14,273    15    0  

Veggforskaling med az-stag/dywidag

 63     0
hei, jeg lurer på om det er en ann norsk standard for å bruke az-stag/dywidag på en tradisjonell vegg forskaling. malthus har en standard vet jeg. c/c 30cm i bunn 75 opp c/c 40cm og 75 opp c/c 120cm.

men az er mye sterkere, da har det vel en annen standard også på c/c og avstand oppover.

   #1
 822     Ullensaker     0
Et az-stag er 10x sterkere enn et malthus-stag. Likevel avhenger forskalingens styrke av forholdet mellom stendere/bueskiver,strekkfisker og plassering av stag. Senteravstanden kan økes en del,men dette avhenger av dim.matrialer og hva slags type støp som skal utføres.
Fortell hva du skal støpe så skal jeg fortelle deg hvor tett stagene må stå.
  (trådstarter)
   #2
 63     0
1,5m høy vegg 20cm tykkelse. det er ikke noe problem å forskale med dem, har gjort det utallige ganger. jeg tenker på standard om det finnes en NS for dette. akkurat som malthus. skal opp til prøve. men jeg finner ingen ting om az stag, verken i lærebøker eller noe slikt. irriterende...
   #3
 822     Ullensaker     0
..nei det finnes vel ikke noe standard som sier at sånn må det være,- På veggen du referer til ville jeg brukt to rekker med cc 1m.
Jeg støpte en pumpestasjon i mine første år som forskaler,hvor denne hadde vegger på 3m i høyde og 25cm tykk med en total lengde på 16m. Veggene skulle pumpestøpes og alt var forskalt med malthus stag. Stagene ble satt på 75cm cc alle veier. Pga sykdom ble jeg satt til å støpe veggene sammen med en lærling og en uerfaren pumpekjører.. Alt ble støpt rett opp i løpet av no time og vi kunne ta helg glade og fornøyde. På mandagen så jeg at sawkilene hadde boret seg 1,5 cm inn i strekkfiskene på andre rad og at det var blitt synlig bue mellom hvert stag.
Jeg tror vårherre passet på meg den dagen for den forskalinga hadde ryki i 9 av 10 tilfeller. Dette illustrerer hvor viktig erfaring er i forhold til plassering og valg av type stag,matrialdimensjoner,støpehastighet osv.
Det hører med til historien at jeg fikk skryt for god jobb og påtatt ansvar i an alder av 20.
   #4
 22,342     Akershus     0

På mandagen så jeg at sawkilene hadde boret seg 1,5 cm inn i strekkfiskene på andre rad og at det var blitt synlig bue mellom hvert stag.
Jeg tror vårherre passet på meg den dagen for den forskalinga hadde ryki i 9 av 10 tilfeller. Dette illustrerer hvor viktig erfaring er i forhold til plassering og valg av type stag,matrialdimensjoner,støpehastighet osv.
Dumpet dere det raskt nedi og jobbet godt med vibrator?

Eneste gangen jeg har hatt et problem var da viratoren arbeidet seg fast ved et stag og ble røsket løs. Ett stag røyk, men det ble en 5 cm kul på veggen.
  (trådstarter)
   #6
 63     0
det er helt gal måte og støpe på. du skal ikke ned lengre enn 10-30cm på hver skjøt.
men vi støper alle forskjellig. og det finnes jo også andre metoder hvis du har utsparinger i veggen Smile

jeg skal muligens ha vegg med innfelt trapp på prøven. spørr du meg, så er det helt meningsløst. det samme mener de andre snekkerene jeg jobber med. hvem forskaler slikt?
   #7
 822     Ullensaker     0
Riktig.Helt gal måte å støpe på. Uerfaren og uten fagbrev med stressfaktor.

Jeg hadde også trapp med innfelte vanger, 11 trinn med dekke og søyle ved siden av.
Spør du meg er dette en litt utfordrende prøve der poenget er å vise riktig forskalingsteknikk og at man kan støpe trapp og vegger uten støpeskjøt.

   #8
 178     Halden     0
Er jo standard prøve, som viser om du kan mange av grunnleggende teknikkene. System er jo det folk jobber mest med, men prøva skal vise at du kan det som ligger bak.
Trikset er å tegne opp lukkeveggen på oppsettet og måle inn stagene fra det du har tegnet opp..
  (trådstarter)
   #9
 63     0
om jeg får dette på prøven så gleder jeg meg. men skal visst trekke et par lapper så vi for se. jeg sitter bare å skriver litt om de forskjellige måtene.
det er egentlig veldig synd at det går så mye i system. kan nok tenke meg om 10år så får du system på prøven, av evt H-sjakt og søyle med drager.
   #10
 822     Ullensaker     0
Lykke til med prøva.  Husk at en forskalingsnekker i bygg gjerne gjør det samme gang på gang med stramme akkorder. En forskaler i anlegg kan utfolde seg mer kreativt og tar ofte armeringsjobben,forskalinga og støping på en jobb.
Ulempen(fordelen) kan være forskjellige arb tider og mer reising.