TDJ
  (trådstarter)
   #81
 1 603     Asker      0
Da har man kommet et skritt videre i dette evighets-prosjektet med å lage kjeller ut av (grå-)stein - her granitt-stein Tongue. Tror kanskje det ikke er så mange som følger denne tråden, har ikke vært særlig flink med små-drypp underveis Unsure. Men tenker ihvertfall å legge ut inntil "ferdig prosjekt", nærmest for egen dokumentasjon.

Ting-Tar-Tid, spesielt når man gjør absolutt alt alene og egenhendig; å ha muligheten til å mase på "noen" om å få ut fingeren er sterkt undervurdert ! Sad. Er jo en opp-side å kunne si at man har utført absolutt alt egenhendig, men ned-siden er jo også at man har INGEN å "skylde på" hver gang ting ikke er på stell Blush. Følger andre tråder på forumet og enkelte ganger er det slik at man kunne ønsket å hyre Bademiljø til jobben for å kunne kjefte på "noen"...
MEN, det går fort over Laughing.

Bad / vaskerom / badstue er nå ferdig og i bruk. Ble seende slik ut etterhvert:

Utgraving av kjeller - - TDJ
Massasjekar fra Bauhaus m/lys, BT høytaler, varmekolbe og masse pumper og stell; rene tivoli-stemningen med spot'er "soft-dempet" Shocked. Karet veide > 100 kg og var et SKIKKELIG strul å få ned trappa til kjelleren. Ikke bra for en sårbar rygg !


Utgraving av kjeller - - TDJ
Servantskapet og "arbeidsbenken" (140 cm lang) er fra Ikea; etter ørkesløs vandring på nettet etter "bra" møbler til "rett" pris sprakk tålmodigheten. Ikea er "bra nok", finnes ikke på "salg" og leverer alltid "hel" vare.Utgraving av kjeller - - TDJ
Vask / tørk på plass ved døra inn til "teknisk". Alt virker 100 %. Til og med Pax Passad 30 i taket som starter rimelig kjapt etter at tørketrommelen har fyrt opp. Bra ! (Skittentøy-kurven er "overligger" fra gammelt vaskerom; underkjent av "sjefen" og skal skiftes ut med noe "penere" Shocked)

Signatur

   #82
 2 826     Vestlandet     0
Ser stort og flott ut!
Signatur
   #83
 10 434     Akershus     0
Jeg følger med, jeg Smile

Kan du fortelle litt om de der magiske flis-greiene? Jeg og flis har et litt anstrengt forhold til hverandre.

Jeg bygde garasje for "noen" år siden, og nå i vinter har det endelig blitt skikk på loftet der, så jeg er godt kjent med ting som tar tid. Kjelleren her er fortsatt ikke ferdig, det er et rom der som er avsatt til å bli bad. Mye fin inspirasjon i tråden din her.Når man står midt oppi ting, med snuta 10 cm unna flisene man legger, da ser man absolutt alt som er "feil". Så snart det er ferdig og tatt i bruk, blir det av mindre betydning. Om det gnager for mye, får du heller tenke på hvordan det var.

Signatur
TDJ
  (trådstarter)
   #84
 1 603     Asker      0
Begriper ikke hva som skjer; har nå forsøkt å legge ut et innlegg m/bilde 3 ggr - er litt mer om badet. Men ingenting skjer !! (Forsøkt å logg ut og inn igjen også - hjalp ikke).
Forsøker nå med denne enkle...; har jeg blitt erklært persona non grata ?!?!
Signatur
TDJ
  (trådstarter)
   #85
 1 603     Asker      0
Hmm..., nei tydeligvis ikke !

Da forsøker jeg med det siste bildet og tekst;dvs dette blir det 4. forsøket...

Utgraving av kjeller - - TDJ

Signatur
   #86
 10 434     Akershus     0
Det har skjedd meg også noen ganger, at forumet går i frø hvis jeg prøver å laste opp for store bilder.
Signatur
TDJ
  (trådstarter)
   #87
 1 603     Asker      0
Jøsses, nå gikk det...
Teksten (også 4. gang ..) går som følger;

Badstua har en 9 kW 3-fas ovn. Varmer opp de ca 7 m3 med badstue til 90 grader på ca 45 min. Er greit nok. Badstubenkene er varmebehandlet osp og kjøpt ferdige i fast lengde. Deretter demontert, kappet og tilpasset i rommet. Er solide, svært bra kvalitet og behagelige å sitter / ligge på Smile. Og ikke veldig dyre. En no-brainer i forhold til å bygge selv.

Nå gjenstår "bare" kjellerstua (så langt fungert som "verksted"). Er å betrakte som ren dessert i forhold til mange av jobbene så langt  Laughing. Blir ikke noen ren "man cave" (Sad), "regjeringa" skal ha sitt her....  Men NOE blir det; skal ha "god lyd" både i stereo og surround. Legger opp til bla atmos (må ha ny forsterker) og lurer for tiden på om i-vegg høytalere kan funke (for å ta hensyn til waf... ). Er normalt tilhenger av STORE gulv-stående saker, men man blir jo tvunget til å tenke nytt..   Så langt i livet har Denon, B&W og Hi-Fi klubben vært 1.valg, ser fortsatt i den retningen, men waf'en omfatter også lommeboka.. Sad.

Kommer til å starte full rehab av 2. etasje i løpet av 2020; 60 m2 fordelt på 3 rom som skal bygges om til åpen løsning med (nytt) kjøkken, spisestue og stue og etterisolering. Blir noe nytt i fra "kjeller-tilværelsen" og sannsynligvis et nytt prosjekt her på forumet; mange gode råd & tips å hente Smile.  
Signatur

TDJ
  (trådstarter)
   #88
 1 603     Asker      1
Jeg følger med, jeg Smile

Kan du fortelle litt om de der magiske flis-greiene? Jeg og flis har et litt anstrengt forhold til hverandre.

Jeg bygde garasje for "noen" år siden, og nå i vinter har det endelig blitt skikk på loftet der, så jeg er godt kjent med ting som tar tid. Kjelleren her er fortsatt ikke ferdig, det er et rom der som er avsatt til å bli bad. Mye fin inspirasjon i tråden din her.

Når man står midt oppi ting, med snuta 10 cm unna flisene man legger, da ser man absolutt alt som er "feil". Så snart det er ferdig og tatt i bruk, blir det av mindre betydning. Om det gnager for mye, får du heller tenke på hvordan det var.

Takker for respons Smile.
Mitt anstrengte forhold til flis skyldes bla "redsel" for ikke få god nok dekning av flis-lim. Medfører at jeg ofte "masserer" flisene en del ned i limet. Da sitter de, men får også ofte som resultat en noe ujevn flate - spesielt med store fliser. (Få som ser dette, men irriterer vettet av meg som ser det hver dag...).
Mitt andre negative forhold er til flis-kryss (og tråd) - det skal jo normalt ikke være mye flis-lim i fugen. Betyr at flis-kryssene skal sitte bare v.hj.a trykket fra flisene... dette får jeg bare ikke til på en skikkelig måte. Enten faller de ut, eller fugen blir ujevn eller det tyter ut lim i fugen.
For meg har følgende opplegg fungert rimelig greit og redusert "angsten" rundt flislegging en smule (er fortsatt ikke ynglingjobben, nei !);
 • Ved større fliser ( 20 x 40 og opp) legger jeg limet på flisa med 8 mm tannsparkel. Bruker sugekopp til å holde flisa med. Flisa legges så inn ca 1 cm bortenfor endelig plassering og skyves lett på plass. "Skyvet" skal foregå 90 grader på stripene. Denne øvelsen skal medføre at en får nær 100 % lim-dekning.
  (Sluttet etterhvert å legge flislimet på veggen først, mye mer søl og mindre kontroll. Sugekopp av bra kvalitet er et must !).

 • Overskytende lim som tyter ut i fuger skrapes vekk og plasttappene (her 3 mm) skyves inn under flisen på alle sider. Ny flis legges inntil og fugeavstand blir "automatisk" riktig.

 • Klemskruen skrues ned på plasttappen og fjerner all forskjell i høyde mellom flisene.

 • Klemskruen fjernes etter ferdig tørking og plasttappen slås enkelt av.Dette fungerer egentlig veldig greit og gir både plan flate og rimelig like fuger. Men finnes ett "problem" (egen erfaring): når klemskuen dras til så vil de to berørte flisene enten løftes eller presses ned en smule i limet. Dersom to fliser er veldig forskjellig størrelse, greier ikke den minste flisa å "holde igjen" kreftene fra den største flisa. Den minste kan rett og slett bli "løftet" opp fra limet uten at den store "flytter" på seg. En oppdager ikke at dette har skjedd før etter tørking hvor mindre fliser plutselig løsner Shocked. Skjedde 2 - 3 ggr for meg før jeg forstod sammenhengen og ble langt mer forsiktig med de små flisene.

Signatur
   #89
 1 615     Trondheim     0
Se der ja! Veldig fint!! Og badstu(sauna) har du også bygget😀
Holder på å ferdigstille et kjellerprosjekt selv-med badstu. Skulle kanskje lagt ut en tråd om det jeg og!!
Mvh
Sakke
TDJ
  (trådstarter)
   #90
 1 603     Asker      0
Tiden flyr, men det går (HELDIGVIS !!) mot en avslutning av mitt en-manns "kjellerprosjekt", dette blir vel nest siste postering i denne tråden. (Skal i gang med full renovering/ombygging av 2. etasje, men det blir egen tråd tenker jeg).

Hadde ved starten for ganske eksakt 5 år siden (ShockedShocked) få (ingen ?!?) tanker om tidsplaner, løsninger, utfordringer, problemer, behov eller hvordan en full kjellerutbygging skulle foregå.., vandret inn i dette med åpent sinn, (altfor..?!) stor arbeidslyst, høy grad av "fikser_det_meste"-selvtillit samt et ønske om å forbedre boligens funksjonalitet.

Har vært en laaang reise dette, men særdeles lærerik og interessant SmileSmile. Har oppsøkt og benyttet omtrent alt som finnes av dokumentasjon og kilder for byggtekniske standarder, regler, forskrifter og lover. Byggforsk, TEK 10/17 og NEK fyller både bokhyller og tar mye plass på PC'en. Lærerikt !! ByggeBolig har vært en kjærkommen støttespiller, delvis ved å få lese om andre på samme type reiser og å delta i diverse diskusjoner og utvekslinger - særdeles morsomt !

Driver som sagt nå med kjellerstue som det siste av i alt 7 rom (soverom, trappegang, bad/vaskerom, badstue/tørkerom, teknisk rom, bod og kjellerstue). De resterende rommene er alle i full bruk, men det kan vel mangle en og annen kosmetisk acryl-fuge her og der Shocked.... Kanskje ta det siden... Angel.

"Kjellerstua" har fungert som "snikkerbod" under hele prosjektet og så slik ut i midten av Februar:


Utgraving av kjeller - - TDJ

Kaos !

Har dårlig erfaring med å forsøke å poste mange bilder på en gang; blir flere oppdateringer av dette.
Signatur