3 060    46    10  

Mur mot nabo - bør de bidra økonomisk?

 94     0
Hei 
Jeg har et nybygget hus, men mye arbeid igjen på tomta. Jeg har noen hyggelige naboer som har foreslått av vi tar en prat en dag for å bli enige om hva vi bør gjøre mellom tomtegrensene. 

Det er en høydeforskjell på snaut 1 meter mellom tomtene. I dag i form av en skråning av stein/subus. Massene er stabile, men lite pene. Jeg tenker en granittmur ville vært en god løsning da den er pen for naboens del, er jo de som kommer til å se den, og den gir en bredest mulig passasje langs huset mitt for min del. Sånn sett blir det en god løsning for begge parter. Tenker da at yttersiden av steinene blir stående på tomtegrense. 

Det er jo "min" skråning som er der i dag, den har havnet der i forbindelse med planering av tomt for oppsetting av huset, og blir stående på min tomt, men det er jo også av naboens interesse å få en pen overgang. Bør jeg forvente at naboen bidrar økonomisk på muren? Eller er det forventet at jeg skal dekke hele kostnaden siden det er "min" skråning? Hva er normalt? Evt. hvordan beregnes fordelingen av kostnadene? Er det noen lover som regulerer dette, noe lignende gjerdeloven? 

Har ingen konflikter med naboen, bare ønsker å vite litt rundt hva som er normal praksis før vi begynner samtalene. :-) 

   #1
 554     Akershus     0
Stod naboens hus der fra før? Slik at det er din oppføring av hus som har ført til denne skråningen og "mindre" pene grensen? I såfall synes jeg det blir feil å pålegge naboen kostnader fordi du har planert og bygd hus.
   #3
 7 609     Bærum     0
Hvis skråningen skyldes planering av din tomt synes jeg du skal ta kosten for muren.
  (trådstarter)
   #4
 94     0
Er rimelig blakk etter bygginga, og granittmur koster en del, særlig siden det ikke er så lett med noe særlig egeninnsats. Så mulig jeg ikke får satt opp noen granittmur uansett. Et alternativ kan evt. være å foreslå en budsjettvennlig mur som de synes er grei å se på, og hvis de evt. ønsker for sin egen del at det skal være granitt kan de bidra dersom de ønsker det. Eller er det teit å foreslå?
   #5
 1 096     Sørlandet     0
Skråninga ligger jo på din tomt. Om ikke naboen liker skråninga så godt burde jo han i utgangspunktet betale for det. Min mening. Men jeg hadde nok delt kostnaden da det er en smal pris å betale for godt naboskap. Om ikke han vil være med på å betale for noe hadde jeg ikke ville gjort noe (for da vet du hvor landet ligger til senere engang)

Min mening. Hva evt juss sier aner jeg ikke
TSt
   #6
 3 342     0
Er oppfyllingen din lovlig fra før eller ikke kan jo også være et tema. Er oppfyllingen søkt om ? Hvis ikke skal foten på skråningen starte 1/2 meter inn på din tomt. Høres ut som om dette ikke er tilfelle men er det søkt om og gjodkjent er det annerledes. Hvis en har gått ut over dette mener jeg at en må være "snillere" med naboen enn en trenger å være ellers. Hvis du ikke tenker å lage mur bør nabo kunne forvente at opparbeider noe i skråningen. Er den bratt er det kanskje bare noe form for beplantning som er mulig.
  (trådstarter)
   #7
 94     0
TSt: Skråningen i seg selv er ikke søkt om, med høyden huset ligger på er godkjent. Huset ligger parallelt med tomtegrensa og kun 4 meter fra, så utfylling var nødvendig for å kunne sette huset trygt på godkjent høyde. På øyemål fra oppmerkinga graver ba om for tomtegrense er nok foten av skråningen rundt en halvmeter inn på min side. En evt. mur blir liggende med yttersiden på grensa. Skråning er 45 grader.

   #8
 3     0
Umiddelbart etter det jeg leste meg her, så jeg tror at du vil være ansvarlig for de økonomiske kostnadene ... Men dette er en gråsone Smile
Signatur
TSt
   #9
 3 342     0
Ut i fra info får du 2 meter ekstra bredde (1/2 m + bredden av skråning på ca 1,4m).  Hvis du hadde en stubratt kant helt ut mot tomtegrensen hadde du en dårlig sak men tror nok allikevel at du må beregne at det meste er ditt.  Men det kan jo være at nabo vil være med på noe oppgradering.  Det er forskjell på en betong stable stein mur og en av granitt, men pass på at arbeidet gjøres rett (denering og isolasjon)  så bilde av en veltet granittmur i Trondheim.
Ebe
   #10
 4 062     Vestlandet     0
Sånn til info så har man ikke lov til å «fylle opp tomta» for å nå godkjent hushøyde, uten å forholde seg til normale avstandsregler. Avstandsreglene gjelder også fyllinger, skjøringer osv... Smile

Kan være greit å vite før man løper til naboer med faktura Smile
Signatur