31,358
13
6
Tips til støping av trapp og platå
4
Moss
0
Hei, har nå snekret forskaling og skal til å legge isopor og armering i trappen og på platået, men jeg har noe spørsmål om selve støpen. Jeg har lyst til å støpen skal bli så glatt som mulig og trenger derfor noen svar.
Siden jeg har benyttet 2"8" som forskaling, hvordan blir ja da kvitt trestrukturen som vil synnes i støpen?
Når kan jeg ta bort forkalingen?
Og hvordan får jeg den glattest mulig?
Og her er noen bilder
Høvlet materialer gir bra overflate om du ikke må skjøte de.
Har du "ruglete" materialer, eller må ha flere høyder kan du kle forskalingen innvendig med tynn finèr. Da vil bare kramper/stift sette merker i betongen.
Det er også smart å rulle forskalingsolje på forskalingen så den slipper lett fra betongen etter støp. Før ble ofte disel brukt, men det er ikke lenger lovlig pga. HMS.
Jeg hadde latt forskalingen stå 2-3 dager, om det ikke er problematisk.
For tidlig riving og belastning kan fort føre til spesielt avskalling på trappenese!
Legger ved et bilde der forskaling er kledd med finèr og oljet. Utvendige hjørner er faset 10 mm med diamantskive etter støp.
Om du forstørrer bildet, vil du se at det er små luftporer (1-5 mm) i de vertikale flatene.
Små luftporer er vanskelig å unngå selv om det blir vibrert godt og systematisk.
Kan ikke se at du har skråskjært trinnforskalingen under.. Hvordan skal du komme inn under trinnforskalingen med pussebrettet da?
Legger ved et skisse på trinn 30 cm inntrinn med fall på 1 cm, 15 cm opptrinn inntrukket 1 cm.
Har vist målepunktene som røde prikker og grønne streker for 30/15 målt i vater og lodd (det er målene jeg har fått når jeg regnet ut inntrinn og opptrinn for å få trappa til å stemme i terenget).
Ved å løfte underkant forskaling 1 cm for fall + 0,5 cm for plass til pussebrettet blir forskalingen kun 15 - 1 - 0,5 = 13,5 cm høy.
Pussebrettet skjæres ned langs den ene kanten så det akkurat smetter under forskalingen. Viktig å ikke pusse for langt inn under, for da blir det et hakk nederst i opprinnet!
Har også vist en "avtrekker" som kan lages i 15 mm finèr, som er kjekk å bruke for å få dratt av betongen i rett høyde..
Pass på å stemple sideforskalingen meget godt mot trykk nedover, husk alle trinnene trykker trekker sideforskalingen nedover "bakken".
Er det litt bredde på trinnene må du også stemple på midten, litt avhengig av hvor brede trinnene er og hvor solid trinnforskaling du bruker.. Er trinnbredden over 1 m og det brukes 1 1/2" kan det være smart.
Viser seg å være vanskelig å få lagt inn bildet.
Hvor får jeg tak i dette forskalingsmiddelet, slik at betongen slipper bedre?
Viktig! Pass på så du ikke får olje på armeringen!
Når du forskaler så husk at trinnforskalingen må tåle at du går på den når du støper og pusser..
Har laget en liten skisse på hvordan du kan stemple trinnforskalingen.
Setter du de små skråstemlingene på annen hver side så vrir ikke 2x4'n seg..
Da trykket fra alle trinnene blir samlet i denne 2x4'n, må den forankres godt i nedre ende.
Du skal kanskje isolere litt under prosjektet ditt??
Men diesel er jo billigere. Kanskje forskalingsmaterialene brenner bedre når de kommer i ovnen og. ;D
Hva med olivenolje eller rapsolje? Den er billigere enn Heydi Slipp, og er vel grønn nok, men vet ikke om det gjør nytten.
Prinsippet er jo at organiske stoffer bremser/stopper betongherdingen der den er påført når betongen kommer i kontakt med stoffet. Et tynnt lag forskalingsolje "ødelegger" normalt kun et tynnt lag nærmest forskalingen.
Litt tyktflytende stoff, fyller porene i forskalingen bedre enn et tynntflytende stoff - og sitter lengre mht. tid fra påføring til støping..
Galácticos!