(trådstarter)
   #21
 52     0
Poenget med forskalingsblokker som tørrstables er vel nettopp å unngå å drite seg ut. Å forskale på annen måte tør jeg ikke når det blir litt høyde.

taz
   #22
 3,840     Haugesund     0
Det er absolutt mulig å drite seg ut med stable blokker. Spesiellt når høyde, bra med flyt middel, jeg skal videre, det er lørdag faktoren i blikket til betongpumpeføreren, som Einar-s nevner. Slår inn for fullt med Murphy's lov lurende rundt hjøret  ;D

Kjente svetten på samme måte som han med kub muren i vg bloggen.

Men ja hadde mor raslet med overskuddet på egeninnsatsen, hadde vel "naaaai...vetje" blitt tja... ;D
Signatur
   #23
 222     0
Har nettopp satt opp grunnmuren til garasjen min selv. Satte opp 3 runder med mulitblokk 20 cm. Høyden er jo ikke mer enn 60 cm, så dette gikk fint. Jeg brukte noen forskalingsbord og borret opp hull, satte i gule elektrikkerplugger, og festet disse i diverse blokker for å få god stabilitet. Grunnen til at jeg brukte blokker var blant annet at jeg kunne støpe ringmur og gulv samtidig. Sparte endel kroner på det.

Har en kompis som har satt opp hele muren, 3 vegger, i høyde på 2,4 m. Det hadde ALDRI jeg gjort selv. Det gikk greit i det tilfellet og muren står fortsatt.
   #24
 681     Bergen     0
De fleste vil nok greie en lav mur (0-1 meter) men det er etter dette det bgynner å bli trykk på muren. Spesielt om det støpes mot fjell på ene siden. (da er trykket dobbelt, ettersom fjellet ikke gir etter) Når jeg skrev 1000 pr m2 så er det som en skrev lenger oppe, ink materialer og arbeid, men utenom betong. Betong kommer normalt sett på 1000 pr m3 + frakt. 1m3 hoder f eks til 5 m2 mur som er 20cm tjukk. så da kan man jo regne på totalkostnadene selv. Er det noe annet dere lurer på ang forskaling/grunnarbeid, så bare spørr. Gjerne send en pm (så eg får vite at det er et spørsmål, er ikke innpå hver dag), så skal eg svare så godt eg kan.

Signatur
   #26
 681     Bergen     1
Jeg jobber ikke som forskalingssnekker mer. Jeg er blitt student:) men jeg sier sjelden nei til litt ekstra jobb. ikke lett å betale lån på hustomt i tillegg til å leve i bergen på 6300 i måneden:P

Signatur
   #27
 4,110     Akershus (Follo)     0
At trykket blir større når det er fjell på den ene siden trenger en nærmere forklaring.  Det forståelig at det er mye vanskeligere å lage en konstuksjon som kan stå mot trykket uten enkelt å feste forskalingsbindere i fjellet. Men trykket er vel kun en funksjon av betongens egenvekt og høyden?
Signatur

   #28
 681     Bergen     0
Dette er fordi at betongen presser normalt på 2 sider med forskaling. Når det er en side med fjell, og en side med forskaling vil forskalingen få alt trykket ettersom fjellet uansett ikke flytter seg (tar høyde for at fjellet er fast og ikke dårlig fjell) I stedet for at betongen presser jevnt på begge sider, vil forskalingen i dette tilfelle få mye mer trykk. En vanlig forskaling utvider seg gjerne noen millimeter på hver side under en stor støp (god høyde) pga trykk, mens den på en en sidig vilutvide seg like mye fordelt på en side (ettersom fjellet aldri vil trykke seg sammen). Det må derfor være mye tettere med stag/støtter ect på en ensidig forskaling enn en to sidig forskaling. Håper dette var svar nok.
Signatur
   #29
 316     0
Min erfaring er en ringmur til garasje hvor den ene kortveggen var 1,20m og den andre 2,40m høy. Langveggene ble stablet "på skrå". (skrått terreng). Alt ble stablet med Multiblokk. Oppsummering:

- enkelt
- ingen problemer
- billigere enn forskaling (for meg iallefall)

   #30
 1     0
Ser ikke ut som du har fått noe særlig feedback på det du egentlig lurte på.
Her er i hvertfall mine  erfaringer med forskalingsblokker.
Har selv satt opp murene til min garasje med forskalingsblokker fra Breivik kalkverk.
Siste stein på plass i dag. 3 vegger hver på 7m gange 2,8m ( tot 60kvm)

Pris: Stein, stål og frakt 25.000 ink. moms.
+
Pris : Sementbil med pumpe 11.000. ink. moms ( tot 6, 2 kubikk )
NB ! Må fylle muren i 2 omganger, pga stabilitet.

Må innrømme at jeg er meget godt fornøyd med resultatet.
En stor fordel er jo at du slipper pussearbeidet etterpå. Murteinsmønsteret ( fugene ) tar deg godt ut. Du vil aldri få så pene vegger ( finish ) med en helstøpt vegg.
Selve byggingen er lite problematisk. Men det kritiske her er at du har en såle som er er fri for ujevnheter. Ujevnheter i sålen vil fort spise på seg når du begynner å komme opp i høyden. Svaien kan fort bli stor når steinene begynner å bikke.Her har du selfølgelig ikke samme muligheten til å justere som med LECA.

Så mitt råd er. Gjør skikkelig grunnarbeid (evnt. få noen til å hjelpe deg med sålen) Å bygge selve muren med forskalingsblokk klarer alle . God trim er det også.
Lykke til!