1 824    13    1  

Gjerde fra helvete

 370     Ottestad     0
Hadde en udugelig snekker som har gått under jorda til å sette opp et gjerde for oss. Det er et langt L formet gjerde som kun har feste mot vegg på den ene siden. Feilen som ble gjort er at han brukte stolpefundament med justerbar stolpesko. Ikke nok med det, men han syntes det var lurt at stolpene var i samme høyde på undersiden, så noen av stolpene er justert opp ganske høyt. Det har resultert i et gjerde som er utrolig ustabilt og vinglete. 

I et desperat forsøk på å stabilisere gjerde, har han laget jern som skal festes fra siden av  betongfot og opp mot stolpe. De har han ikke festet før han forsvant. Har selv forsøkt å feste de, men å borre igjennom disse jerna med 8mm metallbor er jammen ikke lett. 

Er det noen her som har noen bra tips på hva jeg bør gjøre for å få dette stabilt?
Har vurdert om jeg skal løsne stolpeskoen og monterer en firkantet stolpesko som skrus fast i betong. Problemet her er at det ser ikke ut som alle betongsøyler er helt i vater på toppen, så da blir det kanskje vanskelig å få stolpen rett? Et annet problem er at jeg antagelig må bytte ut nesten alle stolper, siden de blir for korte når de senkes helt ned mot betongsøyle.

Gjerde fra helvete -  - kennethpost

   #1
 801     Bærum     0
Du skulle hatt slike som vist på bildet under. De stolpeskoene du har er for å holde vertikal belastning, ikke stivhet sideveis.

Kanskje du kan borre i fundamentet og gyse fast disse?

Gjerde fra helvete - 35DBECC4-410F-41E4-B597-F8B46B84BA78.jpeg - olechrd
Signatur
TSt
   #2
 11 052     1
De bør ikke helt ned mot betongsøylen fordi da suger de vann selv om det hadde støttet stolpene litt.  Ville forsøkt med en slik foreslått over først og sett hvordan det blir. Kombinasjonen av den du har og denne får vi håpe virker.  Fattjernet han har forsøkt med virker ikke så godt når det måtte bøyes.  Flattjernet hadde gjort bedre nytte på innsiden av stolpen siden det er den veien det vel er den retningen det har mest bevegelse.
   #3
 1     0
Hei
Har samme problem med ustabilt gjerde og stolpesko. Hos meg er snudd 90 grader slia at man skulle få mest mulig støtte. Men det ble ikke bra. Så hvordan har du løst problemet ? Med flatjern eller vinkeljern som bores ned i eksisterende fundament og støpes fast ?

Nils
   #4
 5 294     Akershus     0
Lite tips dersom du skal borre i jern - start med et lite borr og utvid etterhvert, her ville jeg kanskje tatt 3, 5 og 8mm i rask rekkefølge!

.Thag
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 370     Ottestad     0
Lite tips dersom du skal borre i jern - start med et lite borr og utvid etterhvert, her ville jeg kanskje tatt 3, 5 og 8mm i rask rekkefølge!

.Thag

Høres lurt ut, men selv der det er litt for små hull, så er det umulig å komme igjennom med mitt borr. Borrer sakte med stor kraft, både med og uten smøring.
TSt
   #6
 11 052     0
Det finnes bor som er slipt helt feil fra starten til boring i jern. Et rimelig merke jeg kjøpte var vesentlig bedre enn dyre merker men dette trenger ikke være "fasit" på alle merker.
   #7
 3 205     I huset mitt     0
Det er et kjent "triks" å forborre med 3.2 eller 3.5mm borr for så å borre opp til større dim.Wink

-Med å forborre til den dim, så blir hullet sentrert når man øker dim. Andre dim på forborring gjør gjerne at hullet mister senter når man går opp i dim.
Er sikkert kobla imot stigning på borr, etc men det fungere og er som sagt en kjent.

TSt
   #8
 11 052     0
Men det hjelper som sagt ikke hvis en får "galt" bor i utgangspunktet.
   #9
 3 205     I huset mitt     0
Men det hjelper som sagt ikke hvis en får "galt" bor i utgangspunktet.

Vet ikke noe om disse "gale" bor, men etter at jeg kom over det trikset med rett forborring så blir det sentrert hver gang.
Tidligere var det litt hip som happ hvor bra det ble, uten at jeg noterte om det var forskjell fra bor til bor.
TSt
   #10
 11 052     0
TS skriver "men selv der det er litt for små hull, så er det umulig å komme igjennom med mitt borr. Borrer sakte med stor kraft, både med og uten smøring" derfor min kommentar om borr. Jeg hadde et for at par helger siden som skulle lage hull i et beslag og som bare sto på overflaten uten å gjøre noe. Borret så helt ubrukt ut. Men et annet bor var det ikke noe problem. Jeg borret masse hull i noen stål bjelker en gang som gjorde at jeg testet ut forskjellige fabrikat.

Det tynne borret først gjør det det også lettere på plasserer hullet på rett sted slik Hirobofly skriver.