#21
 10,486     Akershus     1
Jeg er i hvert fall veldig fornøyd med min løsning, og tror den fungerer greit. 10/15 cm EPS utenpå veggene kostet ikke allverden, og det vil holde muren varm. Med diffåpne materialer på innsiden og ventilasjonsanlegg bør det ikke være noe fukt å snakke om på innsiden av veggen. Knottplast utenpå isoporen sørger for at fukt fra bakken ikke har sjans til å trenge inn mellom sprekkene i isoporen.

Luftingen i spalten med knottplast er egentlig ganske uinteressant for min del. Så lenge fukt fra jorda ikke kan trenge inn, og evt. fukt som måtte befinne seg i veggen kan fordampe innover, bør det ikke være behov for noe mer.

Det er mange veier til en tørr kjeller, dette føler jeg er en ganske så sikker en. Ikke koster det stort heller.
Signatur

   #22
 3,997     Oppland     0

Kulda slår jo ned langs kjellerveggen hvis det er en åpen luftspalte der. Om denne luftspalten er 1 cm bred eller 1 meter bred spiller liten rolle. Bevegelig luft isolerer ikke mye. Hvis luftspalten hadde vært 1 meter bred ville jeg sagt at XPS-isolasjonen var bortkastet. Det samme kan vel sies om 1 cm?

Av samme grunn er det ingen som isolerer ytterveggene (over bakkenivå) på utsiden av luftingen.

Ja jøss,mye luftsirkulasjon bak knotteplasten  ::)

Kom med 1 eneste dokumentasjon for at knotteplast forringer isolasjonsverdien til en kjeller.
Den lille spalten som blir her her for det meste fyllt med knotter, det er ikke tale om at her blir en luftsirkulasjon av betydning!
   #23
 4,110     Akershus (Follo)     0
Det går nok bra det Frodes. Jeg hadde et større lass med plast og presenninger dyttet inn i et hjørne gjennom høst, vinter og vår. Dette også i det hjørnet det er et vannsig i fjellet og ut i tilbakefyllingen. Når jeg fjernet dem var det tørt både på veggene og gulvet. Hadde det vært fuktgjennomgang der hadde den ikke hatt mulighet til å tørke ut. Det var tildels med vilje jeg la dem der for å se om det samlet seg fukt.

Her tror jeg vi er i ferd med å prøve å finne ut hvor mange engler som kan danse på et knappenålshode.

Signatur
   #24
 3,997     Oppland     0
Vel, det kan være enormt  stor forskjell i vannpåkjenning i en kjeller bare fre en tomt og over til naboen.
Så det er litt for enkelt å si det slik.
Det er også forskjell på hvor flinke graveren er med å fylle tilbake rundt muren og hvilke masse han bruker.

Men stort sett går det bra.. kjedelig når det ikke gjør det.
   #25
 9,677     Kysten     0
Enig i det Britax. Det viktigste er jobben med inntilfylling. Men om den jobben skulle svikte og vannet skulle finne feil vei så er det en trygghet å ha så god løsning som mulig og ikke minimumsløsning. Om knotteplasten ligger utenpå eller innenfor isolasjonen tror jeg ikke spiller veldig stor rolle. Det eneste måtte være om knottene vil sette seg inn i isolasjonen, men likevel har en et vanntett sjikt. Men at luftespalten skal ødelegge isolasjonsverdien stemmer ikke. Det kommer ikke kald luft blåsende inn der.
   #26
 5,188     Østlandet     0
Knotteplast er selvfølgelig et must, men uten å være skråsikker tror jeg det er best å ha den ytterst.
Dere som legger knotteplasten som mellomlegg, hvordan fester dere XPS til veggen da? Står den løs?
Signatur
   #27
 3,997     Oppland     0
Knotteplasten skal bare trekkes opp til samme høyde som tilbakefyllingen, og det finnes pigger med mothaker du spikrer fast knotteplasten med, disse trykker du isolasjonen inn i, over knotteplasten festes isolasjonen som vanlig med plugger eller lignende.

   #28
 425     0
Du skal som hovedregel følge produsentens anvising. Knottplast, den vanlig svarte ofte kalt Platon, kommer fra f.eks Isola. Disse sier den skal stå innerst, Byggforsk Sintef sier på generelt basis at den skal stå innerst. Dersom noen har et produkt av XPS som skal rett på veggen uten knottplast, gjør du naturlig som de sier. Det er nok et luft sjikt i den til å lede vekk fukt fra muren.

Poenget med knottplast, Platon, er ikke først å fremst å hindre vann fra utsiden å trenge inn, men å sørge for at veggen får puste slik at kondens/fukt blir ledet bort fra muren. Litt på samme måte som luft spalten i kledningen eller taket ditt. Det er drenssjiktet sammen med drensledningen som har som hovedoppgave å hindre vann i å trenge inn i veggen din.