2 052    32    11  

Oppmåling og nabo-bod på vår tomt.

 13     0
Har planer om gjerde, har derfor bestilt oppmåling.

En nabo har plassert en bod ca ½ meter inn på vår tomt (for ca 4 år siden), og den dekker akkurat et punkt der det skal settes opp et av de 4 grensemerkene (hvis det ikke finnes et merke under boden?).
Her lurer jeg på hva jeg skal gjøre:
 
A: Gi beskjed til naboen at det er bestilt oppmåling og at han bør flytte boden? Med stor fare for surnet forhold?
 
B: Ikke gjøre noe som helst, og regne med at oppmålerene kontakter naboen da de ikke får satt ned merket, og at kommunen krever boden flyttet? Jeg betaler tross alt tusenvis av kroner for målejobben.
 
C: La alt bare surre og gå, kanskje det ikke blir noe merke siden boden står i veien. Bygge gjerde fram til bodveggen, og fortsette gjerde fra bodveggen på andre siden og over naboens hage inn til nytt grensemerke i hjørnet? 
 
Hva mener folket?


Obs. dette er ingen konflikt, men kan bli ampert når oppmåleren er ferdig med jobben?

   #1
 3 007     Gol     0
Jeg personlig ville valgt alternativ c.

Evt diskutere med naboen hva han syns. Løser det bedre med han dette problemet enn alle oss her inne 😉
Signatur
   #2
 1 451     Harstad     0
Ville ikke valgt alternativ c) fordi det medfører at boden ikke blir tilgjengelig for naboen for vedlikehold av fasade (maling) uten å gå over gjerdet. Det kan medføre at naboen ikke vedlikeholder boden på den siden, og du får en sjenerende fasade i hagen.

Ville gått for a). Naboen kan ikke bli sur på deg for at han selv har tatt seg til rette. Dette er din eiendom, det må du være krystallklar på. Du kan jo f.eks. tilby deg å hjelpe med å flytte den, for å beholde et godt naboskap.
Signatur
O_K
   #3
 290     0
Jeg ville nok satset på a, men kanskje ikke så strengt? Gi beskjed om oppmåling, men det har han antagelig allerede fått fra kommunen siden det er deres felles grense. Alle eiendomer som er berørt av grensen som skal gåes opp blir innkalt til grenseoppgang når det skal utføres.

Har du godkjent at boden ble plassert på din tomt, eventuelt hvordan havnet den der den står nå? Er du helt sikker på at den faktisk står på din tomt (siden du ikke har fått utført oppmåling enda)? Husk at grenser tegnet inn i kartdata på internett kan ha feilmargin på flere meter om det ikke er utført oppmåling de siste 20-30 årene.
   #4
 197     0
Ville gått for a). Naboen kan ikke bli sur på deg for at han selv har tatt seg til rette.

Å? Ikke det? Det er mange tråder her inne om naboer som har tatt seg til rette og som ender opp med å bli sur når de får beskjed om å rydde opp etter seg. Det er vel sånn mange dårlige naboforhold starter, er det ikke?

Jeg ville forsøkt å løse dette i minnelighet, og om mulig gi naboen lov til å ha boden stående, avhengig av hvor mye den sjenerer for TS og evt. videre muligheter for bygging på tomten (garasje, egen hagebod etc.)
   #5
 5 108     Tromsø     2
Er det koordinatfestede grenser, hvilken farge har de i seeiendom.no? Er det satt ned tydelige offisielle grensemerker i de andre hjørnene? Dette har betydning for om du trenger en full oppmåling, eller bare påvisning av en grense eller enkeltpunkter.

Ved oppmåling eller påvisning av eksisterende grenser skal rimeligvis alle berørte naboer varsles og kunne være tilstede. Først etter at grensen er påvist kan man med sikkerhet si om boden krysser grensen.

Jeg tror jeg ville snakket med naboen, fortalt at at du har bestilt oppmåling eller grensepåvisning for å klarlegge hvor du skal sette gjerde, før han får vite det fra kommunen. Kanskje spurt om naboen så noe grensemerke i området nær der han satt opp boden, men ikke skråsikkert påstått at den krysser grensa før kommunen eller oppmålingsfirmaet sier så.
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 13     0
Supert, hvis naboene varsles om oppmåling er dette helt topp!!!
Da får de jo en nøytral påminnelse fra ekstern part, og jeg er nøytral til utfallet, vil bare ha merkene på plass.

Dette er "Kartlegging av eksisterende grense der grensen tidligere er kooridinatbestemt ved en oppmålingsforretning", èn av naboene vet at jeg har bestilt oppmåling siden jeg sa at det var ingen vits å diskutere seg fram til hvor gammelt merke stod, her måtte ekspertise inn. Han med boden vet det ikke, so far...

Alle kartprogrammer viser overtramp, vil bare ha grensa satt plass.


   #7
 501     Bærum     2
Du glemte et siste alternativ:

d) måle opp nøyaktig grense og sage av boden til naboen der grensen går.

Dette er ikke å anbefale Wink

https://www.dn.no/nyheter/2017/05/31/1903/Jus/kappet-naboens-uthus-i-to-na-far-han-millionkrav-mot-seg
Signatur

   #8
 2 903     Akershus     0
Du risikerer sure naboer uansett fordi du har agert. Jeg ville snakket med naboene først for å forsøke å komme surmuling i forkjøpet. Det handler ikke om plikt eller ansvar, men hvordan du kan få gjennomført dette mest smertefritt. Forklar deg med at du ikke ønsker krangling eller synsing så nå har du tatt på deg kostnaden med oppmåling. Naboene vil bli invitert til å være med (hvis jeg forsto dette riktig).

Deretter må du bare ta tilbakemeldingene slik de kommer. Ikke gitt at noen ikke blir sure fordi du skaper merarbeid.
   #9
 15 428     Akershus     0
Dersom hjørnemerket kommer inne i boden, så er det kanske mulig å sette to nye merker i hver gren på utsiden? Da er det enkelt å reetablere hjørnemerket senere, om boden flyttes engang.
Signatur
   #10
 2 096     0
Har planer om gjerde, har derfor bestilt oppmåling.


Fortell akkurat det til naboen. Du har tenkt å sette opp gjerde og er selvsagt opptatt av at det settes i grensen og ikke på naboens tomt.

Så får du heller ta diskusjonen med naboen om/når det viser seg at han har bygget ulovlig på din tomt, men hensikten med oppmålingen er jo primært å få plassert gjerdet på rett plass.