HSt
   #11
 37,559     Lillestrøm kommune     0
Det er en dårlig tilnærming til Radon, hos meg var det ubrukt kjeller areal som var kilden til radon hos meg. Huset er ikke nødvendigvis tett så radon ett sted vil ofte gi problem i beboelsesrom

Jeg har lånt bort Canary måler til flere og han med høyeste nivå hittil var han som i følge kartene ikke trengte å måle Radon.

Ser du ikke overgang mellom gulv og vegg/bankett så er jeg redd for at du har hus som meg med kontinuerlig såle under veggene ...  Følger du veggen ned med å lage et hull i gulvet så kan du kanskje finne ut av dette før du starter på hele gulvet.

  (trådstarter)
   #12
 37     Trondheim     0
Jeg har hatt mellom fem og ti byggmestere på befaring i kjelleren for den jobben som skal gjøres etter jeg har pigget opp gulvet, og om radon kunne være et reelt problem hadde de nok sørget for å få med dette i tilbudene sine (penger tjent). Den ene av to som i det hele tatt har nevnt radon sa bare at dette er Trondheim og leiregrunn, så radonsperre trengs ikke. Trondheim kommune skriver også at: "De geologiske forholdene i Trondheim og omegn er gunstige med tanke på radon. I flere tidligere undersøkelser av radon i bygninger i kommunen er det påvist lave verdier, slik at vi ikke anser radon som noen stor trussel i vår kommune." (Jeg fant ikke igjen kartet nå, men området vi bor i var attpåtil blant de minst utsatte i Trondheim)


Jepp, skal starte langs vegg, så ser jeg jo hvordan dette er oppbygd. Tusen takk for svar til alle som har tatt seg tid Smile
HSt
   #13
 37,559     Lillestrøm kommune     0
Det var i Fetsund min bekjente bor i og der var begrunnelsen eksakt lik den du siterer, men det var ekstremt med Radon i dette huset. Så alle bør måle Radon helt uavhengig av kart og hva en tror på forhånd.

Det er mulig at Radon kommer fra tilkjørt pukk, vi vet ikke da vi hos han ikke torde å bore hull i sålen (redd for vann)
Vi brukte isola platon svenske løsninger på platon.se med sug under knotteplast på gulvet.


Det fine med elektronisk måler er at i vinterhalvåret har du en ide om resultatet etter ca 14 dager, jeg fikk min måler i posten innflyttingsdagen og visste om problemet 4 dager etterpå (selger hadde en måling på 100Bq fra gamle dager, når jeg flyttet inn var det ca 400Bq i beboelsesrom, den gamle målingen var enten feil eller utført når huset var nyere/tettere enn nå)
  (trådstarter)
   #14
 37     Trondheim     1
Det var ikke vanskelig å se hvor det var bankett, der det faktisk var bankett. Det rommet øverst på plantegninga var jaggu en annen variant, for der var gulvet MYE hardere og jeg ser heller ingen innvendig bankettkant der. Det er ikke armering i gulvet, betongen er iblandet litt runde steiner.

Status nå er at vi har meislet og ned og inn til banketten der det er rødt. Vi kan kanskje ta bort kanten som går inn i rommet til venstre i det største rommet, der det ikke er yttervegg, eller bør vi uansett la alt av bankett være?

Der det er grønt er innervegger, og siden vi der ikke finner noe bankett som går utenfor selve veggen er det vel ok å meisle rett ned der?

Det vi grubler mest på er de to yttervegggen som er blå. Der finner vi som sagt ingen bankett, men er det trygt å meisle helt ut til veggen? Det er ingen armering i gulvet, men det er som sagt utrolig hardt her, noe som kanskje er en trygghet?

Det som er markert med lilla er banketten gjennom døråpninga, og der må det vel være trygt å meisle vekk banketten akkurat der? (Det skal gå rør der siden det blir sluk i det minste rommet)

Trygt å pigge opp kjellergulvet? - planoppigging.png - rasmusic


De to første bildene er fra det lille rommet øverst på tegninga, det tredje er innover i det store rommet:
Trygt å pigge opp kjellergulvet? - 20181229_170451.jpg - rasmusic
Trygt å pigge opp kjellergulvet? - 20181229_170500.jpg - rasmusicTrygt å pigge opp kjellergulvet? - 20181229_170523.jpg - rasmusic
HSt
   #15
 37,559     Lillestrøm kommune     0
Hva er egentlig under veggen, det er kanskje et enklere bygd tilbygg det du lurer på ?
  (trådstarter)
   #16
 37     Trondheim     0
Ja, det er jo et tilbygg(?) der kun inngangspartiet hviler over (én etasje over, mot to etasjer over på resten av huset), men gulvet er som sagt mye hardere her, og pigginga tar mye mer tid. Kan det være fundamentene er så solide da at vi tør pigge helt ut til veggen?
HSt
   #17
 37,559     Lillestrøm kommune     0
Det er stabiliteten av massene under som er viktige, kanskje bør denne delen undergraves ?

  (trådstarter)
   #18
 37     Trondheim     0
Hva vil det si? Og hvordan vet man om massene er stabile nok? Ytterveggene det er snakk om er på to og tre meter, og kan det være at veggene er bygd oppå etter hele gulvet ble støpt i ett på det tilbygget?

Er det trygt å fjerne den innvendige delen av banketten på vegger uten trykk utvendig? Som der det er trapp/inngang utvendig og der det nå er innervegg?
HSt
   #19
 37,559     Lillestrøm kommune     0
Jeg ville ikke rørt banketten.

Risiko er at det blir for stor punktlast under ytterveggen, platen kan ga fordelt lasten utover.

Hva slags masser har du der ?
  (trådstarter)
   #20
 37     Trondheim     0
Massene vi fant under gulvet vi har pigga opp er i hvert fall noe form for (natur-)stein i varierende størrelse. Av en solid type som ser ut til å dele seg i tykke flak, om det betyr noe.

Ville du ikke rørt banketten på den gamle ytterveggen som har blitt innervegg heller? Den røde linja til venstre for døråpninga?