102 120    14    67  

Tørke/herdetid Søyler av B20 mørtel

 43     Ski Kommune     26
Hei,

Har støpt søyler til terrasse og lurer på når jeg kan forvente at disse er herdet slik at jeg kan fortsette terrassebyggingen?

Søylene er 1,5m dype og toppen går ca 10-15cm over grunnivået. Grunnen er for det meste leire og våt jord. Søylene er støpt i støperør av papp med voks og har en diameter på 14cm.

Det er mye vann i grunnen. Vi blandet mørtelen (B-20) ganske tør og tømte hullene før støping. Hadde en lite gruslag i bunnen av støperøret, men kan ikke utelukke at det har sevet inn litt vann fra undersiden.

Har dekket toppene med søyleskoene med plastposer.

Noen idé om når det er herdet så jeg kan forsette å jobbe?

Mvh
Thomas

   #1
 3 258     Akershus     2
I morgen.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 43     Ski Kommune     2
Jøss - så kjapt?

Bra.

Var ute og sprayet litt vann på toppen i dag og de kjentes jo omtrent ferdige ut selv om de fremdeles var mørke i fargen.

Da er de i alle fall ok til jeg har tid til å fortsette nå førstkommende helg :)

Takk for raskt svar.
   #3
 21 481     Enebolig     1
Min erfaring er at betongen er greit herdet etter et døgn, men man bør ikke belaste den for mye.
CSI
   #4
 584     Hordaland     6
Mener man pleier at rekne med 1 cm. pr døgn for gjennomherdning. Eks. 10 cm. mur trenger 10 dg. Ville nok vente litt mer end til neste dag med at belaste den, spesielt om du får slag mot eksempelvis sko eller sidebelastning.
  (trådstarter)
   #5
 43     Ski Kommune     6
1 cm fra toppen om gangen, altså 150 dager eller 1 cm fra "alle" sidene altså ca 7 dager? :P

Skal uansett ikke belaste dem før om tidligst noen dager til (fredag eller lørdag )
pwb
   #6
 2 211     Ski     2
21dager ( 3 uker ) pleier å være en god pekepinn før den er skikkelig sterk. Betong er uansett ikke fullstendig herdet før det har gått mange år. Fikk vel også ett svar om at man kan ikke regne f.eks 1døgn pr cm siden betong ikke herder på den måten.
  (trådstarter)
   #7
 43     Ski Kommune     3
Hmm, her var det mange forskjellige innspill.

Sikkert en grunn til at jeg ikke fant gode svar ved å Google etc. (Står ikke noe på mørtelposene fra Weber og jeg har ikke funnet noe på hjemmesidene deres heller.)

Jeg får være forsiktig i fortsettelsen ser det ut til ...

   #8
 3 109     Norge     0

Min erfaring er at betongen er greit herdet etter et døgn, men man bør ikke belaste den for mye.


Betong er ikkje greit herda etter eit døgn, den er kun tørr.
   #9
 21 481     Enebolig     4
Det er herdet nok til at man normalt kan fjerne forskaling fra trapper ol, selvsagt er den ikke gjennomherdet. Dette tar (i vanlig forstand) ca 30 dager. Trådstarter spør om når han kan jobbe videre, ikke når han kan be familien på grillfest.
   #10
 41     Møre     7
Stjeler denne litt. Holder på med garasjebygging, og er i gang med å feste bunnsvill mot grunnmur. Sliter med å få ekspansjonsbolter til å bite, og observerer at det som kommer opp av hullet når jeg borer virker litt fuktig. Muren er av forskalingsblokker på 20x20x60 cm, og blei støpt for 1 uke siden. Er det sansynlig at muren ikke er helt gjennomherdet, eller har jeg rett og slett gjort en kjempetabbe når jeg blanda massen? Fortvilet....