? 

Svært takknemlig for innsikt fra dere som kan dette 🙂
Tips til å støpe kjellergulv i flukt med fundamentsåle? - Tverssnitt kjeller.png - Fundamentalisten

   #1
 38,188     Lillestrøm kommune     0
Det spesifiseres ofte at veggene skal ha støtte av gulv nede pga trykk fra masser ute. Men f.eks løs leca eller glassopor kan kanskje kompensere

Hva med isolasjon i såle ? Du inviterer jo mer vann inn når drenering ligger for høyt
  (trådstarter)
   #2
 5     Oslo     0
Jeg ser nå at illustrasjonen er grovt misvisende Smile Dreneringen ligger jo helt ned til sålen. Har oppdatert illustrasjonen under.

Jeg vet ikke om det er noen isolasjon i såle. Skal grave litt mer og se hvor dypt den stikker.
Når det gjelder støtte av gulv nede var det trolig jordgulv opprinnelig. Mulig det er derfor dekket er så tynt i dag.
Tips til å støpe kjellergulv i flukt med fundamentsåle? - Tversnitt kjeller v2.png - Fundamentalisten
  (trådstarter)
   #3
 5     Oslo     0
Tydeligvis ingen isolasjon under såle. Sålen er solide 60 cm i bredde men står rett i våt leire. Vann pipler inn fra utsiden. Sålen virker tørr på toppen, men fuktigere og porøs mot bunnen. Usikker på om det er vann kun fra utsiden som siger inn, eller om det også kommer inn vann fra grunnen. Har gravd et hull i leira for å se om det fylles opp. Noen som har vært borti tilsvarende og har en "grei nok" løsning? Det er uaktuelt å grave opp dreneringen og forbedre utenfra.

   #4
 677     Trondheim     0
Men hvor ligger drensrøret på utsiden? Du kan ikke ha kjellergulvet lavere enn drensrøret
  (trådstarter)
   #5
 5     Oslo     1
Hei Andy2. Jeg er blitt fortalt at det skal ligge i underkant av sålen. Han som gjorde jobben kommer innom for å se på en annen jobb, så da håper jeg å få det bekreftet. I så fall vil det fortsatt være 20-25 cm fra drensrør til nytt gulv.
   #6
 38,188     Lillestrøm kommune     0
Ligger drensrør i hardpakket leire så går det i hvert fall ikke vann inn i dem. Det seg da ut til at det er leire TS graver opp
  (trådstarter)
   #7
 5     Oslo     0
Det er definitivt hardpakket våt leire ja. Jeg kan ikke tenke meg til at drensdøret ligger rett i leira. Tror jeg fjerner alt over leira og fyller på med Glasopor slik som HSt foreslo.

   #8
 38,188     Lillestrøm kommune     0
Men dreneringen virker jo ikke inne hvis det er en leirehaug mellom inne og ute
   #9
 15,339     0
Siden alt tydeligvis ligger på leire, det mangler drenerende sjikt under bankett så må en etablere innvendig drenering i pukk laget der.  Løs leca eller glasopor kan bidra til lit isolasjon i det laget også.  Men en må jo få vannet ut så der drenering er lavet ute gave opp på et punkt og borre seg ut.  Hvis en mistenker at drenering ute er for lav i forhold til dette må en ha pumpe kum inne.  

Men hvis isolasjonen slutter ved bankett start og nivåer er som vist og det ikke er grunnmursplast utenpå isolasjon og nedover bankett og at drenering ligger i nivå under her vil jo dette være en voldsom risiko at det vil komme fukt der isolasjon ute slutter.